Title Image
Image graphic

CALAFELL, VILA DEL LLIBRE 2023 (2a edició)

7 d’octubre | Plaça Catalunya

Calafell celebra la seva segona Vila del Llibre el proper 7 d’octubre, omplint la plaça Catalunya d’editorials centrades en la literatura infantil i activitats familiars. Espectacles musicals, contacontes, tallers d’oficis del llibre i experiències per atansar els més petits de casa a la cultura.

ACTIVITATS INFANTILS

Contacontes | TINC UNA TIETA PIRATA
Amb Pampallugues teatre

 12.00

«La meva tieta pirata es diu Cecília. Té els pits desiguals, i les cames curtes. Li diuen bòrnia, rara, lletja. A ella tant li fa i es riu de tot plegat.»

Aquest contacontes és una adaptació de Pampallugues Teatre de l’obra homònima escrita per Roser Rovira, il·lustrada per Montse Forradelles i publicada a Obrador Editorial. Explica la història de la Cèlia, una nena amb una tieta ben especial, la Cecília, una tieta pirata. Quan les dues es troben o conviuen, es diverteixen fent mil i una coses, sense importar-los el que la gent pensi o digui sobre la seva aparença.

Còmic | CAPABLANCA, UN BANDOLER CATALÀ
Amb Joan Mundet

 13.00

Peripècies i desventures d’un jove bandoler en la Catalunya del XVII, il·lustrades i ideades per Joan Mundet i publicades per Amaníaco Ediciones. A la Catalunya de 1600, Joan Muntada, un xicot, malviu a Llacera, un poble de l’interior. A la seva vida es creuen familiars, amics i coneguts, el secretari Gaspar, Jerònima, Sebastià, Janot… que conformaran les seves primeres experiències i els primers maldecaps…

Contacontes | HISTÒRIES DE RATOLINS
Amb Toni Massagué

 16.30

Belluguets i astuts, curiosos i entremaliats, els ratolins són protagonistes d’aquesta sessió de contes de Toni Massagué. Set narracions breus en les quals els protagonistes, els ratolins inventats per l’escriptor i il·lustrador nord-americà Arnold Lobel, desvetllaran la imaginació dels oients.

En Toni Massagué, a més de mestre, és un narrador vocacional i experimentat. Des de l’any 1996 que explica contes, propis i d’altra gent, arreu de Catalunya amb la ferma convicció que la mainada desenvolupa la imaginació i la creativitat en sentir-los. Podeu veure actuacions seves a les seves xarxes socials i a la seva pàgina “Contes per a créixer”.

CALAFELL VILA DEL LLIBRE, UN REPTE
Calafell 2023 | © Alba Bono

La segona edició de Calafell Vila del Llibre significa un nou repte, un d’immens, per a nosaltres. Després de veure els alarmants índexs i hàbits de lectura i la capacitat de comprensió lectora de la canalla catalana que va exposar el darrer baròmetre, la preocupació és gran. Com a empresa que ens dediquem a la promoció de la cultura, especialment de la literatura, i al foment dels hàbits lectors, no podem ignorar una realitat tan amenaçant. L’hora és greu i cal ajuntar totes les forces possibles per revertir la situació.

És en aquest sentit que és un repte aquesta segona edició. Calafell, Vila del Llibre és el festival més especialitzat dels que fem durant l’any. És l’únic que dura un dia i és l’únic que està dedicat i pensat, exclusivament, per als més petits de casa. La literatura infantil tornarà a ocupar la plaça Catalunya i la tornarà a omplir amb una variadíssima oferta cultural. Al voltant del mercat editorial, hi haurà contacontes, clar, però també espectacles musicals; una experiència amb en Màrius Serra i la il·lustradora Roser Calafell; una estona per al còmic i una llarga llista de tallers relacionats amb els oficis del llibre per fomentar la creativitat i potenciar la imaginació dels infants, acostant-los a noves experiències com l’estampació amb peixos, la construcció de personatges, les postals tridimensionals o la creació de paper.

La millora dels índexs de comprensió lectora passa, necessàriament, per l’augment dels hàbits lectors. En aquest sentit, els pares hi tenen una gran responsabilitat, és evident. Però també l’administració, que ha de dedicar molts més recursos al foment de la lectura, a atansar els llibres als nens, a seduir les criatures i despertar-ne la curiositat, ja sigui mitjançant els festivals literaris, augmentant les dotacions de les biblioteques, facilitant l’accés als llibres… La Generalitat, que ja feia anys que hi treballava a través de la Institució de les Lletres Catalanes, ha publicat aquest any el “Pla nacional del llibre i la lectura” on es recullen, entre d’altres, 73 mesures per fomentar l’hàbit lector i vetllar per la igualtat d’accés al llibre i la lectura. Resem (i donem un cop de mà) perquè arribi a bon port.

Enric Bono
Director de la Xarxa de Viles del Llibre

TALLERS D’OFICIS DEL LLIBRE

Sastres Paperers
FEM PAPER!
Amb els Sastres Paperers

  11.00 – 13.30
i de 17.00 – 19.00

Una mica d’aigua, fibres vegetals, un sedàs, barrina que barrinaràs, premsa aquí, premsa allà, ho posem a assecar i TXAS: hem fet paper!

El llibre és un dels invents més extraordinaris de la història de la Humanitat. És un objecte poderosíssim, en tant que conté coneixement i informació, que es pot presentar de mil formes i mides. Tot i que pot estar fet de materials molt diversos, a dia d’avui difícilment l’imaginem sense paper, el suport documental físic més estès al món. En aquest taller dels Sastres Paperers, aprendrem de manera lúdica, pràctica i didàctica, mullant-nos les mans, com fer-ne, artesanalment, de paper.

Creació de personatges - Cinthia Branco
CREACIÓ DE PERSONATGES I TEATRE DE TITELLES
Amb Cinthia Branco

  11.00 – 14.00
i de 16.30 – 19.00

Imagina un conte, crea un personatge i dona-li vida! Fes un titella de fusta: dibuixa, pinta, decora’n tots els detalls i juga-hi amb els teus amics al teatre de titelles d’El Patufet.

La Cinthia Branco, artesana i divulgadora cultural arrelada a Calafell, proposa en aquest taller la construcció, tant física com mental, d’un personatge propi per a cada participant. La imaginació de la canalla és inabastable com es posarà en evidència en aquest taller. A partir d’un objecte quotidià senzillíssim, com pot ser una cullera de fusta, la Cinthia proposa un viatge que permetrà a cada nen particularitzar l’objecte i transformar-lo en un personatge singular. Un cop cada nen tingui la seva creació, farem que els personatges interactuïn al teatre de titelles, creant espontàniament nous mons paral·lels a la realitat.

Taller de Pop-Up
TALLER DE POP-UP
Amb Laurence Jammes i Marc Clamens

  11.00 – 13.00
i de 17.00 – 19.00

Vine a retallar! Amb tisores, cartolines i colors crearàs la teva postal tridimensional.

Els il·lustradors Laurence Jammes i Marc Clamens seran a Calafell per introduir els participants del seu taller en la tècnica del pop-up, la capacitat de crear amb el paper objectes visuals que, jugant amb la perspectiva i el doblec i retall del paper, adquireixen les tres dimensions. A partir d’aquesta tècnica, que els dos artistes apliquen eminentment en llibres, crearem la nostra pròpia postal 3D.

GYOTAKU: L’ART D’ESTAMPAR AMB PEIXOS
Amb Mireia Córdoba

  11.30 – 14.00

El gyotaku o ictiograma és una tècnica de gravat inventada a Japó al segle XIX que consisteix en la impressió de peixos (gyo) sobre paper o tela, mitjançant fregament (taku).

La seva invenció és molt més prosaica que el seu resultat final. Pràctic com és l’ésser humà, la tècnica va sorgir entre els pescadors japonesos de mitjan segle XIX per testimoniar les seves captures. N’hi ha qui diuen que per comparar-les amb les dels altres pescadors; n’hi ha qui diuen que per vendre el gènere al mercat; n’hi ha qui diuen, més poèticament, que com a forma d’agraïment a la mar i a la seva generositat.

POESIA PER EMPORTAR
Amb Lurdes Juncosa

  17.30 – 19.30

Una “parada de poemes” per triar i remenar! Un taller per recrear la poesia que més ens agradi, personalitzar-la i fer-la nostra.

A Calafell, Vila del Llibre la poesia hi tindrà parada pròpia. Sota l’ombra d’una carpa, a recer del sol, la canalla (i tothom que hi vulgui participar), podrà entrar al mercat de poemes i escollir-ne un, el que més patxoca li faci. Reproduir-lo en un altre paper, donant-li la forma i estil preferits. Pintar-lo, dibuixar-lo, decorar-lo, guarnir-lo, dir-lo en veu alta. Fer-se’l seu.

Una proposta artística i formativa que arriba des dels Centres Cívics de Calafell.

ESPECTACLES

La biblitoeca del senyor seguin
LA BIBLIOTECA DEL SENYOR SEGUIN
Amb Jordi Folck i Úrsula Garrido

 11.00

El senyor Alfons Seguin és un bibliotecari que devora els llibres: adora la literatura infantil i juvenil. Té males puces, però en el fons, és encantador amb aquells que estimen el llibres. Ho sap tot de l’escriptor Josep Vallverdú. De clàssics com el seu èxit televisiu Rovelló a Un cavall contra Roma. Però l’Alfons no està sol: l’acompanya una jove estudiant que fa el treball de grau sobre l’escriptor centenari. La biblioteca del senyor Seguin és una comèdia musical i literària, una immersió lúdica de curiositats personals i literàries per a canalla i públic familiar. Una obra que esdevé un insòlit homenatge musical al savi lleidatà Josep Vallverdú.

PAÍS DE XAUXA: CONTES I CANÇONS
Una creació de País de Xauxa

 18.50

Un espectacle participatiu i engrescador per a tota la família, ple d’imaginació, música i fantasia, que servirà de comiat de la Vila del Llibre.

La Tina i la Lola, tot jugant, es troben el fantàstic nuvolet Clody. Tots junts iniciaran un viatge cap al País de Xauxa on descobriran un món ple d’imaginació i fantasia. Allà hi trobaran personatges estrafolaris, llocs encantadors, músiques encisadores i històries sensacionals.

EXPERIÈNCIA
MÀRIUS SERRA PRESENTA LA NAPEU
Amb Màrius Serra i Roser Calafell

 17.30

La Napeu, protagonista d’aquesta sèrie il·lustrada, és una dona més vella que Matusalem que coneix l’origen de totes les frases fetes. Una activitat amena de la mà de Màrius Serra i Roser Calafell, creadors d’aquest singular personatge.

Una activitat per a tota la família al voltant de les aventures de la Napeu. Mentre en Màrius Serra, juganer i verbívor de mena, ens explica qui és i d’on surt la Napeu i les peripècies que viu en els sis llibres il·lustrats que han vist la llum fins ara, la Roser Calafell farà il·lustracions en viu, on barrejarà la Napeu amb particularitats de Calafell o del moment viscut.

VdL_Calafell-footer_logos--1200x154_PNG_blanc