Title Image
Image graphic

L’ESCALA, VILA DEL LLIBRE 2022 (4a edició)

EL PAÍS VALENCIÀ CONVIDAT D’HONOR DEL FESTIVAL LITERARI DE L’EMPORDÀ

Autors com Joan Francesc Mira, Rafel Nadal, Llucia Ramis, Glòria Coll Domingo, Susanna Rafart o David Castillo, entre molts altres, participen en aquesta edició de la Vila del Llibre va tornar a celebrar-se en la quietud de l’hivern de l’Empordà, els dies 11, 12 i 13 de març de 2022

CICLE DE LA MEDITERRÀNIA PAÍS VALENCIÀ

PlaFuster_Lescala22_347
INAUGURACIÓ L’ESCALA, VILA DEL LLIBRE

Durant la inauguració de la quarta edició de L’Escala Vila, del Llibre gaudirem d’un avanç de l’obra teatral De Sueca a l’Empordà, escrita per Sebastià Bennasar i produïda per Vila del Llibre, que versa sobre la relació entre Joan Fuster i Josep Pla. L’actriu Joana Cortils en farà una lectura dramatitzada de diferents passatges acompanyada de Jordi Campoy, que ha musicat la peça. 

Divendres 11/03 19.30 | Alfolí de la Sal

ELIES BARBERÀ
ELS VERSOS DEL FILL DEL FORNER

El poeta Elies Barberà recita, amb acompanyament a l’acordió i teclat de Gregori Ferrer, una selecció de versos del poeta valencià Vicent Andrés Estellés.

Dissabte 12/03 13.00 | Sala Polivalent

ÀNGELS GREGORI
VICENTA TASA
MAR BOSCH
NOSALTRES LES FUSTERIANES

Per celebrar l’Any Fuster ens aproximem a l’assaig, gènere preferit de Fuster, des d’un punt de vista femení. Àngels Gregori, Vicenta Tasa Mar Bosch qüesitonen la vigència del pensament fusterià, la seva influència, l’adveniment de la dona en l’assagística…

Dissabte 12/03 17.00 | Sala Polivalent

JOAN FRANCESC MIRA
CONFERÈNCIA DE JOAN FRANCESC MIRA

Com a representant del País Valencià, cultura convidada en el Cicle Literari de la Mediterrània d’enguany, pren la paraula Joan Francesc Mira, un dels intel·lectuals amb un pes específic més gran dins el panorama actual de les lletres catalanes. Pronunciarà la conferència D’Homer a Joan Fuster.

Dissabte 12/03 18.30 | Sala Polivalent

PAU ALABAJOS
CONCERT PAU ALABAJOS

Del País Valencià a Catalunya. El cantautor de Torrent, Pau Alabajos, ofereix un concert íntim a partir de cançons del seu darrer treball, Les hores mortes, on, a més de temes propis, fa versions de poemes de Miquel Martí i Pol, Maria Mercè Marçal i Apel·les Mestres.

Dissabte 12/03 20.30 | Alfolí de la Sal. Sala d’actes

TOBIES GRIMALTOS
PAU VICIANO
XavierPlaEscala20
francesc_montero
JOAN FUSTER VISITA JOSEP PLA

Tobies Grimaltos i Pau Viciano, de la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València; Xavier Pla, director de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona; i Francesc Montero, director de la Fundació Josep Pla, ofereixen un diàleg sobre la intensa relació entre els dos pensadors. Des de L’Homenot que Pla dedica a Fuster fins a la conferència de Bellreguard, la darrera que va fer Fuster en vida i que va dedicar precisament a Pla.

Diumenge 13/03 11.00 | Sala Polivalent

MARTÍ DOMÍNGUEZ
lourdes-toledo
GUSTAU MUÑOZ
JuliCapilla_MNB19
EL CORREDOR LITERARI MEDITERRANI

El País Valencià està en constant ebullició literària i no sempre n’estem al dia. Una nodrida representació d’escriptors valencians, Martí Domíngez, Lourdes Toledo, Gustau Muñoz i Juli Capilla, visiten l’Escala per explicar la situació actual de les lletres catalanes al sud del Principat.

Diumenge 13/03 17.00 h | Sala Polivalent

ISMAEL SEMPERE
ELS POETES DEL MAGNÀNIM

Els versos de Josep Piera, Marc Granell, Teresa Pascual, Jaume Pérez-Montaner, Antoni Ferrer i Joan Fuster, interpretats per Ismael Sempere, clouran el festival d’enguany i donaran el relleu a Catalunya del Nordi i l’Alguer, convidats d’honor de la propera Vila del Llibre de l’Escala al Cicle de la Mediterrània 2023.

Diumenge 13/03 19.00 h | Alfolí de la Sal. Sala d’actes

JuliCapilla_MNB19
JULI CAPILLA, COMISSARI L’ESCALA VDL 2022

 

Juli Capilla (València, 1970) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València. És escriptor, editor, periodista i promotor cultural. Treballa de professor a l’Institut Tirant lo Blanc de Gandia i com a editor de Lletra Impresa Edicions. És associat de l’AELC i de Saforíssims SL, conseller del CEIC Alfons el Vell de Gandia i director de la revista literària L’Aiguadolç.

És autor de les novel·les L’home de Melbourne (Premi de narrativa Benvingut Oliver 2005), Tabarca. Aventura per la Mediterrània (2011) i Althaia (Premi Vila de Benissa 2021). Ha publicat els poemaris Llibre dels exilis (Premi de poesia Vila de Lloseta 2006), Aimia (Premi Tardor de Poesia de Castelló de la Plana 2007), L’instant fugaç (Premi de Poesia Ibn Jafadja, 2008), Raspall (Premi Ciutat de València 2019), Els mots, i no (2014) i La casa buida (Premi Miquel Àngel Riera Ciutat de Manacor 2020). També ha publicat els assaigs Correspondència Joan Fuster. La generació valenciana dels anys seixanta (2014) i Ars Libri. L’aventura del llibre i la paraula (Premi d’Assaig Ciutat d’Alzira 2019).

TAULES DEL LLIBRE I NOVETATS

RAFEL NADAL
LLUCIA RAMIS
MIQUEL MARTÍN
TAULA DE DIÀLEG | LA PERSISTÈNCIA DE LA MEMÒRIA

Taula de diàleg a tres sobre la memòria com a recurs literari a partir de l’ús que Rafel Nadal, Llucia Ramis i Miquel Martín n’han fet en les seves darreres obres. Quan s’esborren les paraules (Columna) o Mar d’estiu (Univers) de Rafel Nadal; Les posessions (Llibres Anagrama) de Llucia Ramis; i Quan els pobles no tenien nom (Edicions Sidillà) de Miquel Martín. Modera la periodista Mònica Socias.

Dissabte 12/03 12.00 | Sala Polivalent

CATERINA RIBA
CarmeRipoll
TAULA DE DIÀLEG | LITERATURA DEL DOLOR

A partir de dues obres escrites des del dolor, Els diaris del càncer d’Audre Lorde (Edicions Cal·lígraf) i Aquí reposa la Margot de Marielle Giguère (Obrador Editorial), Caterina Riba, traductora de la primera, i Carme Ripoll, editora de la segona, es pregunten, entre d’altres coses, sobre la capacitat terapèutica de la literatura. Modera Pilar Blasco, editora d’Editorial Trípode.

Diumenge 13/03 13.00 | Galeria Port 25

DANI VILARÓ
ANNA MARIA VILLALONGA
TAULA DE DIÀLEG | NARRATIVA BREU

Un gènere que no deixa de donar fruits, i ben saborosos, en la literatura catalana. Dani Vilaró, recent vencedor del Premi Ciutat de Terrassa Anna Murià de contes en català amb La vida elàstica (Voliana Edicions) conversa amb l’escriptora Anna Maria Villalonga, que acaba de publicar La Mala Pluja amb Calambur Xandri.

Diumenge 13/03 17.00 | Sala Polivalent

TONI CRUANYES
TRIBUNA | ELS LLIBRES DE LA MEVA VIDA. AMB TONI CRUANYES

Toni Cruanyes, flamant guanyador del premi Josep Pla amb la novel·la La Vall de la Llum (Destino), fa memòria de viva veu per explicar-nos la seva relació amb el món dels llibres; com hi va entrar; quins són els seus llibres de capçalera; quins autors l’han seduït, quins ha conegut…

Diumenge 13/03 18.00 | Sala Polivalent

CUCA DE VENTÓS
PRESENTACIÓ | EL PETIT PRÍNCEP ALS AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

La universalitat del clàssic d’Antoine de Saint-Exupéry, El Petit Príncep, passada pel sedàs de la pintora Cuca de Ventós. Un llibre de reflexions i pensaments dispersos, units pel famós personatge i les pintures que n’han sorgit, que es poden veure a la sala d’exposicions de l’Alfolí de la Sal.

Diumenge 13/03 18.00 | Sala Polivalent

ESPECTACLES LITERARIS
INAUGURACIÓ L’ESCALA, VILA DEL LLIBRE  |  DE SUECA A L’EMPORDÀ

Durant la inauguració gaudirem d’un avanç de l’obra teatral De Sueca a l’Empordà, escrita per Sebastià Bennasar i produïda per Vila del Llibre, que versa sobre la relació entre Joan Fuster i Josep Pla. L’actriu Joana Cortils i el productor musical Jordi Campoy faran una lectura dramatitzada de diferents passatges de l’obra que s’estrenarà durant el 2022, coincidint amb l’Any Joan Fuster.

Divendres 11/03 19.30 | Alfolí de la Sal. Sala d’actes
CICLE LITERARI DE LA MEDITERRÀNIA  |  CONCERT PAU ALABAJOS

Del País Valencià a Catalunya. El cantautor de Torrent, Pau Alabajos, ofereix un concert íntim a partir de cançons del seu darrer treball, Les hores mortes, on, a més de temes propis, fa versions dels poemes de Miquel Martí i Pol, Maria Mercè Marçal i Apel·les Mestres.

Dissabte 12/03 20.30 | Alfolí de la Sal. Sala d’actes

POESIA

ANDREUGALAN
ESPECTACLE DE POESIA FAMILIAR | VULL SER LLIURE

A partir del poemari Qui no sap riure no sap viure (Andana Editorial), el rapsode Andreu Galán ofereix un espectacle lúdic i festiu en què la poesia, la cançó i les històries rimades de l’antigor es donen la mà i agafen forma de romanços, raps gastronòmics, endevinalles, arbres imaginaris, pollastres poetastres, aranyes pissiganyes, pins que rapegen, puces casadores, aquelarres secrets…

Dissabte 12/03 11.00 | Sala Polivalent

NuriaMartinezVernisDavidCastillo
RECITAL | DAVID CASTILLO I NÚRIA MARTÍNEZ VERNIS

La poesia de David Castillo, a partir de l’antologia L’amor com a pena capital (Pagès Editors), dialoga amb els versos i la prosòdia de Núria Martínez Vernis. Dues generacions poètiques en contacte per evidenciar o posar en dubte el fil de la tradició i la influència entre veïnatges.

Diumenge 13/03 12.00 | Galeria Port 25

GloriaCollSusannaRafart
RECITAL | GLÒRIA COLL DOMINGO I SUSANNA RAFART

Recital a dues veus de Glòria Coll Domingo amb Retorn (Godall Edicions); i Susanna Rafart, Premi Miquel de Palol 2021 amb D’una sola branca (Proa).

Dissabte 12/03 17.30 | Sala Polivalent

Taller de caligrafia
TALLER FAMILIAR | HAIKUS PER A INFANTS

L’escriptora i editora Maite Muns proposa una introducció per a la canalla al món del haiku a partir del seu darrer llibre, El cargol, recentment publicat a L’Art de la Memòria. Una aproximació a la brevetat en el vers i a la comunió amb la natura a partir de 33 haikus infantils. Es recomana dur el llibre.

Dissabte 12/03 12.30 Sala Polivalent

RUTES LITERÀRIES
Ruta Víctor Català
RUTA VÍCTOR CATALÀ A L’ESCALA

Reviu l’Escala de Caterina Albert. Els escenaris que van marcar la seva vida, com la seva casa pairal, i els escenaris que van inspirar els seus poemes, contes i novel·les. Una passejada pel nucli antic de l’Escala amarada de lectures, vivències i records.

Dissabte 12/03 11.00 (durada de la visita: 1 hora 30 minuts). Sortida des de l’Alfolí de la Sal
JosepPlaEscala20
RUTA JOSEP PLA A L’ESCALA

Després de la Guerra Civil, en un context de postguerra, fam, grisor i abatiment general, Josep Pla es refugia a l’Escala, d’esquena al país, i hi passa una llarga temporada esdevenint un més entre pescadors i vilatans. El Museu de l’Escala ha preparat una visita pels racons que Pla sovintejava: la fonda Ca la Nieves, l’antic salí del port d’en Perris, el Cafè de Can Bofill o les antigues drassanes, on es va fer construir un llagut.

Dissabte 12/03 16.00 (durada de la visita: 1 hora 30 minuts). Sortida des de l’Alfolí de la Sal
petit-princep
EL PETIT PRÍNCEP

Un tomb pel passeig de Riells que ens permetrà conèixer el famós conte poètic i filosòfic El Petit Príncep, el seu autor, Antoine de Saint-Exupéry, la seva relació amb l’Escala…

Diumenge 13/03 11.00 (durada de la visita: 1 hora) | Sortida des del passeig de Riells, 102 (en cas de pluja sortida des de l’Alfolí de la Sal)
EmpuriesLescala19
VISITA LITERÀRIA AL JACIMENT D’EMPÚRIES
Imprescindible reserva prèvia a reservesempuries@gencat.cat o trucant al 972 775 976

Itinerari guiat pel jaciment per tal de conèixer els espais més destacats de les ciutats grega i romana i endinsar-nos en la cultura clàssica fent un incís especial en la literatura grega i llatina. Durant la visita, llegirem fragments de textos d’autors clàssics mentre passegem pels carrers i places d’Empúries. Una proposta del MAC Empúries a càrrec d’Empordà Caterva. Activitat gratuïta que inclou entrada al jaciment

Diumenge 13/03 11.30 (durada de la visita: 1 hora 30 minuts)
Sortida de la visita: pati del centre de recepció de visitants del Mac Empúries. Aforament limitat. L’activitat es realitzarà en català

ACTIVITATS FAMILIARS

TallerEscMnbPob_2019_web
JOC LITERARI | QUIZ VILA DEL LLIBRE

Concurs per posar a prova la memòria i els nostres coneixements literaris. Primera jornada de la Lliga Quizz de la Vila del Llibre, que se celebrarà en totes les Viles del Llibre de Catalunya de 2022. Participa-hi i emporta’t els premis.

Dissabte 12/03 22.00 | Frankfurt L’Escala

NÚRIA ESPONELLÀ
TALLER | CAFÈ DE PARAULES

Al taller “Cafè de paraules”, ens endinsarem amb Núria Esponellà en el món del microrelat. La proposta és escriure un conte molt breu ambientat
a l’Escala durant la durada del taller.
Preu: 5 €. A partir de 14 anys.

Inscripcions prèvies a info@viladelllibre.cat 

Dissabte 12/03 10.00 – 14.00 | Biblioteca Víctor Català

 

CartesCatalanes
TALLER | APRÈN L’ART DEL CÒMIC

El dibuixant català Jou Ramírez donarà als participants una classe magistral sobre el dibuix de còmic i la seva tècnica per tal que puguin començar a desenvolupar les seves capacitats i a plasmar la seva imaginació sobre el paper.

Dissabte 12/03 11.00 | Sala Polivalent
ANDREU GALÁN
ESPECTACLE DE POESIA FAMILIAR | VULL SER LLIURE

A partir del poemari Qui no sap riure no sap viure (Andana Editorial), el rapsode Andreu Galán ofereix un espectacle lúdic i festiu en què la poesia, la cançó i les històries rimades de l’antigor es donen la mà i agafen forma de romanços, raps gastronòmics, endevinalles, arbres imaginaris, pollastres poetastres, aranyes pissiganyes, pins que rapegen, puces casadores, aquelarres secrets…

Dissabte 12/03 11.00 | Sala Polivalent
Contacontes infantil
TALLER FAMILIAR | HAIKUS PER A INFANTS

L’escriptora i editora Maite Muns proposa una introducció per a la canalla al món del haiku a partir del seu darrer llibre, El cargol, recentment publicat a L’Art de la Memòria. Una aproximació a la brevetat en el vers i a la comunió amb la natura a partir de 33 haikus infantils. Es recomana dur el llibre.

Dissabte 12/03 12.30 | Sala Polivalent
RiurePrincesa
CONTACONTES | QUI FARÀ RIURE A LA PRINCESA?

Per què no riu la princesa? Què li passa? Com ho podem fer perquè rigui un altre cop? L’escriptora Olga Cercós i el dibuixant Subi ens ho expliquen i ens ho dibuixen en directe a partir d’aquest conte il·lustrat que ha publicat El Cep i la Nansa.

Dissabte 12/03 16.30 | Sala Polivalent
estamp
TALLER D’ESTAMPACIÓ, ENDEVINALLES I EMBARBUSSAMENS | LES VEUS DEL BOSC

Isabel Fabregat i Maria José Domènech ens presenten el seu llibre Les veus del bosc (Lletra Impresa) i ens ofereixen un taller d’estampació per a infants, amb la col·laboració de les famílies, reproduint un arbre real o creant-ne un d’inventat.

Diumenge 13/03 11.30 | Sala Polivalent
ALMUDENA HERRERA
CONTACONTES | EL CRIT DE LA MONA

Almudena Herrera ens explica un conte en vers sobre la natura, protagonitzat per una mona que sentia tristesa en veure l’atrafegada vida de la gent a la ciutat i els va voler ajudar a escoltar el silenci. A partir de l’obra honònima, editada per Excellence Editorial.

Diumenge 13/03 12.00 | Sala Polivalent
superescriptores_austen_jane
CONTACONTES | SÚPERESCRIPTORES DE LA HISTÒRIA

Jane Austen, Anne Frank, Gloria Fuertes i Mary Shelley. A través d’aquest relat, coneixerem quatre grans escriptores que van haver d’enfrontar-se a dificultats inimaginables a dia d’avui per desenvolupar les seves obres.

Diumenge 13/03 17.00 | Sala Polivalent
LA VILA DEL LLIBRE I ELS CENTRES ESCOLARS
ImproconteEscala20
SESSIÓ D’IMPROCONTE

Per saber improvisar s’ha de ser molt àgil i molt savi i tenir molta imaginació. Laberta Delpoblet ho és i us ho demostrarà amb una classe d’improcontes en directe on barrejarà els personatges preferits dels alumnes de l’Escala per crear un relat totalment nou. Hi participen les escoles Empúries i L’Esculapi

Divendres 11/03 9.30, 10.30, 11.30 i 15.00 | Alfolí de la Sal
CeDeContes_LaPobla19
CONTACONTES| Contes valencians

L’escriptora i editora de Lletra Impresa Mercè Climent ha preparat per als més petits de l’Escala una selecció acurada dels contes i rondalles que han seduït des de sempre els xiquets i xiquetes del País Valencià.

Divendres 11/03 10.30 i 11.30 | Escola Bressol Municipal Ballmanetes
MIXA
TROBADA | Visita d’una Booktuber

Trobada dels alumnes de l’Institut El Pedró de l’Escala amb la booktuber Mixa per descobrir tots els secrets d’aquest nou ofici audiovisual que està sent clau per a la difusió de la literatura entre els més joves./span>

Divendres 11/03 13.00 | Alfolí de la Sal. Sala d’actes