Title Image
Image graphic

MALGRAT DE MAR, VILA DEL LLIBRE 2023 (2a edició)

Peixateries Velles, plaça de l’Església, Arxiu Municipal, El Rovell i diverses ubicacions del nucli antic de la Vila

Del divendres 25 al diumenge 27 d’agost, Malgrat es torna a omplir de llibres. Un festival literari al voltant de la riquesa dialectal del català i de la llengua com a vehicle cultural. Novetats editorials i debats, trobades amb escriptors i lectors malgratencs, activitats familiars, espectacles literaris i exposicions per tancar l’estiu de la mà de Josep Piera, Joan-Lluís Lluís, Xènia Dyakonova, Àngels Marzo, Pep Coll, Carles Belda…

TAULES DEL LLIBRE, NOVETATS EDITORIALS, XERRADES I POESIA

Assumpta Mercader en la inauguració de la primera edició
INAUGURACIÓ |

Divendres 25 | 18.00
Peixateries Velles

Inauguració oficial de la segona edició de Malgrat de Mar Vila del Llibre. Parlaments protocol·laris i presentació del programa del festival. Els parlaments es traduiran simultàniament a la llengua de signes catalana per part de la intèrpret Andrea Lamela.

Josep Lluís Roig
RECITAL | Del País Valencià a Malgrat de Mar: Josep Piera i Josep Lluís Roig

Divendres 25 | 19.00
Peixateries Velles

Recital poètic a dues veus. El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’enguany, Josep Piera, recitarà versos de la seva obra completa. Al costat del poeta de Beniopa, Josep Lluís Roig, d’Oliva, llegirà poemes dels seus llibres La llum del curtcircuit i La fam tendra, publicats a Bromera.

Acte patrocinat per Òmnium Cultural.

Sebastià Bennasar
TAULA DEL LLIBRE | L’Enciclopèdia Catalana: una obra de país

Divendres 25 | 20.00
Peixateries Velles

L’historiador Josep Lluís Martín Berbois ha escrit La Gran Enciclopèdia Catalana. Una obra de país (Editorial Base), una història del projecte d’aquesta obra de consulta magna, símbol de catalanitat a les cases on es trobava. Una baula en la lluita per la llengua que es va fer realitat, després de moltes dificultats, per la voluntat i la convicció d’uns quants. En parlarà amb l’escriptor Sebastià Bennasar.

Tomeu Martí Florit
XERRADA | Català a les Illes Balears: resistir als vells i als nous atacs

Divendres 25 | 21.00
El Rovell Ateneu Popular

El compromís d’en Tomeu Martí amb la llengua i la cultura catalanes és fora de tot dubte. Des del periodisme, essent com és director del Diari de Balears i d’Ona Mediterrània; des de la poesia i l’escriptura; i des de l’activisme, els seus posicionaments són clars. Serà a Malgrat per parlar-nos de la situació actual del català a les Balears, especialment després del retorn del feixisme més arnat i caspós.

XERRADA | Foc, llengua i ficció. Una aventura dels orígens per Joan-Lluís Lluís

Dissabte 26 | 19.30
Peixateries Velles

L’arqueologia, la panteologia, l’antropologia i moltes altres ciències expliquen de manera racional, i creïble, l’origen de les llengües i el naixement de la literatura. D’acord. Però què n’hem de fer de les versions nascudes de la tradició oral, de les llegendes o de la imaginació d’un escriptor? L’escriptor Joan-Lluís Lluís ens parla de l’origen de les llengües i el naixement de la literatura.

Coordinadora d'Associacions  per la Llengua
XERRADA | El projecte Garbells de llengua obre fronteres

Dissabte 26 | 21.00 
El Rovell Ateneu Popular

Des de la CAL, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua, sempre s’ha fet una feina ingent per ampliar els horitzons del català. El seu projecte “Garbells de llengua” que malda per no perdre la riquesa de la nostra llengua i evitar-ne el deteriorament entre els propis parlants, és un projecte d’excel·lència que està ben implantant al Principat i que ara vol arribar a totes les terres de parla catalana. Ens en parlaran els seus responsables.

Al Portal, veus de l'Alguer
PRESENTACIÓ | Al Portal, una revista de l’Alguer

Diumenge 27 | 18.00
Peixateries Velles

Des de l’Alguer, ens visita Carlo Sechi per presentar-nos “Al Portal, veus de l’Alguer” una revista de cultura i actualitat algueresa en català que surt tres cops l’any i que va veure la llum durant el Sant Jordi 2022. Una iniciativa que no només posa en valor el català a l’Alguer, sinó que és una nova eina per als joves i les escoles i un nou estímul per recuperar tant com es pugui l’ús de l’alguerès en forma oral i escrita. Carlo Sechi, polític i activista alguerès, forma part del consell de redacció de la revista. Aquest acte ha comptat amb la col·laboració de Plataforma per la Llengua de l’Alguer.

Marcel A. Farinelli
XERRADA | L’Alguer, el gran desconegut de la cultura catalana

Diumenge 27 | 19.00
Peixateries Velles

Si el grau de coneixement d’un poble és proporcional a les vegades que la gent l’esmenta, l’Alguer seria més conegut que moltes viles del Principat. Malauradament, no és així. Més enllà de saber que s’hi parla català, o això diuen, i que és a l’illa de Sardenya, en sabem ben poques coses. La distància geogràfica, el temps i altres motius que no podem escatir aquí han afavorit aquest desconeixement. ’historiador alguerès Marcel A. Farinelli ens ajudarà a omplir part d’aquest buit amb la xerrada L’Alguer, passat i present de la ciutat catalanoparlant de Sardenya en la qual, a més, ens introduirà a la part més literària de l’Alguer.

LITERATURA AL CARRER

BERENAR-VERMUT | La glosa, improvisació poètica

Dissabte 26 | 18.30
Peixateries Velles

Glosar és escriure un llibre tan efímer que no hi ha temps d’editar-lo. En Mateu Xurí, que de glosa en sap un munt i a glosador no el guanya ningú, improvisarà versos amb diferents melodies tradicionals (o no) de les Illes Balears, interactuant amb el públic assistent. Òminum Cultural Alt Maresme, a més, ens convidarà a berenar i a fer un vermut durant l’espectacle.

Autors malgretencs
TRIBUNA OBERTA | Espai d’autors locals

Dissabte 26 | 20.30
Plaça de l’Església

Els escriptors malgratencs tenen un espai a la seva disposició per parlar dels seus llibres, exposar-los i vendre’ls. Una oportunitat única perquè els veïns s’atansin i descobreixin els autors amb qui comparteixen, dia a dia, la cua del peix.

Iñaki Rubio
Àngels Marzo
Pep Coll
Jesús M. Tibau
DIÀLEG | Cadires a la fresca amb Iñaki Rubio, Àngels Marzo, Pep Coll i Jesús Maria Tibau

Dissabte 26 | 20.30
Carrer del Mar

Què se n’ha fet de la sana costum de treure les cadires al carrer a fer-la petar els vespres i les nits d’estiu? Al carrer del Mar de Malgrat se segueix fent, com a mínim durant la Vila del Llibre. Ens ajuntarem en rotllanes de cadires per sentir com s’expliquen i per parlar amb els següents escriptors: l’andorrà Iñaki Rubio, que ha escrit l’interessantíssim Morts, qui us ha mort? (Comanegra); amb la poeta lleidatana Àngels Marzo, que ens recitarà i ens explicarà els versos d’El rastre nival (Pagès Editors), aclamat per crítica i públic; amb el pallarès, de Pessonada, Pep Coll i La llarga migdiada de Déu (Proa); i amb el tortosí Jesús M. Tibau, que ens parlarà dels seus llibres, de la literatura ebrenca i, de ben segur, ens convidarà a jugar amb la llengua.

Consorci per la Normalització Lingüística. Maresme
DIÀLEG | Parelles lingüístiques

Dissabte 26 | 21.30
Carrer del Mar

El Centre de Normalització Lingüística del Maresme impulsa des de fa anys el programa Voluntariat per la llengua, posant en contacte una persona voluntària i una aprenent per conversar en català. Us convidem a participar en aquest tast de VxL exprés per parlar en català, sigui quin sigui el vostre accent i procedència.

DIÀLEG D’AUTORS | Novel·la negra (i nocturna)

Dissabte 26 | 21.30
Peixateries Velles

El gènere negre és un dels que té més tirada entre els lectors catalans i seria un crim que un festival de literatura no li dediqués un espai. A Malgrat de Mar parlarem de tres publicacions recents: Codi 60 a la Pasifae de Maria Rosa Nogué, de la col·lecció Falciot Negre recentment oberta a Voliana Edicions; Pedres escrites de Cristina Malagelada per a Llibres del Delicte; i Un gintònic amb na Lònia Guiu, recull de relats de diferents autores per a Edicions Xandri del qual ens en parlarà el seu editor, Sebastià Bennasar. Moderarà la taula l’editor de Llibres del Delicte, Marc Moreno.

Lectors a Malgrat de Mar
TRIBUNA OBERTA | Lectors malgratencs

Diumenge 27 | 18.00
Biblioteca La Cooperativa

Que Malgrat és una vila literalment hiperactiva en donen fe no només el nombre d’escriptors que viuen i escriuen al poble, sinó encara més els seus clubs de lectura. Com en la primera edició, amb el recolzament de la Biblioteca La Cooperativa, es realitzarà una lectura pública i en veu alta de fragments literaris.

Autors de Malgrat de Mar
TRIBUNA OBERTA | Espai d’autors locals

Diumenge 27 | 19.00
Plaça de l’Església

Els escriptors malgratencs tenen un espai a la seva disposició per parlar dels seus llibres, exposar-los i vendre’ls. Una oportunitat única perquè els veïns s’atansin i descobreixin els autors amb qui comparteixen, dia a dia, la cua del peix.

Jaume Aubanell
DIÀLEG | Jaume Aubanell: El gust és meu

Diumenge 27 | 20.00
Peixateries Velles

Escriptor, gastrònom, gurmet, diletant i malgratenc, Jaume Aubanell es va proclamar l’any passat vencedor del Premi RECVLL de narrativa Joaquim Ruyra de la veïna vila de Blanes. I ho va fer amb un títol que el defineix a la perfecció: El gust és meu, un aplec de narracions breus marcades per les passions humanes que tenen relació, en major o menor mesura i com no podia ser d’una altra manera, amb la cuina. Presentarà el llibre l’editora de Vibop i periodista Montse Serra

“Només quan ens toquen el voraviu som capaços de reaccionar com cal”
Malgrat de Mar 2023 | © Alba Bono
Assumpta Mercader
Comissària de la segona edicio de Malgrat de Mar Vila del Llibre

Assumpta Mercader és una dona de paraula. Escriu, interpreta, recita i explica històries, pròpies i d’altres, i ho fa amb respecte i cura, de manera lúdica i pedagògica, tant si beu dels clàssics com de la cultura popular.

Després de l’èxit de la primera edició, repeteix com a comissària a Malgrat de Mar, Vila del Llibre amb una mirada sobre el català d’aquí i d’allà. La primera edició va ser un èxit de públic. La segona edició del festival és un repte, evidentment. Com l’afrontes? Hi haurà algun canvi substancial respecte de l’any passat?
L’afronto amb il·lusió i més tranquil·litat que l’any passat, que era la primera edició i sempre hi ha més incertesa. Un cop vist que va anar bé, aquest any estic més tranquil·la. A partir de l’experiència adquirida, introduirem petits canvis. No seran canvis substancials, però sí ajustaments: potenciar allò que va funcionar, incorporar algun espai nou i algun canvi d’horari.

Què hi trobarem aquest any, a Malgrat de Mar, Vila del Llibre?
Ens pots fer cinc cèntims del programa?

Aquest any el lema és “El català d’aquí i d’allà, molt a dir i molt per llegir” i molt bona part de la programació se centrarà en autors i autores dels diferents territoris de parla catalana, per escoltar els seus accents i veure com queda reflectit en la seva obra el fet de viure on viuen i ser d’on són.
A part de la temàtica central, hi haurà també moments per a gèneres clàssics com la novel·la negra i, com l’any passat, donarem veu a autors malgratencs per tal que presentin les seves novetats editorials.

Consulta tota l’entrevista en el programa de mà

ACTIVITATS INFANTILS

Cagadubtes
ESPECTACLE INFANTIL | Cagadubtes

Divendres 25 | 18.45
Biblioteca La Cooperativa

Us heu aturat mai a pensar en les paraules que dieu cada dia? Assumpta Mercader ens en parla al Cagadubtes, un recull de contes amens i divertits per atansar la canalla (i els adults també) a la riquesa lingüística del català. Com traduiríem cagadubtes? I rauxa? Veniu a aprendre noves paraules d’una manera lúdica i enriquiu el vostre vocabulari.

Printimpram!
RECITAL LÚDIC | Printimpram! Un llibre per a nens i nenes de totes les edats

Divendres 25 | 19.30
Espai infantil

L’editorial Vacamú ha traduït al català El circ Printimpram, recull de poemes d’un clàssic infantil de la literatura russa, Daniïl Kharms, farcit de música i sentit de l’humor que ens convida a jugar amb les paraules i els versos. Un llibre que es comença a estimar abans de saber llegir i que encara agrada passats els 40. Xènia Dyakonova i José Mateo l’han recuperat i adaptat en una edició bilingüe il·lustrada per Lluís Gay. Seran a Malgrat per fer-nos petar, a grans i petits, de riure.

Anna Fité
CONTACONTES | El Mico Petit

Dissabte 26 | 18.30
Espai infantil

Us imagineu que un mico, el Mico Petit, us expliqués un conte? I, encara millor, us atreviríeu a explicar-li un conte, vosaltres, al Mico Petit? A Malgrat Vila del Llibre tot és possible i amb l’Anna Fité, autora d’El regal del Mico Petit i La disfressa del Mico Petit (El Cep i la Nansa Edicions), tot és ben fàcil. Us animarà a explicar un conte i a sentir-ne d’altres, a participar en la creació de la història i a jugar amb titelles.

CONTACONTES | El pirata despistat

Dissabte 26 | 19.30
Espai infantil

De pirates n’hi ha de molts tipus i a quasi tots els hi falta alguna cosa. N’hi ha que no tenen cama i en duen una de fusta; n’hi ha que no tenen ull i s’han de ficar un pegat perquè no es vegi la conca ben buida; n’hi ha que no tenen braç i s’hi posen un garfi; i n’hi ha que no paren atenció… com el que us explicarà, de manera peculiar, uns quants contes a Malgrat.

TALLERS

Mireia Córdoba
TALLER PER A TOTS ELS PÚBLICS | Serigrafiem mots

Divendres 25 | 18.30 – 20.30
Ferreteria Castellà

La serigrafia, que és una tècnica d’estampació tèxtil, es va popularitzar durant els anys 70 vinculada, sobretot, al pop-art. Andy Warhol i Corita Kent la van utilitzar sense complexos per multiplicar i difondre les seves obres d’art, qüestionant, de passada, el concepte d’obra única. Mireia Córdoba ens convida a aprendre els rudiments de la tècnica i a aplicar-la sobre una bossa de tela que ella us proporcionarà o, si ho preferiu, sobre una samarreta o una peça roba vostra.

Josep Carrasco
TALLER | Com es fa un llibre?

Dissabte 26 | 19.30
Arxiu Municipal

Què és una “tripa” o unes “guardes”? Què són els plecs? Què és una “pàgina mestra”? Què en sabem de les parts d’un llibre? O de com es construeix, físicament? El malgratenc Josep Carrasco, que es mou des de ben petit entre llibres, impremtes i dissenyadors, ens explicarà pas a pas, el camí d’un llibre il·lustrat, des que algú el pensa fins que es recolza en la lleixa d’una biblioteca. I no només ho explicarà sinó que farà una classe pràctica perquè tothom s’endugui un llibre a casa.

Taller de jeroglífics
TALLER FAMILIAR | Escriptura de jeroglífics

Diumenge 27 | 19.00
Ferreteria Castellà

D’entre els tipus d’escriptura que ens han arribat de l’antiguitat, la jeroglífica, perquè en reconeixem les formes però no el significat, és sens dubte la que desperta més curiositat. Gràcies a la campanya de Napoleó a Egipte i la perícia de Champollion es van poder traduir i, avui en dia, alguns experts són capaços de llegir-los. En aquest taller en coneixerem nocions elementals i en començarem a escriure. I sobre papir, com els escribes egipcis.

ESPECTACLES

ESPECTACLE MUSICAL | Llegendes de Sant Julià de Lòria

Dissabte 26 | 22.30   Arxiu Comarcal

Des de les valls d’Andorra, concretament des de la parròquia de de Sant Julià de Lòria, ens arriba aquesta proposta del departament de Turisme del Comú de Sant Julià de Lòria, amb interpretació d’Assumpta Mercader, que ens parla de llegendes de bruixes i misteris andorrans. Al costat de l’Assumpta, Carles Sanz a l’acordió i Marc Figuerola a la guitarra ens traslladaran musicalment als Pirineus.

CONCERT | Carles Belda viatja pel cançoner

Diumenge 27| 21.00   Arxiu Municipal

Mestre de l’acordió diatònic, Carles Belda ens convida, com a tancament d’aquesta segona edició de Malgrat de Mar Vila del Llibre a fer un viatge pel cançoner popular dels Països Catalans. Una actuació que convida a cantar i a ballar al ritme de cançons que potser fa anys que no visitem però que de ben segur no hem oblidat.

EXPOSICIONS I PROPOSTES
L’APPEC, PRESENT A MALGRAT DE MAR

Les revistes en català estan de moda. Últimament no se’n deixa de parlar. Creiem que és un bon moment per donar rellevància a la labor de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), una entitat sense ànim de lucre que agrupa els editors de revistes en català. Exposarem durant el festival una mostra significativa de les més de 230 capçaleres que representa l’APPEC. Entre elles Cavall Fort, Camacuc, Enderrock, Llengua Nacional i El Temps, les que va assenyalar l’Ajuntament de Borriana. Sempre és bon moment per subscriure’s a una revista en català!

EXPOSICIÓ DE LLIBRES I PUNTS DE LLIBRE
Biblioteca La Cooperativa

El punt de llibre és un objecte senzill, gairebé banal, amb funció de recordatori, crossa de la memòria, sense cap valor aparent, però que desperta furor i fanatisme a nivells insospitats, només a l’alçada del que desperten les plaques de cava. Una tira de paper aparentment sense importància convertida en un objecte venerat, de col·leccionisme. En aquesta exposició, en podrem observar una selecció de la immensa col·lecció que atresora la malgratenca Núria Gibert.

També es podrà observar a la biblioteca (i fins i tot llegir, si en som socis), una mostra representativa de llibres de tot el domini lingüístic català. En consonància amb la temàtica del festival, la bibliotecària Cinta Velilla, ha fet un tria d’autors i obres de tots els territoris i accents de la parla catalana.

ZENÒBIA CAMPRUBÍ, UNA MOSTRA
Pastisseria La Granja

L’il·lustre malgratenca Zenòbia Camprubí i Aymar ha passat a la història com la dona de Juan Ramón Jiménez. És difícil determinar, pel que en sabem, si va ser una cosa volguda, va ser fruit de la seva època o és una injustícia històrica. De talent i coneixement en tenia a dojo. Ho demostra la precocitat del seus primers escrits; el seu feminisme avant la lettre; el seu compromís social i la seva labor com a empresària i traductora, especialment de Rabindranath Tagore. Ho demostra, molt especialment, la carrera de Juan Ramon Jiménez, de la qual en fou la principal impulsora.

A Malgrat de Mar, Vila del Llibre la recordarem mitjançant una exposició de la seva obra, contextualitzada per l’escriptor Ángel Sody de Rivas, una de les veus més autoritzades a l’hora de parlar de Zenòbia Camprubí. Fundador del Centre d’Estudis i Documentació Zenòbia Camprubí i posseïdor del Perejil de Plata, la màxima distinció que atorga la Fundación Juan Ramón Jiménez.

Coordinadora d'Associacions  per la Llengua
Comerciants de Malgrat
DESXIFRA L’ENIGMA

L’Associació de Comerciants de Malgrat de Mar us proposa participar en el concurs de jeroglífics de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua. Posa a prova el teu enginy i desxifra el màxim nombre d’enigmes per optar als premis. Trobareu els jeroglífics a les botigues de l’Associació de Comerciants.

Les solucions i el guanyador/s es desvelaran dissabte 26 d’agost a les 18.30 a les Peixateries Velles.

ALIMENTS x LLIBRES

Dissabte, de 9.00 a 13.00
al Mercat municipal

Activitat solidària amb Càritas i el Banc d’Aliments de Malgrat.

Et donem llibres per aliments.

Preferiblement: pasta, brics de caldo, pots de tomaca i llaunes de tonyina.