Title Image
Image graphic

MOLLET DEL VALLÈS, VILA DEL LLIBRE 2023 (1a edició)

Parc de Can Mulà

El parc de Can Mulà acollirà Mollet del Vallès, Vila del Llibre. Un festival dedicat a la mainada i al jovent amb una important presència de tallers i activitats lúdiques al voltant dels oficis del llibre i les arts aplicades. Una cita ideal per desenvolupar la imaginació i la creativitat.

CICLE MOLLET DEL VALLÈS

INAUGURACIÓ |

Dissabte 21 | 11.00
Escenari Can Mulà

Inauguració oficial de Mollet del Vallès, Vila del Llibre amb la presència de la Il·lustríssima Senyora Mireia Dionisio, alcaldessa de Mollet del Vallès; de Roser Capdevila, padrina del festival; i d’Enric Bono, director de la Xarxa de Viles del Llibre.

LECTURA DE VEREDICTE | Premi de poesia Joan Aliguer

Dissabte 21 | 11.20
Escenari Can Mulà

Anunci del guanyador de la segona edició del Premi de poesia Joan Aliguer per part d’Eulàlia Aliguer, patrocinadora del premi, i d’Enric Bono, director de la Xarxa de Viles del Llibre.

HOMENATGE | Roser Capdevila, una vida dibuixant

Dissabte 21 | 11.30
Escenari Can Mulà

La gran protagonista de la taula inaugural de Mollet del Vallès, Vila del Llibre serà Roser Capdevila, padrina del festival. Un homenatge merescut a una de les grans il·lustradores que ha donat el nostre país, coneguda i reconeguda internacionalment pels seus personatges més icònics, Les Tres Bessones.

TAULA | Literatura fantàstica, una preferència juvenil. L’exemple d’Els Fills d’Èodhum

Dissabte 21 | 13.00
Escenari Can Mulà

La literatura fantàstica (com la ciència-ficció i el terror) ha estat, històricament, un gènere amb una enorme tirada entre els joves i un planter de grans lectors. Tot i així, és un gènere arraconat històricament en l’educació. En parlarem a Mollet a partir d’un exemple d’èxit escrit a casa nostra, la trilogia Els fills d’Èodhum, de Roger Tarrés, el tercer volum de la qual està a punt de ser publicat. Ens il·lustraran el mateix Roger Tarrés i Carlos Ortiz, bibliotecari escolar i expert i divulgador de literatura juvenil.

PRESENTACIÓ | Brunzits: llibres joves, de joves i per a joves

Dissabte 21 | 18.00
Escenari Can Mulà

La influencer i comunicadora Juliana Canet ha creat, amb el Grup 62 i dins del segell Columna, Brunzits. Una nova col·lecció de narrativa breu escrita per joves i pensada, encara que no exclusivament, per a lectors joves. Llibres que apel·len als problemes i inquietuds que preocupen el jovent d’avui en dia: pertinença, salut mental, relacions, feminisme, família…
Seran a Mollet, al costat de la flamant directora de Brunzits, les autores dels dos primers volums de la col·lecció: Ofèlia Carbonell, que ha escrit Fusta i resina, i Òmnia l’Bakkali, autora d’Un far a tres minuts de casa.

L’HORA DEL MANGA | Introducció al manga, demografies i recomanacions

Diumenge 22 | 13.00
Escenari Can Mulà

El manga no és un món en si mateix, sinó que n’engloba pràcticament una infinitud. Amb l’experta i divulgadora Ladymangahep farem una sessió d’introducció al còmic japonès, als seus gèneres i les seves característiques principals, a les millors obres per entrar-hi i a creacions poc conegudes que toquen temes sensibles d’actualitat. Una masterclass per imbuir-se d’un art cada cop més vertical generacionalment.

BENVINGUTS A MOLLET DEL VALLÈS, VILA DEL LLIBRE
Mollet del Vallès 2023 | © Alba Bono

Arribar a Mollet del Vallès és un nou impuls per al projecte de la Xarxa de Viles del Llibre. Un nou territori, al cor de la Catalunya industrial, i una nova tipologia de Vila, dedicada als nens i als joves, amb protagonisme especial als tallers i a les activitats manuals i una forta implicació de les entitats i empreses locals.

La lluita per la cultura no es pot abandonar mai, com tan bé sabem els catalans. És lenta i fatigosa. I molt repetitiva. Però veure que un infant s’il·lusiona, que una família compra un llibre, que la gent s’emociona amb un contacontes o que surt de les activitats amb més preguntes que certeses, no té preu. Per què l’amor per les lletres, per la lectura, és, en certa manera, l’amor per una insatisfacció constant, per saber-ne més, per segui rascant, incansablement, els murs que ens empresonen.

Rasquem i rascarem els murs. Amb culleres i amb les ungles, si és menester. Com l’Edmond Dantès, el gran referent literari juvenil de quan els joves llegíem Alexandre Dumas. Ara n’hi ha d’altres, igual de vàlids o encara més. Altres que han tombat murs molt és alts, murs que ni tan sols percebíem fa quatre dies. La cultura és el que ens permetrà entendre el món del futur, que és el món del present. No hem de menystenir els clàssics, més aviat dialogar-hi. Són clàssics precisament per això, perquè ens permeten parlar-hi, interpel·lar-los, extreure’n conclusions útils per al nostre dia a dia a partir de pensaments creats fa molts anys. Els que no són capaços d’aguantar aquest diàleg queden arraconats, llençats a la cuneta, per simple selecció natural. Deixen de ser clàssics perquè no passen la prova del nou. I no cal que fem cap drama. No tots els clàssics d’ahir són els d’avui. Ni els de demà ho seran. Per escriure el futur és necessari llegir el passat, tant necessari com garbellar per separar el gra de la palla.

Mollet serà una vila dedicada a la mainada, amb un especial èmfasi en la proposta de tallers. El fet literari no és exclusivament el llibre, sinó que és la imaginació, la creativitat, la capacitat d’expressió i de diàleg. Les mans, les orelles i el nas són instruments tan vàlids per endinsar-se al món de la cultura com ho són els ulls. A Mollet del Vallès Vila del Llibre tindrem l’oportunitat de comprovar-ho.

Enric Bono
Director de la Xarxa de Viles del Llibre

TALLERS INFANTILS I JUVENILS

TALLER | Creació de llibres amb cartró

Dissabte 21 | 10.30 – 12.30
Zona tallers AMAM

L’Associació de Música i Art de Mollet del Vallès proposa un taller de creació de caixes de cartró en forma de llibre de text fetes amb materials reciclats. Per a totes les edats.

TALLER | Taller de cal⋅ligrafia

Dissabte 21 | 11.30 – 13.00
Espai Menhir

Carles Barranco Dies i Carmen Herrero Ramón proposen un taller d’introducció a la cal·ligrafia. Breu repàs a la seva història i a les eines que es feien servir antigament per escriure i aplicació pràctica dels coneixements rebuts. El taller forma part del projecte Mollet Street Art que convidarà la gent a crear un mural col·lectiu, escrit i dibuixat, durant la celebració del festival.

TALLER | Punts de llibre de Heartstopper

Dissabte 21 | 12.00
Zona tallers Abacus

Des de la Llibreria Abacus de Mollet ens arriba aquesta proposta de taller de punts de llibre basada en la novel·la gràfica d’èxit mundial Heartstopper de l’escriptora i il·lustradora Alice Oseman. A partir de les vinyetes de la novel·la, repintades i intervingudes a voluntat pels participants en el taller, crearem punts de llibre propis.

TALLER | Taller de llibretes

Dissabte 21 | 12.30 – 13.30
Zona tallers AMAM

Aprèn a crear la teva pròpia llibreta amb fulls, cartolines i cordills. Una proposta per fer treballar les mans i crear llibretes pròpies d’una manera ben original amb materials de baix cost. Una idea desenvolupada per l’Associació de Música i Art de Mollet del Vallès.

TALLER | Taller de llibretes II

Dissabte 21 | 16.00 – 17.00
Zona tallers AMAM

En aquesta segona sessió del taller de llibretes, aprendrem noves tècniques per fer la nostra pròpia llibreta de manera manual. Entre elles, el brodat. Taller impartit per l’Associació de Música i Art de Mollet del Vallès.

TALLER | Mollet Street Art

Dissabte 21 | 17.00
Reixa Menhir

Carmen Herrero Ramón i Carles Barranco Dies conviden el poble de Mollet del Vallès a expressar-se lliurement! Taller de creació d’un mural col·laboratiu en el qual cada participant pot intervenir amb diferents materials pictòrics i tècnica lliure sobre les teles de grans dimensions que ocuparan la reixa del Menhir durant la tarda de dissabte i tot diumenge.
Una oportunitat única per crear una obra d’art espontània i cooperativa, transversalment i verticalment, de tothom i per a tothom.

TALLER | Il⋅lustra el teu diari

Dissabte 21 | 17.00 – 19.00
Zona tallers AMAM

Taller de creació de l’Associació de Música i Art de Mollet del Vallès per personalitzar, gràficament, el diari personal, el rebost de les emocions i els records particulars. A partir de diferents tècniques, com el lettering, l’estampat, el dibuix, l’aplicació d’una tipografia, donarem una nova dimensió, encara més íntima, al nostre diari.

TALLER | Teoria i pràctica del color: manga

Dissabte 21 | 18.00
Zona tallers Abacus

Des de la Llibreria Abacus de Mollet ens proposen aquest interessant taller, que ens permetrà descobrir com els tipus i tons de colors i la combinació que fem amb ells poden canviar la percepció i el sentit de les imatges que mirem. Tot, aplicat a la imatgeria manga.

TALLER | Taller de rol

Dissabte 21 | 18.00 – 19.30
Parada Cuantum Breaker

Taller per introduir joves i infants de 8 a 14 anys al món del rol amb una partida narrativa de creació pròpia. Un taller que fomenta la imaginació, la capacitat de projectar-se psíquicament i la de resoldre problemes complexos individualment i en equip. Una proposta de Cuantum Breaker Shop i del Master Harry Patos.

TALLER | Creació de llibres amb cartró

Diumenge 22 | 10.30 – 12.30
Zona tallers AMAM

L’Associació de Música i Art de Mollet del Vallès proposa un taller de creació de caixes de cartró en forma de llibre de text fetes amb materials reciclats. Per a totes les edats.

TALLER | Fem paper amb els Sastres Paperers!

Diumenge 22 |
11.00 – 13.30
16.30 – 18.30

Zona tallers

Els Sastres Paperers, del molí de la Farga de Banyoles, arriben a Mollet del Vallès amb una proposta per a totes les edats i tots els públics: fes el teu propi paper. Una mica d’aigua, fibres vegetals, un sedàs, barrina que barrinaràs, premsa aquí, premsa allà, ho posem a assecar i TXAS: hem fet paper!
Taller continu de matí i tarda.

TALLER | Mollet Street Art

Diumenge 22 |
11.30 – 13.00
17.00 – 19.00

Reixa Menhir

Carmen Herrero Ramón i Carles Barranco Dies conviden el poble de Mollet del Vallès a expressar-se lliurement! Taller de creació d’un mural col·laboratiu en el qual cada participant pot intervenir amb diferents materials pictòrics i tècnica lliure sobre les teles de grans dimensions que ocuparan la reixa del Menhir durant tot diumenge.
Una oportunitat única per crear una obra d’art espontània i cooperativa, transversalment i verticalment, de tothom i per a tothom.

TALLER | Origami literari

Diumenge 22 | 12.00
Zona tallers Abacus

Taller de papiroflèxia per a la creació de punts de llibre originals i divertits. Amb nivells de dificultat adaptats a tots els dits, es proposen models de punt de llibre en forma de cor, de papallona o de flor, per exemple. A més, tant abans com després de la realització de l’origami, podem decorar el paper al nostre gust. Una proposta de la Llibreria Abacus de Mollet del Vallès.

TALLER | Taller de còmic exprés

Diumenge 22 | 12.00 – 14.00
Parada Cuantum Breaker

Taller pràctic d’introducció accelerada a la il·lustració de còmic. Nocions bàsiques per a la creació d’un personatge i d’una o vàries vinyetes de còmic on intervingui. Un taller per treure’ns la por de sobre i aprendre els rudiments d’un art que ens acompanyarà tota la vida. De la mà de l’il·lustrador Harry Patos i de Cuantum Breaker Shop.

TALLER | Taller de Pop-Up

Diumenge 22 | 12.30
Zona tallers AMAM

L’Associació de Música i Art de Mollet del Vallès proposa un taller d’introducció a la tècnica del Pop-Up. Els participants aprendran a crear amb paper objectes visuals que, jugant amb la perspectiva i el doblec i retall del paper, adquireixen les tres dimensions.

TALLER | Taller de punts de llibre amb material reciclat

Diumenge 22 | 16.00 – 17.00
Zona tallers AMAM

Taller continu de creació de punts de llibre a partir de la tècnica del collage. Amb caixes de cereals i retalls de revistes i diaris vells, retoladors, perforadores, etc., cada participant podrà crear un punt de llibre personal. Una proposta de l’Associcació de Música i Art de Mollet del Vallès.

TALLER | Pintacares infantil

Diumenge 22 | 17.00 – 19.30
Zona tallers AMAM

A proposta d’AMAM, l’Associcació de Música i Art de Mollet del Vallès, un taller de maquillatge i decoració facial.

TALLER | Collage creatiu: còmic

Diumenge 22 | 18.00
Zona tallers Abacus

Una proposta de la Llibreria Abacus de Mollet del Vallès per acabar la Vila del Llibre. Un taller de creació manual consistent en el joc de textures amb diferents papers aplicades a personatges i cobertes famoses del món del còmic.

VISITA GUIADA

Menhir prehistòric de Mollet
ELS ENIGMES DEL MENHIR DE MOLLET

Dissabte 21 | 18.30
Diumenge 22 | 12.00
Espai Menhir

Un menhir prehistòric de dimensions colossals, amb gravats i relleus que el converteixen en una de les estàtues d’aquest tipus més gran de l’Europa meridional. Un proposem una visita per descobrir aquest tresor arqueològic i alguns dels enigmes que amaga. A càrrec de Jordi Bertran i Duarte, geòleg i director del Centre d’Estudis Molletans.

CONTACONTES

CONTACONTES | Improconte amb Laberta Delpoblet

Dissabte 21 | 12.00
Escenari Can Mulà

Per saber improvisar, s’ha de ser molt àgil i molt savi i tenir molta imaginació. Laberta Delpoblet ho és i us ho demostrarà amb una sessió d’improcontes en directe on barrejarà els personatges preferits dels infants de Mollet per crear un relat totalment nou i sorprenent.

CONTACONTES | Castanyada o Halloween? Castaween!

Dissabte 21 | 17.00
Escenari Can Mulà

Què passa quan a casa teva s’hi celebra la castanyada, però a l’escola celebren Halloween? I quan els teus amics volen anar a demanar llaminadures, però els teus pares només volen que preparis panellets? Doncs que toca celebrar el Castaween! Un àlbum il·lustrat de Dani Gómez perfecte per compartir amb la família i els amics… i per celebrar la pluralitat de les festes.

CONTACONTES | Hora Abelló: El Joan somia colors

Diumenge 22 | 11.00
Escenari Can Mulà

Una hora divertida i amena per saber qui va ser l’insigne pintor molletà Joan Abelló, de qui enguany se celebra el centenari del seu naixement. A càrrec de la companyia Vivim del Cuentu que s’ha basat en el llibre escrit per Ester Vizcarra i il·lustrat per Mainés Esteve El Joan somia colors. Una proposta del Museu Abelló de Mollet del Vallès en el marc de l’Any Abelló.

CONTACONTES | Els grans mites grecs

Diumenge 22 | 12.00
Escenari Can Mulà

Quantes vegades hem sentit les expressions el taló d’Aquil·les, la caixa de Pandora o el melic del món? Les entenem, però en la majoria dels casos no sabem d’on venen o de què parlen. A Mollet ho descobrirem. En Víctor Sabaté, que ha adaptat per a la canalla les grans històries de la mitologia clàssica, grega i romana, en una col·lecció de Shackleton Books que fa les delícies dels més petits, proposa un contacontes participatiu sobre els mites més famosos de l’antiga Grècia. Una activitat adreçada a la mainada que serà tan útil als fills com als pares i mares. El contacontes inclourà un breu concurs sobre frases fetes que provenen de la mitologia i un petit taller de dibuix.

ESPECTACLE MUSICAL

LA BIBLIOTECA DEL SENYOR SEGUIN

Dissabte 21 | 19.00
Escenari Can Mulà

Un viatge literari i musical per la vida i l’obra de l’escriptor Josep Vallverdú, que enguany està celebrant el seu centenari. De la mà de Jordi Folck, que l’ha escrita, la canta i la interpreta al costat de la meravellosa veu d’Úrsula Garrido. Una comèdia musical i literària, una immersió lúdica per a canalla i públic familiar.
El senyor Alfons Seguin és un bibliotecari que devora els llibres: adora la literatura infantil i juvenil. Té males puces, però en el fons, és encantador amb aquells que estimen el llibres. Ho sap tot de l’escriptor Josep Vallverdú. De clàssics com el seu èxit televisiu Rovelló a Blai Joncar.