Title Image
Image graphic

CALAFELL, VILA DEL LLIBRE 2022 (1a edició)

1 d’octubre | Plaça Catalunya i carrer de l’Esglèsia

Calafell celebra el seu primer festival dins la Xarxa de Viles del Llibre omplint la plaça Catalunya i el carrer de l’Església d’editorials i activitats centrades en la literatura infantil i tallers d’oficis del llibre per a tota la família: creació de paper, enquadernació, escriptura, lettering, punts de llibre, exlibris… La Vila rebrà, a més, dues grans figures de la il·lustració: Roser Capdevila i Scaramuix!

CONTACONTES INFANTILS

Calafell22_RoserCapdevila
INAUGURACIÓ CALAFELL, VILA DEL LLIBRE | Roser Capdevila i la seva maleta màgica

Dissabte 1. 11.00
Plaça Catalunya

 

La il·lustradora catalana Roser Capdevila, creadora de Les Tres Bessones i que ha rebut recentment la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, obrirà plaça explicant-nos, des de la seva maleta màgica, el conte del Patufet

Calafell22_Scaramuix
Calafell22_FermiValentina
IL·LUSTRACIÓ EN DIRECTE! | Scaramuix

Dissabte 1. 13.00
Plaça Catalunya

 

L’il·lustrador català Scaramuix, el creador del Fermí i la Valentina, els famosos ratolins del Mas Casablanca, ens farà una demostració en directe de com s’ho fa per dibuixar els seus personatges més famosos.

Calafell22_SilviaArtiga
Calafell22_UllEsquerreAran
CONTACONTES | L’ull esquerre de l’Aran

Dissabte 1. 16.00
Plaça Catalunya

 

Un conte sobre la diversitat. De com la diferència pot ser més una oportunitat que una limitació. Mentre ens explica el conte, la Sílvia Artigas ens ensenyarà en què consisteix l’ofici d’il·lustrador i ens ajudarà a pintar un ull enfadat (o no).

Calafell22_MerceCliment
Calafell22_BruixaPolida
CONTACONTES | L’escombra de la bruixa Polida i altres contes embruixats

Dissabte 1. 18.00
Plaça Catalunya

 

Diu que diuen que l’escombra netejadora de la bruixa Polida, cansada, esgotada i fastiguejada de fer sempre la mateixa feina, va aconseguir un dia canviar el seu destí. Ens ho explicarà Mercè Climent, editora de Lletra Impresa Edicions.

LA LECTURA, UNA ESPERANÇA DE FUTUR
CartellCalafell22Web_OK

Ens fa una il·lusió especial desembarcar a Calafell. No només perquè és una primera edició que ens permet ampliar els horitzons del nostre projecte, sinó perquè Calafell, Vila del Llibre constituirà una fita singularíssima dins la nostra trajectòria, convertint-se en la primera Vila del Llibre especialitzada en la literatura infantil i els oficis del llibre.

 

La nostra aposta per la literatura infantil no és en va ni de cara a la galeria. Un dels reptes de la Xarxa de Viles del Llibre ha estat sempre fomentar la lectura i no hi ha manera més fàcil de crear adults lectors que crear nens lectors. Per això posem a l’abast de la canalla un ventall amplíssim de propostes en el mercat editorial i en les activitats que tindran lloc durant tot el dia, perquè puguin escollir i ho puguin fer fugint de l’ortodòxia imperant. En el moment que vivim, en vistes d’un futur poc esperançador, és més important que mai promoure amb totes les eines i de totes maneres possibles la lectura, d’infants i també d’adults, com ho demostra la recent creació del Pla Nacional del Llibre i la Lectura per part de la Generalitat de Catalunya.

Un fil vermell fa de lligam amb la nostra infantesa. Determina qui som i què serem quan siguem grans. A Calafell, Vila del Llibre ens hem marcat el repte que els nens i nenes el comencin a filar iniciant la trama d’un ordit que els pugui sostenir davant les dificultats que el futur els depara.

 

Enric Bono
Director de la Xarxa de Viles del Llibre

TALLERS D’OFICIS DEL LLIBRE

Sastres Paperers
FEM PAPER! AMB ELS SASTRES PAPERERS!

Dissabte 1.  D’11.00 a 13.00 i de 17.00 a 19.00
Carrer de l’Església

 

Els Sastres Paperers ens ensenyen a fer paper. Una mica d’aigua, fibres vegetals, sedassos, premsa que premsaràs, esperem que tot s’eixugui i… màgia: ja tenim paper. Una experiència immergida!

Calafell22_DadosContes
INVENTEM HISTÒRIES AMB ELS DAUS

Dissabte 1.  11.00 A 13.00 i de 16.300 a 18.30
Carrer de l’Església

 

Si teniu il·lusió, ganes de passar-vos-ho bé i us agrada donar ales a la vostra imaginació, a l’estand d’El Patufet, la Cinthia Branco us convidarà a crear els vostres contes a partir del que digui una tirada de daus. La literatura de l’atzar.

Trobada de punt de llibres al Museu Palau-Ferré
TALLER DE PUNTS DE LLIBRE

Dissabte 1.  11.30 A 13.00
Carrer de l’Església

 

A la merceria Aleu de Calafell tot és possible. D’un tros de fil te’n fan un jersei i a més t’ensenyen a cosir de mil maneres. Sembla ben bé, Hogwarts. A Calafell, Vila del Llibre hi podrem fer un punt de llibre ben especial amb les nostres pròpies mans.

Calafell22_ExLibris
CREA EL TEU EXLIBRIS

Dissabte 1.  D’11.30 a 13.00
Carrer de l’Església

 

Qui té un exlibris té un tresor per a tota la vida! Mireia Córdoba ens ensenyarà a crear el nostre propi segell, amb el dibuix que vulguem, per signar i marcar els nostres llibres.

ExpoLlibresGuerra
TALLER DE JOIES DE PAPER

Dissabte 1.  D’11.30 a 13.00
Carrer de l’Església

 

Els artesans de Nómada trauran la carpa al carrer per introduir-nos en l’inabastable món de les joies. Concretament, en de les joies fetes a partir de material reciclat, en aquest cas, paper. Donem nova vida a materials escrits!

Calafell22_DracPasqual
CREACIÓ DE CONTES AMB EL DRAC PASQUAL

Dissabte 1.  12.00
Antiga Presó

El drac Pasqual és un animal incansable que no para de viatjar i aprendre coses, com es pot veure en els seus contes. A Calafell, ens ensenyarà com els escriu i ens ajudarà a crear-ne un. El nostre primer conte! Una activitat d’Edicions del Pirata per a nens de 5 a 11 anys.

Calafell22_MonLluna
VIATGE CREATIU EN FAMÍLIA

Dissabte 1.  17.00
Antiga Presó

A través d’una instal·lació immersiva, es proposa a grans i petits una aventura interactiva i participativa, de la mà de Raquel Moron, autora del conte El meu poble la Lluna (La Trapella Editorial). Un viatge per tot un seguit de pistes i proves per descobrir l’entrellat d’una història màgica, plena de sorpreses, que ens permetrà crear el nostre propi “llibre d’artista”. De 4 a 12 anys.

Calafell22_TeclaGraficaLettering
INICIACIÓ AL LETTERING

Dissabte 1.  De 17.00 a 18.00
Carrer de l’Església

Amb l’ajuda de l’artista Mercè Pedraza de La Tecla Gràfica, ens introduirem al món del lettering, l’art de dibuixar les lletres. Un art de ressonàncies medievals, de quan els monjos copistes feien filigranes amb les lletres capitulars. A partir de 6 anys. Menors de 6, acompanyats d’adults.

Calafell22_EvaBlanesLlibretesMorris
TALLER D’ENQUADERNACIÓ

Dissabte 1.  De 17.00 a 18.00
Carrer de l’Església

L’artista Eva Blanes ens proposa un taller d’enquadernació manual basat en el moviment Arts & Crafts de William Morris.

JUVENIL

Calafell22_ClubLectura
CLUB DE LECTURA MANGA: EL DOCTOR SLUMP

Dissabte 1.  11.30  – Cal Llagostera

 

Els integrants del club de lectura de còmic de les biblioteques de Calafell recuperen les aventures de l’Arale, la nena robot creada per Akira Toriyama, clàssic dels dibuixos animats dels 80 i dels 90 a Catalunya, mitjançant el manga Dr. Slump.

Calafell22_ColoniesVilamar
RELATS EN PARAL·LEL. LES COLÒNIES DE VILAMAR

Dissabte 1. 12.00 – Biblioteca Ventura Gassol

 

Una història de la història de Calafell. Les Colònies de Vilamar, un projecte didàctic pioner, d’aprenentatge i oci per a infants, que es va instal·lar per primera vegada fa cent anys a la platja de Calafell. En recrearem l’esperit modern i, després d’una breu introducció històrica, les fotografies de l’època inspiraran relats en paral·lel a la història oficial. De 8 a 14 anys

expo

EXPOSICIONS
ExpoEnquadernacio
L’ENQUADERNACIÓ. OFICI I ART
Sala de la Concòrdia

El llibre ha estat un element de gran importància per a la humanitat des de la seva creació. Un giny intel·ligent que ha permès preservar i transmetre el coneixement humà. Però no només té valor pel seu contingut, sinó que també en té pel seu continent. L’enquadernació es va iniciar com a tècnica per evitar que el llibre es desllorigués, però ben aviat es va convertir en un art. Els llibres no només tenen valor pel que l’escriptura fixa sobre el paper, sinó que són en si mateixos objectes preciosos, obres d’art. En aquesta exposició podrem veure els diferents passos que segueix l’enquadernador fins arribar al resultat final, un llibre com tots els que tenim aquí al voltant.

Una proposta d’Artesania Catalunya (Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya)

Calafell22_ColoniesVilamar2
CENTENARI DE LES COLÒNIES DE VILAMAR
Diversos espais a partir de setembre de 2022

Projecte didàctic pioner i revolucionari, basat en els preceptes de l’Escola Moderna de Francesc Ferrer i Guàrdia. Unes colònies d’aprenentatge i oci per a infants, que es van implementar fa 100 anys a la platja de Calafell impulsades pel pedagog Pere Vergés i de les quals en fou director el poeta i polític Ventura Gassol. Un centre de vacances on fer salut i continuar aprenent, autogovernat pels mateixos escolars, que es conegué popularment com la República d’Infants. Un projecte estroncat per la Guerra Civil que val la pena recordar i, fins i tot, recuperar.

 

Per commemorar el centenari de la seva fundació, l’Ajuntament de Calafell promou des de setembre de 2022 i fins l’any vinent un programa d’actes i creacions que inclourà la realització d’un documental, exposicions, llibres i rutes per donar a conèixer i posar en context una experiència tan avançada a la seva època.

VdL_Calafell-footer_logos--1200x154_PNG_blanc