Title Image
Image graphic

CABRILS, VILA DEL LLIBRE 2022 (1a edició)

La Xarxa de Viles del Llibre inicia el seu recorregut pel Maresme amb un festival on el protagonisme serà per a la literatura amb tinta lila el cap de setmana del 13, 14 i 15 de maig. Amb un programa on el 90% de les propostes estan protagonitzades per dones creadores del Maresme i la resta de Catalunya, passaran per Cabrils escriptores com Sílvia Soler, Jenn Díaz, Coia Valls i Lola Casas.

CICLE FEMINISMES

Inauguracio
INAUGURACIÓ CABRILS, VILA DEL LLIBRE

Divendres 13.  19.00
Centre cívic La Fàbrica

Amb Francesc Ponsa, comissari de Cabrils Vila del Llibre; Enric Bono, director de la Xarxa de Viles del Llibre; Maite Viñals, alcaldessa de Cabrils; i Damià del Clot, president del Consell Comarcal del Maresme.

CarmeRubioLarramonaEDITADA
Nan Orriols EDITADA
AntoniLloretOrriolsEDITADA
Francesc Ponsa
DIÀLEG | DESCOBRIM MARIA DOLORS ORRIOLS

Divendres 13.  19.30
Centre cívic La Fàbrica

Amb Carme Rubio, professora de la Universitat de Vic; Antoni Lloret Orriols, físic i escriptor; Nan Orriols, escriptor i pintor. Modera Francesc Ponsa, comissari de Cabrils, Vila del Llibre.

AlbertCallsEDITADA
TRIBUNA | SPEECH CORNER “VINC A PARLAR DEL MEU LLIBRE”

Dissabte 14.  10.30
Carrer Anselm Clavé

Una nodrida representació d’escriptores del Maresme presenten les obres que han escrit. Hi participen: Anna Rosell, Anna Cabot, Mar Rubio, Imma Romeu, Steffi Mallebrein, Raquel Piccolo, Lali Ribera, Núria Bravo, Emilia Illamola, Maria Sanplà, Montserrat Morera, Isabel Verdú, Magda Bertran, Mar Font i Carme Rovira Ros. Dinamitza l’espai el periodista i escriptor Albert Calls.

BaldeveiEDITADA
CarcamoEDITADA
MacphersonEDITADA
alex_santaloEDITADA
DIÀLEG | EL CÒMIC: UNA VISIÓ FEMINISTA

Dissabte 14.  11.30
Escenari Mercat

Laia Baldevey, Francisca Cárcamo “Panchulei” i Inés MacPherson, des de diferents vessants del món del còmic, la il·lustració, el guió i la crítica literària, conversen sobre còmic i feminisme amb l’il·lustrador Àlex Santaló.

.

SílviaCantosEDITADA
SONIA_hernandezEDITADA
AsmaaEDITADA
TROBADA D’ESCRIPTORES DEL MARESME
DIÀLEG | EL MARESME AMB ULLS DE DONA

Dissabte 14.  11.30
Àgora de la Biblioteca de Cabrils

Acompanyades per Tània Verge Mestre, consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, l’alcaldessa de Cabrils, Maite Viñals Clemente i Meritxell Romero Pinet, consellera d’Equitat i Acció Social del Consell Comarcal del Maresme, les escriptores maresmenques es reuneixen per a fer una fotografia històrica que demostra que el Maresme és una de les comarques amb més creadores literàries per metre quadrat.

Just a continuació, arrenca una taula amb olor de mar i de muntanya. Els hivernacles, el tren, l’estiueig, el mar, els turistes… formen part de l’imaginari col·lectiu dels maresmencs. Com s’ha traslladat això a la literatura? Quina imatge mental tenen del Maresme les escriptores que hi han nascut o viscut? Com el veuen avui dia? Amb les escriptores Sílvia Cantos, Sònia Hernández, Asmaa Aouattah. Modera Albert Calls, periodista i escriptor.

JuliaBarceloEDITADA
jenn_diazEDITADA
FrancCabrilsEDITADA
DIÀLEG | LLETRES VIOLETA. LA LITERATURA FEMINISTA AVUI

Dissabte 14.  19.00
Àgora de la Biblioteca de Cabrils

La literatura feminista contribueix a la creació d’una societat més justa i igualitària, alhora que ofereix recursos d’emancipació i apoderament. Cert? Ho debatrem amb Jenn Díaz, escriptora i diputada del Parlament de Catalunya; Isabel Franc, escriptora i docent; i Júlia Barceló, actriu i directora. Moderarà el debat Maite Viñals, alcaldessa de Cabrils.

Elisenda_Albertí_EDITADA
anna4EDITADA
SílviaTarragóEDITADA
TAULA | DONES EXTRAORDINÀRIES MÉS ENLLÀ DEL PAPER

Diumenge 15.  11.30
Àgora de la Biblioteca de Cabrils

L’escriptora i editora Elisenda Albertí ens presenta dones que han trencat barreres en conversa amb Anna Lleonart, autora de Vida d’una llevadora, Maria Antònia Llorens Viladomat (Index Edita) i amb Sílvia Tarragó, autora de La doctora (Ediciones B).

FOTO SOLAPA_2 AUTORIA LOLA CASAS EDITADA
TAULA | LOLA CASAS

Diumenge 15.  13.00
Escenari Mercat

L’escriptora i mestra Lola Casas presenta en públic les seves dues darreres obres: l’autobiografia La nena que volia ser mestra (Voliana Edicions) i el llibre d’endevinalles Qui soc? (Vibop Edicions). L’acompanyaran a l’escenari l’editora de Vibop, Montse Serra; i l’editor de Voliana, Jordi Solé.

NuriaPareraEDITADA
TAULA | LLETRAFERIDES DE CABRILS

Diumenge 15.  17.00
Àgora de la Biblioteca de Cabrils

El Maresme és terra d’escriptors i Cabrils n’és un exemple diàfan. Les lletraferides
Ana Córdoba, Roser Llopart, Palmira Peláez, Maria Luisa Picado i Isabel Rodríguez presenten les seves obres acompanyades de l’escriptora Núria Parera. En acabar l’acte, es procedirà a l’entrega de premis de la 14a Mostra Literària de Cabrils.

pilarbonetEDITADA
CONFERÈNCIA | JOSEFA TOLRÀ

Diumenge 15.  19.30
Centre cívic La Fàbrica

Clourà Cabrils, Vila del Llibre la presidenta de l’Associació Cultural Josefa Tolrà, Pilar Bonet, que oferirà la conferència De Cabrils al planeta Mart. Josefa Tolrà (1880-1959) sobre l’artista i mèdium cabrilenca.

CABRILS S'ESCRIU AMB TINTA LILA
CartellCabrils22

Com deia Montserrat Roig, “la cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini”. Per això, Cabrils, Vila del Llibre ha escollit la transformació social com a fil conductor. Per a la primera edició, els feminismes seran protagonistes amb l’objectiu de visibilitzar les dones creadores. Més de 50 escriptores passaran per la nostra vila el 13, 14 i 15 de maig convertint Cabrils, durant aquell cap de setmana, en la capital de la literatura escrita per dones.

La literatura feminista contribueix a la creació d’una societat més justa i igualitària, alhora que ofereix recursos d’emancipació i empoderament. En el passat, les dones escriptores estaven excloses del món literari, per això, cada pàgina, cada llibre escrit per una dona feminista és un triomf i una reparació.

A Cabrils, comptem amb un gran nombre de dones que han publicat llibres des d’experiències i trajectòries molt diverses, però amb el comú denominador de voler fer sentir la seva veu. Volem destacar aquesta voluntat creadora i reconèixer la seva tenacitat. Així mateix, volem posar el focus en dues dones extraordinàries que van viure a Cabrils i que mereixen una menció especial: Maria Dolors Orriols i Josefa Tolrà. Un fil violeta uneix Tolrà, Orriols i moltes altres dones de Cabrils i la comarca que han utilitzat l’art per expressar la seva veu. El nostre propòsit és seguir descabdellant aquest fil.

Francesc Ponsa Herrera
Comissari de Cabrils, Vila del Llibre

TAULES  I NOVETATS EDITORIALS

Foto Joaquim EDITADA
NOVETATS EDITORIALS

Dissabte 14.  17.00
Escenari Mercat

La biografia com a gènere literari. Amb Joaquim Pijoan, autor de Retrat del jove Skizo de Lapislàtzuli Editorial, i Ton Novellas, autor de A sotavent. Memòries d’un mariner de terra endins que ha publicat Edicions Cal·lígraf.

Silvia_SolerEDITADA
TRIBUNA |  ELS LLIBRES DE LA MEVA VIDA AMB SÍLVIA SOLER

Dissabte 14.  18.00
Escenari Mercat

D’on ha begut la prosa de Sílvia Soler? Quines són les seves afinitats, les seves escriptores preferides, les que no abandonava quan era petita? L’alegria de viure (Univers) amb l’autora badalonina, quasi maresmenca…

Montserrat-Reig_editada
DIÀLEG | MEDEA AL SEGLE XXI

Dumenge 15.  11.30
Escenari Mercat

Des d’una societat que subestimava les dones, l’antiga Grècia, ens arriba un clàssic de la tragèdia grega, la Medea d’Eurípides, a través de la nova edició que n’ha fet la Casa dels Clàssics a la Bernat Metge Essencial. Podem reflexionar sobre l’empoderament de la dona mitjançant un personatge i una obra que en cap cas es van pensar amb aquesta intenció? És feminista Medea? Amb Montserrat Reig, professora de clàssiques i filòloga grega; i Jaume Almirall, hel·lenista i traductor.

NÚRIA ESPONELLÀ
TRIBUNA | ELS LLIBRES DE LA MEVA VIDA AMB NÚRIA ESPONELLÀ I PUIGGERMANAL

Diumenge 15.  12.30
Àgora de la Biblioteca de Cabrils

Parlarem amb Núria Esponellà i Puiggermanal de la seva trajectòria literària i de la meticulositat amb la qual planifica les seves novel·les amb Ànima de tramuntana (Columna Edicions), Premi Prudenci Bertrana 2020, com a exemple.

LaiaVilaseca_editada
ROSERCABREVERDIELL_editada
MARIASARDANS_editada
MarcmorenoEDITADA
TAULA | VERMUT NEGRE

Diumenge 15.  13.00
Ca la Rosi

Misteri, crims sense resoldre, passats tèrbols… Natura i paisatge. Territoris físics i mentals que juguen un paper determinant en el desenvolupament de la novel·la. Ho trobarem a la taula de negre amb Maria SardansLluna Vella (Llibres del Delicte); Roser Cabré-VerdiellAioua (Males Herbes) i Laia VilasecaQuan la neu es fon (Rosa dels Vents). Conduirà la taula Marc Moreno, editor de Llibres del Delicte.

coiavallsEDITADA
TRIBUNA | ELS LLIBRES DE LA MEVA VIDA AMB COIA VALLS

Diumenge 15.  18.30
Carrer Anselm Clavé

Conversa amb Coia Valls, que acaba de publicar L’alquímia de la vida (Columna Edicions), per descobrir qui són els seus referents literaris, d’on sorgeix la inspiració per a les seves novel·les i com crea els personatges que les poblen.

POESIA

PoetesMaresma
RECITAL POÈTIC | DONES POETES DE LA MARESMA

Dissabte 14.  13.00  – Carrer Anselm Clavé

Queralt Morros i Emília Illamola presenten aquesta selecció amplíssima de versos de les poetes maresmenques que es pot trobar a Voliana Edicions. Recitaran poemes escollits Maria-Antònia Grau i Lali Ribera.

RecordPoetic
RECORD POÈTIC | VALERIÀ PUJOL 70 ANYS

Dissabte 14.  13.00 – Escenari Mercat

En commemoració del setantenari del naixement del poeta Valerià Pujol i en record dels 30 anys de la seva mort, els encarregats dels Quaderns de la Font del Cargol, marmessors del seu llegat, en proposen un record emocionat. L’actor Àlex Casanovas oferirà un recital de versos escollits.

donesarbres
MARIDATGE POÈTIC | DONES, ARBRES I POESIA

Dissabte 14.  20.00 – Àgora de la Biblioteca de Cabrils

130 poetes catalanes, d’ahir i d’avui, que s’emmirallen en la natura. Un projecte de la professora Margalida Capellà, impulsat per la poeta Montse Assens i curat per la també poeta Marta Pérez. La poesia es maridarà amb vins del Celler Testuan de Cabrils.

pesares
XOU POÈTIC | 100 AÑOS DE NUESTRA SEÑORA DE LOS PESARES

Diumenge 15.  12.00- Carrer Anselm Clavé

Xou poètic que qüestiona la història i el relat establert a partir de la deconstrucció del concepte d’”alteritat” per crear, entre les artistes i el públic, la versió de la història que ningú mai no demana. Una herstory d’anar per casa, com en diuen les seves creadores, Margalida Calahorro-Bover i Isa García, expertes en poesia oral i slam poetry.

ACTIVITATS FAMILIARS

roc_espantaocells_cobertaEDITADA
CONTACONTES | ROC L’ESPANTAOCELLS

Dissabte 14. 11.00
Plaça de la Bodega

Contes i ioga en família: amb el conte d’en Roc l’espantaocells (El Cep i la Nansa) ens apropem al món del ioga, desenvolupem els sentits i connectem amb les nostres emocions. Amb Kima Contes. De 4 a 12 anys.

Sastres Paperers
TALLER FEM PAPER

Dissabte 14. D’11.30 – 13.00 i de 17.00 a 19.00
Espai Tallers (carrer Domènec Carles)

Els Sastres Paperers ens ensenyen a fer paper. Aigua, cotó, sedassos, ens remullem, deixem que s’eixugui i… màgia!

portadaEDITADA
CONTACONTES | REVOLUCIÓ SHIWA

Dissabte 14. 12.30
Plaça de la Bodega

Una història d’aventures en l’entorn hospitalari amb una protagonista, la Joana, que fa front a la vida amb molta empenta. L’autora Noemí Font, i la il·lustradora, Jorgina Juvé, proposen un contacontes solidari en el qual tots els nens acabaran pintant els dibuixos de la Jorgina. Una publicació d’Excellence Editorial. De 4 a 8 anys.

gimcana-literaria-detectius EDITADA
GIMCANA LITERÀRIA | AJUDA EL COMISSARI LLAMPEC!

Dissabte 14. 17.30
Plaça de la Bodega

Dos grups de detectius segueixen les pistes d’un robatori. Qui tingui els ull més oberts i les orelles més esmolades en podrà treure l’entrellat, però potser no ho pot fer sol… Activitat d’Edicions del Pirata per a nens de 6 a 11 anys.

Enq Japonesa 1-300 EDITADA
TALLER FAMILIAR | ENQUADERNACIÓ JAPONESA. HOMENATGE A SEI SHONAGON

Diumenge 15. 11.30 – 13.00
Espai Tallers (carrer Domènec Carles)

L’artista Eva Blanes ens ensenyarà a fer una enquadernació japonesa inspirada pel Llibre de capçalera de Sei Shōnagon. Ens deixarem portar per la poètica d’aquesta obra clàssica i per la mirada audaç i inquieta d’aquesta dama de la cort japonesa del segle X. A partir de 12 anys.

berta_delpobletEDITADA
TITELLES I CONTES | SOC COM SOC!

Diumenge 15. 11.30
Plaça de la Bodega

Tu sigues tu i jo seré jo, que això és el millor. Sessió de contacontes i titelles amb Laberta Delpoblet on s’explica que tots som igual de diferents i que la diversitat és una riquesa. A partir de 4 anys.

expo

EXPOSICIONS
ExpoEnquadernacio
L’ENQUADERNACIÓ. OFICI I ART
Sala de la Concòrdia

El llibre ha estat un element de gran importància per a la humanitat des de la seva creació. Un giny intel·ligent que ha permès preservar i transmetre el coneixement humà. Però no només té valor pel seu contingut, sinó que també en té pel seu continent. L’enquadernació es va iniciar com a tècnica per evitar que el llibre es desllorigués, però ben aviat es va convertir en un art. Els llibres no només tenen valor pel que l’escriptura fixa sobre el paper, sinó que són en si mateixos objectes preciosos, obres d’art. En aquesta exposició podrem veure els diferents passos que segueix l’enquadernador fins arribar al resultat final, un llibre com tots els que tenim aquí al voltant.

Una proposta d’Artesania Catalunya (Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya)

VilaAutorEDITADA
UNA VILA D’AUTOR
Centre cívic La Fàbrica

L’exposició Una vila d’autor fa una repàs gràfic als cinc primers anys d’existència de la Xarxa de Viles del Llibre a partir d’una selecció acurada i significativa de les fotografies, en rigorós blanc i negre, que Xulio Ricardo Trigo va fer en tots els festivals celebrats entre el 2016 i el 2020. L’actitud rere la càmera de l’escriptor i fotògraf és la del flâneur, el passejant contemporani, i en les seves instantànies s’endevina un “esperit de recerca i curiositat que vol anar més enllà de la fotografia documental i aprofundir en el bategar diari de la nostra gent”, com ell mateix apunta. Aquesta manera de caminar per les viles, amb silenci però l’ull viu, queda ben reflectida en els moments captats, en les imatges de la vida al mercat editorial i especialment en la seva galeria de literats. Molts dels escriptors més destacats que han participat en aquests cinc anys de viles, des de Joan Margarit a Carme Riera, passant per Joan-Lluís Lluís o Màrius Serra, hi surten retratats en plena acció, sense posar, mostrant-se en la imatge tal com són.

VdL_Cabrils-logos-1200