Title Image
Image graphic

L’ESCALA, VILA DEL LLIBRE 2023 (5a edició)

CATALUNYA NORD, CONVIDADA D’HONOR DEL FESTIVAL LITERARI DE L’EMPORDÀ

La cinquena edició de L’Escala Vila del Llibre clou el Cicle Literari de la Mediterrània amb la Catalunya Nord com a convidada d’honor. Un territori geogràficament veí, però la relació i el contacte del qual no són prou propers. Mirarem d’escurçar aquesta distància, donant a conèixer i posant en relleu figures històriques i actuals de les lletres nordcatalanes; exposant la situació sociolingüística del territori; i explorant els llaços comuns per tal d’enfortir-los.

CATALUNYA NORD

L'Escala 2023 | © A la Calle
INAUGURACIÓ L’ESCALA, VILA DEL LLIBRE

Inauguració de la cinquena edició de L’Escala, Vila del Llibre. Hi participaran l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill; el director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono; i la comissària del festival, Joana Serra.

Després de l’acte es procedirà a la inauguració de l’exposició Josep Sebastià Pons. Pintor i poeta per part dels seus comissaris, Eusebi Ayensa i Sebastià Frère, net de J.S. Pons.

Divendres 3/03 19.00 | Alfolí de la Sal

Xarxa de Viles del Llibre 2023
Jutglars
JUTGLARS. LA FÀBRICA DEL SO

Música tradicional de la Catalunya del Nord. El grup Jutglars, de llarga experiència, és una cobla tal com les que havien estat famoses a la Catalunya del Nord fins al segle XIX. Isabelle Garcia, Pere Jordà i Vicent Vidalou, el trio que composa el grup, dediquen els seus esforços no només a la interpretació de la música tradicional, sinó també a la recuperació del repertori històric i dels instruments propis de la cobla que, per diversos motius, han quedat en desús.

Divendres 3/03 20.00 | Alfolí de la Sal

ORÀ – FIGUERES, BEZSONOFF – VEHÍ: CONNEXIÓ ALS ANYS 50

Joan-Daniel Bezsonoff, amb El diable es va aturar a Orà (Empúries), conversarà amb Ilya Pérdigo, editor de Clandestina Editorial i de la col·lecció Crims.cat, que ha publicat Quan la nit mata el dia (Premi Crims de Tinta 2011), del malaguanyat escriptor figuerenc Agustí Vehí. Sota la batuta del també escriptor Adrià Pujol, la taula es planteja com un diàleg entre dues novel·les amb evidents paral·lelismes. Gènere policíac, la societat dels anys 50; la política i el pes de la història, sempre latent; dos ciutats molt allunyades del centre de poder; assassinats; policies vinguts de fora… Una oportunitat de sentir una de les veus més genuïnes de les lletres catalanes de més enllà de la frontera, Bezsonoff, i de conèixer Orà, avui capital d’Algèria, llavors, la cinquena ciutat de França. Un bon moment per homenatjar Agustí Vehí, un dels bons escriptors del negre català, del qual, lamentablement, es compliran deu anys de la mort el proper 20 de març.

Dissabte 4/03 11.30 | Alfolí de la Sal

ELS PARLARS DEL NORD

Tot i ser territoris veïns, la parla de l’Empordà i de la Catalunya Nord tenen moltes diferències. La frontera té molt més pes del que suposem i la política de llengües minoritàries de l’estat francès, com la de l’espanyol, ha estat i és nefasta. Per això, la supervivència del català en un entorn tan hostil i amb un univers de parlants tan migrat, té més mèrit encara. Parlarem de les semblances i diferències entre el parlar d’aquí i el d’allà amb Joan Peytaví, membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i professor a la Universitat de Perpinyà; Pep Vila, filòleg i autor del llibre Paraulari de Cadaqués (Farell Editors); i Robert Sabater, que ha escrit D’Abantes a Xurrencai. El parlar de l’Empordà (Gorbs Edicions). Moderarà la taula la periodista Laura Bertran.

Dissabte 4/03 13.00 | Alfolí de la Sal

ELS LLIBRES DE LA MEVA VIDA. AMB JOAN-LLUÍS LLUÍS

Un dels grans exponents literaris de la Catalunya Nord, una de les baules més fortes de la cadena que uneix els dos territoris actualment i en el passat més immediat, Joan-Lluís Lluís, serà el protagonista d’una taula singular. Novel·lista, poeta, assagista, traductor, activista i responsable de Llengua i Cultura de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, entre moltes altres coses, els motius per conversar amb Joan-Lluís Lluís són inesgotables. Recorrerem, mitjançant una entrevista a fons de Sebastià Bennasar, la seva trajectòria, la decisió de fer-se escriptor, l’elecció del català com a llengua literària i parlarem, és clar, d’algunes de les seves novel·les com El dia de l’ós, Les cròniques del déu coix, Jo soc aquell que va matar Franco, Junil a les terres dels bàrbars…

Dissabte 4/03 18.00 | Galeria Port 25

PASSEJADES PEL ROSSELLÓ I L’EMPORDÀ DE LA MÀ DE JOSEP SEBASTIÀ PONS

Mai prou reivindicada i encara massa desconeguda, la figura de Josep Sebastià Pons és crucial, durant el segle XX, per a la pervivència del català com a llengua literària a la Catalunya Nord. La recordarem i l’homenatjarem amb Eusebi Ayensa, curador de l’edició completa de la seva poesia catalana a Ela Geminada Edicions; Miquela Valls, escriptora, professora i activista de la llengua de la Catalunya Nord; i Alain Sanchez, assistent de patrimoni de l’Ajuntament d’Illa, poble natal de Pons. Moderarà el diàleg Joana Serra, activista cultural, propietària de la Llibreria Catalana de Perpinyà i comissària de L’Escala, Vila del Llibre.

Durant l’acte, que posarà en valor el paper de Pons i el de la seva obra, es farà esment de la guia patrimonial i literària sobre l’autor que Miquela Valls i Eusebi Ayensa estan escrivint gràcies a l’impuls de l’Associació Amics de la Casa Samsó, el Camp d’Aprenentatge d’Empúries i l’Associació Amics de Núria. L’obra permetrà al gran públic conèixer els indrets que van inspirar els poemes de Pons i difondre el ric patrimoni natural i monumental del Rosselló, la Cerdanya, el Ripollès i l’Alt Empordà.

L’acte acabarà amb una visita guiada a l’exposició Josep Sebastià Pons. Pintor i poeta, comissariada per Eusebi Ayensa i Sebastià Frère, i que es podrà veure a la sala d’exposicions del mateix Alfolí de la Sal.

Dissabte 4/03 19.00 | Alfolí de la Sal

LA CATALUNYA DEL NORD: LLENGUA I SOCIETAT

La supervivència del català a la Catalunya Nord seria impossible sense el teixit cultural i associatiu que el promociona i l’ensenya. L’estat francès ha fet tot el possible perquè la transmissió de la llengua quedés segada i moltes famílies que a dures penes parlaven el francès fa dues generacions, no parlen ara el català. Encara no es diu prou que els grans parlants de català a Perpinyà són els gitanos. Amb la periodista Júlia Taurinyà; el president de l’associació APLEC (Associació Per l’Ensenyament del Català) i director de l’Institut Franco Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà, Alà Baylac-Ferrer; i Eric Forcada, coordinador del llibre Catalunya Nord: 40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país. 1981-2021 sobre la tasca de l’Associació Arrels.

Diumenge 5/03 11.00 | Alfolí de la Sal

Irene Solanich
Cesc Cornet
Oriol Canals | © Xavier Bertral
NOVEL·LA NEGRA! (I DE PROXIMITAT)

Cap bon festival literari sense la seva taula de novel·la negra. Enguany hi participaran, amb les seves noves obres sobre el braç: Irene Solanich Sanglas, que ens durà els seus Eixavuiros, un conjunt de relats publicat per Edicions Xandri, en el qual un element comú apareix en tots els contes: un crim; Cesc Cornet, que parlarà de Vides en cercle (Llibres del Delicte), un thriller inquietant, obra guanyadora del IV Premi Vilassar de Mar de Novel·la Negra; Llum Saumell, que ens portarà a La foradada (Viena Editorial), assassinats i misteri en racons escalencs; i Oriol Canals, que parlarà de la recent publicada Els sentinelles de la llibertat (Rosa dels Vents), un assassí al món de la premsa escrita, que tan bé coneix l’autor. Posarà ordre Sebastià Bennasar, un dels grans referents del negre a Catalunya.

Diumenge 5/03 13.00 | Alfolí de la Sal

Patrick Gifreu
PATRICK GIFREU, COMPROMÍS AMB LA LLENGUA

Clourà L’Escala, Vila del Llibre una taula al voltant de Patrick Gifreu, escriptor, poeta, artista, mestre i traductor, activista cultural infatigable. Parlaran de la seva figura i del seu compromís amb la llengua el crític i assagista, Manuel Guerrero Brullet; l’editora Montse Serra, per a l’editorial de la qual, Vibop, Gifreu ha traduït El llibre dels vins d’Arnau de Vilanova; i Joana Serra, comissària del festival.

Diumenge 5/03 19.00 | Alfolí de la Sal

JOANA SERRA, COMISSÀRIA L’ESCALA VdL 2023

Joana Serra i Serra fa una mica més de deu anys que és al capdavant de la Llibreria Catalana de Perpinyà, la més antiga i en servei de la ciutat. Filòloga i activista cultural nordcatalana, ha estat l’escollida per ser la comissària d’aquesta edició de la Vila del Llibre de l’Escala.

“Ha estat un repte proposar coses que no es coneguin al que nosaltres en diem el sud, o sigui de l’Albera cap avall. La frontera fa que hi hagi moltes propostes que no es coneixen. El repte ha estat fer-vos descobrir la riquesa que hi ha a Catalunya Nord. Malgrat la dificultat de creació literària i sociolingüística del nostre territori hi ha coses que van en positiu envers la llengua”.

TAULES DEL LLIBRE I NOVETATS

ESCLAUS A EMPÚRIES AL SEGLE XX

És poc coneguda la història que explica el nou llibre de Francesc Gracia Alonso Esclaus a Empúries. Els batallons disciplinaris de treballadors a les excavacions entre 1940 i 1942 (Edicions de la Universitat de Barcelona), però amb un títol tan explícit hi ha poc marge per a la sorpresa. Entre els anys 1940 i 1942 dues unitats de batallons disciplinaris de treballadors, compostos amb presoners de guerra, van treballar al jaciment d’Empúries. Gracia n’ha reconstruït la història a partir del testimoni d’alguns presoners i de la documentació aconseguida en diversos arxius de Madrid, Barcelona, Salamanca, Guadalajara i Àvila. En parlarà amb Marta Santos Retolaza, coordinadora del Jaciment d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Diumenge 5/03 11.30 | Galeria Port 25

EMPORDÀ PER A MITÒMANS

Una mirada entusiasta i informada sobre els atractius mítics de l’Empordà, nascuda de l’afinada ploma de Xavier Febrés. Circulen per les pàgines del seu nou llibre, publicat per Edicions Cal·lígraf, personatges, llocs i paisatges que han esdevingut icònics: Ava Gardner, Truman Capote, Elizabeth Taylor, Dalí, la baronessa Thyssen, Josep Pla, Arístides Maillol, Walter Benjamin, Empúries, la Jonquera, la tramuntana, el pes del turisme…

Diumenge 5/03 13.00 | Galeria Port 25

LA MEMÒRIA DEL BLANC I NEGRE: L’ESCALA DESAPAREGUDA

Una nova entrega de la sèrie Catalunya desapareguda, de l’editorial Efadós, aquest cop centrada en la memòria de l’Escala. Mitjançant una tasca ingent de recerca i classificació de fotografies antigues del poble, Lurdes Boix Llonch ha fet aquesta obra, testimoni del pas del temps, l’arribada de la mecanització, i els canvis socials del segle XX. En parlaran, al costat de l’autora del llibre, escalencs il·lustres com el poeta i director de la Institució Cultural del CIC, Carles Duarte i el regidor de Promoció i Acció Cultural, Rafel López.

Diumenge 5/03 17.00 | Alfolí de la Sal

ESPECTACLES LITERARIS
TEATRE | DE SUECA A L’EMPORDÀ

La relació epistolar entre Josep Pla i Joan Fuster a ulls d’una mirada femenina del segle XXI. Arrel del centenari de Joan Fuster, l’escriptor Sebastià Bennasar va escriure aquesta obra, la primera lectura de la qual va tenir lloc precisament a L’Escala Vila del Llibre 2022, en el marc del Cicle Literari de la Mediterrània dedicat al País Valencià. Un any després, l’obra torna a l’Escala per a la seva representació teatral interpretada per Gemma Deusedas i Lluís-Anton Baulenas, adaptada i dirigida per Tono Saló i amb música de Jordi Campoy.

Dissabte 4/03 20.30 | Alfolí de la Sal
RECITAL | POESIA, FOTOGRAFIA I MÚSICA AMB EULÀLIA DOMÈNECH I PERE FIGUERES

La poeta i fotògrafa Eulàlia Domènech recitarà versos del seu llibre Certes incerteses, que inclou poesia i fotografies. L’acompanyarà en el recital Pere Figueres, l’emblemàtic cantautor de Perpinyà.

Diumenge 5/03 18.00 | Alfolí de la Sal

POESIA

RECITAL | POESIA EN VIU. CLARA BALLART – ROC CASAGRAN

Provinents de dues generacions de poetes molt diferents, un és nascut el 1980, l’altra quinze anys més tard, Roc Casagran i Clara Ballart recitaran versos del seus nous poemaris envoltats d’obres d’art a la Galeria Port 25. Roc Casagran recitarà els poemes del seu L’abraçada que (Amsterdam Llibres), un poemari insòlit, que ha aconseguit esgotar la seva primera edició. Un poemari que ens torna a fer sentir, quatre anys després del seu darrer llibre de versos i a vint anys del seu debut com a poeta, la rumiada musicalitat de la poesia de Casagran. Clara Ballart, per la seva banda, recitarà peces del seu debut com a poeta, L’aigua entre les coses, que ha publicat Pagès Editors i que ha estat mereixedora del 37è Premi de poesia Miquel Martí i Pol.

Dissabte 4/03 12.30 | Galeria Port 25

RECITAL | JOSEP SEBASTIÀ PONS DIT PER CARME CALLOL I JAUME COMAS

La poesia de Josep Sebastià Pons —impecable i commovedora, com un mirall immutable d’una bellesa sense temps, en l’encertada expressió de Joan Triadú— se’ns revela com un dels conjunts més potents de la lírica catalana del segle XX, que, amb tot, no ha gaudit del reconeixement que mereix entre la crítica i el públic. Els actors Carme Callol i Jaume Comas recitaran una mostra de poesia escollida a partir de l’última edició de la seva poesia completa, feta a cura d’Eusebi Ayensa i publicada per Edicions de la Ela Geminada.

Dissabte 4/03 17.00 | Alfolí de la Sal

RUTES LITERÀRIES
petit-princep
EL PETIT PRÍNCEP

Cal inscripció prèvia a la pàgina inscripcions.lescala.cat | 5 €

Un tomb pel passeig de Riells que ens permetrà conèixer el famós conte poètic i filosòfic El Petit Príncep, el seu autor, Antoine de Saint-Exupéry, i la seva relació amb l’Escala.

Dissabte, 11.00
EmpuriesLescala19
VISITA LITERÀRIA AL JACIMENT D’EMPÚRIES

Visita gratuïta. Imprescindible reserva prèvia a reservesempuries@gencat.cat o trucant al 972 775 976.

Itinerari guiat pel jaciment per tal de conèixer els espais més destacats de les ciutats grega i romana i endinsar-nos en la cultura clàssica, fent un incís especial en la literatura grega i llatina. Durant la visita, llegirem fragments de textos d’autors clàssics mentre passegem pels carrers i places d’Empúries. Una proposta del MAC Empúries a càrrec d’Empordà Caterva.

Dissabte, 11.30
Durada: 90 minuts. Sortida de la visita: pati del centre de recepció de visitants del Mac Empúries. Aforament limitat. L’activitat es realitzarà en català
JosepPlaEscala20
RUTA JOSEP PLA A L’ESCALA

Cal inscripció prèvia a la pàgina inscripcions.lescala.cat | 5 €

Després de la Guerra Civil, en un context de postguerra, fam, grisor i abatiment general, Josep Pla es refugia a l’Escala, d’esquena al país, i hi passa una llarga temporada, esdevenint un més entre pescadors i vilatans. El Museu de l’Escala ha preparat una visita pels racons que Pla sovintejava: la fonda Ca la Nieves, l’antic salí del port d’en Perris, el Cafè de Can Bofill o les antigues drassanes, on es va fer construir un llagut.

Dissabte, 16.00
Ruta Víctor Català
RUTA VÍCTOR CATALÀ

Cal inscripció prèvia a la pàgina inscripcions.lescala.cat | 5 €

Reviu l’Escala de Caterina Albert. Els escenaris que van marcar la seva vida, com la seva casa pairal, i els escenaris que van inspirar els seus poemes, contes i novel·les. Una passejada pel nucli antic de l’Escala amarada de lectures, vivències i records.

Diumenge, 10.30

ACTIVITATS FAMILIARS

TROBADA AMB LA COMUNITAT EDUCATIVA

La trobada amb la comunitat educativa de l’Escala és una fita molt important en el desenvolupament de L’Escala Vila del Llibre. Des de l’Ajuntament de la vila empordanesa sempre s’ha tingut especial cura en què els diferents centres educatius i els alumnes de totes les edats formin part de la Vila del Llibre, compartint estones amb escriptors, fent tallers relacionats amb els oficis del llibre, escoltant rondalles d’aquí i d’allà, participant en l’ambientació del festival… Despertar la curiositat i fomentar la creativitat de la mainada, especialment en relació a la literatura, és una tasca fonamental per garantir el nostre futur com a cultura.

Dijous, 2 de març

ESCOLA L’ESCULAPI

Trobada virtual entre alumnes de 5è i 6è i la booktuber Mixa: Literatura a les xarxes, booktubers, booktokers i instagramers.

Divendres, 3 de març

INSTITUT EL PEDRÓ

Trobada dels alumnes de 2n d’ESO amb l’escriptor Toni Cotet, autor de la novel·la juvenil Joc de nit. L’activitat es farà a l’Institut El Pedró.

Mata amb impunitat. Taller exprés de novel·la negra amb Sebastià Bennasar i alumnes de Batxillerat. L’activitat es farà a la Biblioteca Víctor Català.

ESCOLA EMPÚRIES

Trobada dels alumnes de 1r i 2n de Primària amb els membres del Casal del Conflent, que els convidaran a una representació de kamishibais en català, inspirada per les rondalles i històries de tradició oral de la Catalunya del Nord. Contes a la vora del foc, en aquesta ocasió amb accent rossellonès.

TallerEscMnbPob_2019_web
CONCURS LITERARI | CADÀVER EXQUISIT

Durant tot el cap de setmana es podrà participar en la creació d’un relat col·lectiu, fet a partir d’un joc de cadàver exquisit obert a tothom. Una iniciativa ideada de costat amb la Coordinadora d’Associacions per la Llengua  Catalana (CAL).

Tot el cap de setmana | Parada d’associacions

TALLER | FES EL TEU PROPI PAPER AMB ELS SASTRES PAPERERS

Els Sastres Paperers, del molí de la Farga de Banyoles, arriben a l’Escala amb una proposta per a totes les edats i tots els públics: fes el teu propi paper. Amb paciència i una sèrie molt senzilla de processos, que cadascú farà per si mateix després de les indicacions i explicacions dels Sastres, tothom sortirà de l’experiència amb un tros de paper de confecció pròpia a la mà.

Taller continu de matí i tarda.

Dissabte 4/03 d’11.00 a 13.00 i de 17.00 a 19.00 | La Riba – Espai de tallers

Kamishibais Conflent
CONTACONTES | KAMISHIBAIS DEL CONFLENT

* D’origen japonès, el kamishibai és una manera original de llegir contes a la mainada (i també als adults), mitjançant un teatret de fusta.

Des de la seva fundació el 2012, l’associació Casal del Conflent, amb seu a Prada, ha treballat un projecte de kamishibais en català. Han escollit pouar en la riquesa de la tradició oral local per transmetre als nens i nenes d’avui les històries que els seus avis contaven a la vora del foc. Com que són d’origen popular, els textos utilitzen mots i expressions del català rossellonès. Didier Payré ha recollit i adaptat aquests contes del Conflent i Alexandre David n’ha fet les il·lustracions.

Dissabte 4/03 11.30 | La Riba – Espai infantil

ESPECTACLE | LA PRINCESA PUNK

Hi havia una vegada una princesa que, com totes les princeses, esperava que arribés el seu príncep encantador. Com que no tenia gaire paciència, tocava la guitarra, cantava cançons i llegia molts llibres. Un dia es va empoderar, cansada d’esperar, i va abandonar el seu regne per visitar el món, amb la seva guitarra i una maleta plena de llibres. Des d’aquest dia, camina i s’atura on vol per contar històries i cantar cançons. Si la trobeu, no us espanteu: darrere la Princesa Punk s’hi amaga una aventurera rebel i tendra que us farà remenar el cul i us fondrà el cor!

Dissabte 4/03 17.30 | La Riba – Espai infantil

TALLER | GYOTAKU, L’ART D’ESTAMPAR AMB PEIXOS! TALLER FAMILIAR AMB MIREIA CÓRDOBA

El gyotaku o ictiograma és una tècnica de gravat inventada a Japó al segle XIX. Com indica el seu nom, consisteix en la impressió de peixos (gyo), sobre paper o tela, mitjançant fregament (taku). Va ser inventada per pescadors, no pas amb propòsits estètics, sinó per recordar i mostrar les seves captures més importants. Fins al segle XX no es va convertir en una expressió artística. Mireia Córdoba ofereix un taller familiar per aprendre la tècnica i endur-nos-en el nostre primer gyotaku.

Diumenge 5/03 d’11.30 a 13.30 | La Riba – Espai de tallers

CÒMIC | FABI I FEDÓ, CIUTADANS D’EMPÚRIES

Arriba a l’Escala el tercer àlbum de la col·lecció Fabi i Fedó, ciutadans d’Empúries, que recull les aventures i desventures a l’Empúries grecoromana d’en Fabi, un militar d’origen romà, i en Fedó, un filòsof i artista grec. En aquesta àlbum el seu creador, Carles Roman, hi aboca dues noves històries El mercader i l’objecte del desig i Camí de l’escola. Com és costum a Fabi i Fedó,  les aventures no giren al voltant d’herois ni de guerres del passat, sinó de conflictes socials i humans, plens d’humor i personatges entranyables i situacions còmiques.

Diumenge 5/03 12.00 | La Riba

Pais de Xauxa
ESPECTACLE | PAÍS DE XAUXA: CONTES I CANÇONS

Un espectacle engrescador per a tota la família, ple d’imaginació, música i fantasia, que servirà de comiat de l’escenari infantil de L’Escala, Vila del Llibre. Personatges estrafolaris, llocs encantadors, músiques encisadores i històries sensacionals! Un viatge amb el Clody, la Tina i la Lola.

Diumenge 5/03 17.00 d’11.30 a 13.30 | La Riba

EXPOSICIONS
Canigo-des-dIlla
JOSEP SEBASTIÀ PONS. PINTOR I POETA

Josep Sebastià Pons (Illa, Rosselló, 1886-1962) és unànimement reconegut per la crítica com el més gran poeta rossellonès en llengua catalana del segle XX. Justament aquesta grandesa poètica ha sepultat una altra vessant creativa en la qual va destacar també al llarg de la seva vida: la de dibuixant i pintor. En els seus dibuixos i aquarel·les, veiem desfilar els mateixos monuments i paisatges que trobarem en els seus versos i hi descobrim els mateixos animalons amb els quals conversa en molts dels seus poemes. Una vessant més de la rica personalitat del poeta d’Illa que l’agermana amb el seu gran amic Aristides Maillol, que té també una presència significativa en aquesta exposició, comissariada per Eusebi Ayensa i Sebastià Frère.

JO EM CREIA TOTA SOLA I LA FONT PARLA DE TU | SIMONA GAY

La poeta i aquarel·lista rossellonesa Simona Gay, nascuda Simona Pons, va ser la primera dona de la Catalunya del Nord que va escriure en català al segle XX. Als anys 20 del segle passat, va començar a escriure i col·laborar amb revistes locals i a participar als Jocs Florals. Va publicar el seu primer poemari, Aigües vives l’any 1932 al qual seguirien Lluita amb l’àngel (1938) i La gerra al sol (1965). Deixà inacabada una biografia del seu germà, Josep Sebastià Pons. La Casa de la Generalitat a Perpinyà en va encarregar aquesta exposició l’any 2019 per recordar-ne la figura amb motiu dels cinquanta anys de la seva mort.

Jordi Pere Cerdà
TINC AL COR UN POBLE FET DE LLOSA DURA | JORDI PERE CERDÀ

Antoni Cayrol, conegut amb el pseudònim de Jordi Pere Cerdà, és un dels grans referents de la literatura catalana del segle XX. Poeta, narrador, dramaturg i activista de la Catalunya Nord, la seva feina li ha valgut el Premi de Literatura de la Generalitat (1989), el Premi Nacional de Literatura (1999) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1995). La Casa de la Generalitat a Perpinyà va encarregar l’any 2020 a Josep Marques, estudiós de la vida i l’obra de Cerdà, una exposició commemorativa de la seva figura amb motiu del centenari del seu naixement.

Footer_web_escala_1200x154