EL LLIBRE COM A DINAMITZADOR DEL TERRITORI
Som experts en el món del llibre
Amb 15 anys de feina, som un dels programadors culturals literaris amb més trajectòria a Catalunya i Espanya
Som transgressors en les nostres propostes
La nostra especialització és la programació literària fora dels grans circuits culturals, en espais singulars. Menys conferències i més experiències
Som apassionats del món local
On hi ha desafiaments territorials –despoblació, abandonament, manca de teixit social i econòmic…– nosaltres veiem una oportunitat amb una resposta des del llibre
Som activistes contra la desigualtat cultural
Treballem perquè totes les persones, siguin d’on siguin i estiguin on sigui, puguin accedir a la literatura. Donem suport a les iniciatives literàries locals i independents
La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya és una iniciativa de VilaDelLlibre.CAT i neix com una proposta adreçada a petits indrets rurals, o bé a zones de pobles i ciutats de major grandària, que creuen en la cultura com a motor per reactivar-se socialment i econòmicament.
Una vila del llibre recupera espais i els reconverteix en llibreries de segona mà o en llocs de creació que rescaten els oficis del llibre (enquadernació, cal·ligrafia, impressió artesana, il·lustració…). A més, ofereix programes d’activitats basats en la literatura, pensats per a tots els públics, que es poden exercir de manera estable o com a trobades puntuals de petit i gran format (tallers, presentacions de llibres, trobades amb autors, exposicions, festivals del llibre…). Propostes que permeten descobrir d’una forma sorprenen el territori.
La Xarxa de Viles del Llibre va tenir els seus inicis el 2008 en un petit poble de la comarca de l’Anoia, Bellprat, on el centenar d’ habitants que allà vivien van somiar que es podien emular altres pobles d’Europa que havien decidit convertir-se en booktown (poble llibre). 10 anys després, l’esperit de Bellprat s’ha escampat i la Xarxa de Viles del Llibre la formen quatre pobles booktown a Catalunya –Cervera (La Segarra), Montblanc (Conca de Barberà), La Pobla de Segur (Pallars Jussà) i L’Escala (Alt Empordà)– que en conjunt han celebrat 8 festivals literaris amb la presència d’importants personalitats de la cultura i la societat civil.
Desenvolupament sostenible
La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya vol ser el referent en un model d’economia cultural que fomenta la sostenibilitat i que promou l’accessibilitat cultural més enllà de les grans ciutats.
Una Vila del Llibre és un espai que ofereix la possibilitat de desenvolupament econòmic i social sostenible en el territori a través de la literatura. Partint de les estructures ja existents, és capaç de donar nova vida als espais abandonats o canviar tendències d’usos del territori, implicant la població en l’estructuració de propostes que atreuen un visitant interessat en la cultura i les tradicions.
Promou, a més, la cultura del reciclatge. Dona una segona oportunitat al llibre de paper: estableix un Punt Verd estable, gestionat per entitats socials, on es recullen títols ja rebutjats, es classifiquen, es revaloren i es posen a disposició del públic en llibreries de segona mà físiques i en línia. En les seves instal·lacions, es prioritza la reutilització de mobiliari i altres estris.
A més, descentralitza la cultura, traient-la de les grans urbs i connectant-la amb la terra. L’apropa a tots els habitants als quals dona l’excusa perfecta per descobrir racons que, d’una altra manera, no figurarien en els seus plans de lleure.
Un petit poble que vol ser més que un punt desconegut en el mapa, un barri oblidat interessat en reviure glòries passades, un espai en desús capaç de transformar-se en un racó inoblidable… Una Vila del Llibre és qualsevol lloc en el qual els seus habitants decideixen deixar espai als llibres i apostar per un creixement sostenible i respectuós.
És una iniciativa ciutadana, que rep el suport dels gestors públics o privats del territori en el qual es desplega i articula noves xarxes de col·laboració entre el món cultural, social i econòmic per construir un nou model de desenvolupament de manera col·laborativa.
És també una proposta escalable. Pot començar amb accions puntuals, com tallers literaris, i ampliar el seu abast fins concretar la globalitat del model: llibreries de segona mà, espais de creació, caps de setmana temàtics, allotjament rural, festival anual del llibre…
- Joan Margarit | Poeta
Em recorda allò que era abans Sant Jordi i que enyorem molts. A Barcelona s'ha convertit en una mena de monstre enorme, dominat per 'best sellers'... En canvi, en llocs com les Viles del Llibre, aquella antiga fira de Sant Jordi torna per alegria de tots.
- Pilar Rahola | Filòloga, política, periodista i escriptora
“Són una gent amb molta valentia, que ha arriscat energia, esforços i diners per portar autors i editors a la vila del llibre durant temps i temps. Creuen en els llibres, creuen en la cultura, creuen en la memòria històrica, creuen en la intel·ligència. D'alguna manera, fan un món una miqueta més bonic”.
- Josep Maria Cadena | Periodista i crític d’art
“Quan em van portar a Bellprat, vaig tenir una gran sorpresa perquè el poble vivia exactament la idea del llibre com a sistema cultural. A les cases, creixien els llibres de manera natural, com si fos la natura de l'edició del llibre una cosa que la mateixa terra donava…”
- Maria Barbal | Escriptora
“La Vila del Llibre concentra en un poble tots aquells elements que contribueixen a fer dels llibres uns magnífics acompanyants per a totes les edats. El nucli no remunta la seva limitació d'habitants gràcies a una empresa que produeix tècnica o productes que impliquen sovint destrucció, soroll i pol·lució, sinó que ho fa a través de la cultura”.