Title Image
Image graphic

MALGRAT, VILA DEL LLIBRE 2022 (1a edició)

Peixateries Velles, Arxiu Municipal i diverses ubicacions del nucli antic de la Vila

Del divendres 26 al diumenge 28 d’agost, de 18.00 a 24.00 hores, Malgrat s’omple de llibres i convida a viatjar a través de les lletres en el sentit més ampli de la paraula. Novetats editorials i debats, trobades amb escriptors i escriptores malgratencs, activitats familiars, espectacles literaris i exposicions per tancar l’estiu de la mà de Vicenç Villatoro, Care Santos, Vicenç Llorca, Clara Centenera…

TAULES DEL LLIBRE, NOVETATS EDITORIALS I POESIA

VicenVillatoroMalgrat
INAUGURACIÓ I DIÀLEG |  ELS LLIBRES DE LA MEVA VIDA, AMB VICENÇ VILLATORO

Divendres 26.  19.00
Peixateries Velles

Inaugurem Malgrat, Vila del Llibre amb Vicenç Villatoro, un dels noms imprescindibles de la literatura catalana dels darrers quaranta anys. L’actual director del Memorial Democràtic acaba de publicar Tren a Maratea (Proa). Partint d’aquest llibre, repassarà la seva trajectòria amb el periodista i escriptor Sebastià Bennasar i ens parlarà dels llibres que més l’han influït i interessat a la seva vida.

MartiCrespoMalgrat
NOVETAT EDITORIAL | BARCELONA – TAHITÍ

Divendres 26.  20.00
Peixateries Velles

L’editorial maresmenca Vibop Edicions acaba de publicar el llibre Barcelona – Tahití de Martí Crespo. El periodista català posa sobre paper el viatge d’Enric Blanco i la seva filla, de Barcelona al Pacífic Sud, l’any 1931. La segona epopeia nàutica d’un personatge, com a mínim, curiós.

AdrianaBarciaMalgrat
CONFERÈNCIA | AURORA BERTRANA, EL VIATGE D’UNA VIDA ESCRITA

Divendres 26.  21.00
Peixateries Velles

El 1937 l’escriptora Aurora Bertrana publicava Edelweiss, la seva primera novel·la de ficció, després de l’èxit dels seus llibres de viatge a la Polinèsia i al Marroc. Adriana Bàrcia, la màxima especialista del país en Bertrana, ens parlarà de l’escriptora i de com ha estat el procés de recuperació dels seus llibres.

NuriaMirabet
RECITAL POÈTIC

Divendres 26.  22.00
Ateneu el Rovell

La poeta Núria Mirabet recitarà versos del seu segon poemari, Descosir-se l’asfalt en un abric de quadres (Editorial Trípode). Un títol suggerent recent sortit d’impremta.

MariaEscalas
DjaimiliaPereiraMalgrat
JuliCapilla_MNB19
EN DIÀLEG | EL VIATGE DE L’EMIGRANT

Dissabte 27.  19.30
Peixateries Velles

Diàleg de novel·les al voltant de l’emigració, el viatge que es fa per força. Amb Maria Escalas, autora d’Estimada Mirta (Amsterdam), seguirem el periple per l’Argentina del segle XX d’una família mallorquina. A Els meus cabells (Lletra Impresa Edicioins) Djaimilia Pereira, una de les noves veus més potents de la literatura portuguesa, ens posa sobre la taula la difícil relació entre l’Europa actual i l’Àfrica postcolonial. Ens en parlarà Juli Capilla, editor de Lletra Impresa.

IreneSolanichMalgrat
AidaMontoyaMalgrat
SIlviaPlanaMalgrat
TAULA DEL LLIBRE | HOMENATGE A JULES VERNE

Dissabte 27.  18.30
Peixateries Velles

En una vila on els viatges tenen un gran protagonisme no hi podia faltar un homenatge a un escriptor que va fer del viatge extraordinari la seva vida: Jules Verne. La professora i escriptora, Irene Solanich, i les filòlogues i professores, Aida Montoya i Sílvia Plana, ens redescobreixen el creador del mític capità Nemo i tants altres personatges.

VicençLlorcaMalgrat
DIÀLEG | ELS LLIBRES DE LA MEVA VIDA, AMB VICENÇ LLORCA

Dissabte 27.  20.30
Peixateries Velles

El poeta i escriptor Vicenç Llorca repassarà amb la periodista Mònica Socias la seva trajectòria i com els llibres han format part de la seva vida. Coneixerem la passió per la poesia i com també ha aprofitat els mitjans de comunicació per reflexionar sobre la cultura del país, així com els secrets de les seves novel·les.

TrivialLlibresDelicte
JOC LITERARI | EL TRIVIAL DE LES ASSASSINES

Dissabte 27.  20.30
Arxiu Municipal

L’editorial Llibres del Delicte organitza un Trivial on heu de posar a prova les vostres dots investigadores. A partir dels relats dels llibres Elles també maten i Noves dames del crim els editors proposen un concurs tipus test per saber com acaben. Hi haurà premis per als guanyadors que seran, és clar, llibres.

CareSantosMalgrat
a9bcf292-8384-4e05-b226-b219566c57d8
SílviaCantosEDITADA
TAULA DEL LLIBRE | GENERACIÓ SATISFYER

Dissabte 27.  22.00
Peixateries Velles

Parlem de sexe amb Care Santos i Pat Vila, que hi han dit la seva en el llibre Satisfiers (Columna), on exposen la seva sexualitat amb la intenció, més enllà de les intimitats, d’oferir una educació sexual basada en el respecte i la llibertat. Un llibre que s’escriu amb una mà. Presentarà l’acte, Sílvia Cantos.

silviallanto
IMG-20160721-WA0001 (1)
nuria_marti_constans
illamola-aelc
TAULA DEL LLIBRE | ESCRIPTORES MARESMENQUES

Diumenge 28.  18.30
Peixateries Velles

Les escriptores del Maresme no són només un col·lectiu d’ofici, sinó que a més, com deia aquell, “fan coses”. I tenen l’agenda atapeïda. Silvia Llanto, Anna Cabot i Núria Martí seran a Malgrat de Mar, en una taula que posarà el focus sobre els processos migratoris. Presentarà l’acte Emília Illamola.

VicentMarques
JuditSidilla
TAULA DEL LLIBRE | LA CUINA CATALANA I OCCITANA. UNA HISTÒRIA

Diumenge 28.  19.30
Peixateries Velles

Edicions Sidillà i Vicent Marquès estan duent a terme una labor ingent per fixar la història de la cuina catalana i occitana, dues cuines germanes, per cultura, llengua i paisatge, en una col·lecció que ja ha tret quatre volums (un dedicat a les salses, sopes i amanides; un dedicat a les olles i verdures; un als llegums, arròs i pasta; i un altre al peix i al marisc). En parlarà Judit Pujadó, editora de Sidillà Edicions, amb Jaume Aubanell, escriptor i expert en cuina de diferents parts del món, guanyador del premi Recull de Narrativa Joaquim Ruyra de Blanes d’enguany amb El gust és meu.

ESPECTACLES

FragmentsAriadnaSarrats
ESPECTACLE | FRAGMENTS

Divendres 26.  23.00  – Peixateries Velles

Espectacle d’improvisació a partir de tres llenguatges: dansa, música, poesia. Un recorregut espontani per diferents estats emocionals. Versos, sons i moviments. Diàleg i col·lapse. Capacitat d’expressió. Amb Ariadna Sarrats, dansa; Jordi Expósito, música; i Clara Centenera, poesia..

EsbozosTremendes
ESPECTACLE | ESBOZOS

Dissabte 27.  22.00 – Arxiu Municipal

Espectacle a partir del llibre Esbozos (Edicions Tremendes), en el qual Marta Rodríguez Quesada narra el seu periple de dos anys a l’Amèrica llatina. Un recorregut d’històries personals, d’éssers tan anònims com nosaltres mateixos, que ens pinta una visió de conjunt de tot un continent.

NauFragilMalgrat
ESPECTACLE DE POESIA VISUAL | LA NAU FRÀGIL

Dissabte 27.  23.00 – Capella de l’Antic Hospital

Un vaixell salpa d’un port industrial cap a la llibertat de l’oceà infinit. Un viatge contemplatiu. Una fuga. La immersió a un món desconegut, atractiu i inquietant. La companyia L’Insalubre Cinémathèque proposa un espectacle visual d’ombres i llums, d’il·lusions i enganys, de poesia sobre el viatge en la mar.

InMemoriam_1
IN MEMORIAM DE GABRIEL FERRATER

Diumenge 28. 21.00 | Arxiu Municipal

Inspirat en la manera de dir la poesia d’Ovidi Montllor i Toti Soler, fa vint-i-vuit anys s’estrenava a Barberà de la Conca l’espectacle In memoriam, un recital de poemes del reusenc Gabriel Ferrater. Aprofitant la commemoració del centenari del seu naixement, avui recuperem actualitzat aquell espectacle de veu i guitarres que homenatgen la vivència de la guerra, l’exili, la llibertat, la joventut, l’amor, que són la memòria d’aquest gran poeta i la nostra.

Amb la recitació poètica de Xavier Miró. Música composada i interpretada per Andrés Noarde, amb l’acompanyament de Daniel Llandrich. Direcció artística de Carme Martí. Una producció de Quatre Gotes.

MALGRAT DE MAR, DE LLIBRES I DE VIATGES
CartellMalgrat22Web

M’agrada que el meu poble tingui molt de mar i una mica de muntanya. M’agrada que hi convisqui la pagesia amb el turisme i que sigui prou a prop de Girona i de Barcelona per gaudir-les totes dues i, alhora, prou lluny per sentir que visc a poble.

Malgrat de Mar és un lloc per viure i és i ha estat destí. Destí de persones que hi han vingut a treballar, algunes de ben lluny, però també de gent que ve només a passar-hi uns dies.

La Vila del Llibre de Malgrat està dedicada al viatge en el sentit més ampli de la paraula. El poble s’omplirà de llibres i activitats literàries que ens parlaran de viatges que es fan per plaer, però també dels que es fan per ideals, per necessitat i per aventura.
Noms com Fèlix Cardona, l’explorador malgratenc, o l’escriptora que estiuejava a Malgrat, Zenòbia Camprubí, conviuran amb clàssics com Juli Verne o Aurora Bertrana.

En definitiva, m’agrada viure un en un lloc que, durant tot un cap de setmana, tindrà els llibres i la literatura com a protagonistes. Perquè, si bé llegir és un acte silenciós, tranquil i solitari, parlar de lectures i descobrir-ne de noves és també un gaudi i una alegria que compartirem els del poble. I amb tothom qui vulgui venir de fora, és clar!

Assumpta Mercader
Comissària de Malgrat de Mar Vila del Llibre

LITERATURA AL CARRER

LletresRaconsMalgrat
RUTA LITERÀRIA | LLETRES PELS RACONS DE MALGRAT

Divendres 26.  19.00
Sortida des de la plaça de l’Església

La Biblioteca La Cooperativa recupera la seva ruta literària amb motiu de Malgrat de Mar, Vila del Llibre. Un passeig per descobrir les referències literàries que s’amaguen rere cada carrer i cada pedra de Malgrat.
Inscripcions prèvies a la biblioteca: 937619032

ZenobiaCamprubi
CLUB DE LECTURA L’ESQUIROL | ZENÒBIA CAMPRUBÍ D’ÁNGEL SODY DE RIVAS

Divendres 26.  19.00
Parc de Can Campassol

El club de lectura “L’Esquirol entre llibres” de Malgrat de Mar celebra una sessió especial al parc de Can Campassol al voltant del llibre Biografía de Zenobia Camprubí d’Ángel Sody de Rivas. Prendrà part de la sessió, que repassa la vida d’aquesta il·lustre malgratenca, l’autor de l’obra.

VeronicaCartonera
EXPOSICIÓ I TALLER | LA VERÓNICA CARTONERA

Divendres 26.  19.00 a 22.00
Pastisseria La Granja

Seguint l’estela de les editorials “cartoneras” de l’Amèrica llatina, La Verónica Cartonera reivindica el món del cartró reutilitzat. Anna González, responsable de l’editorial, ens explicarà en què consisteix la seva feina amb exposicions i tallers.

3829
TRIBUNA OBERTA | ESPAI D’AUTORS LOCALS

Divendres 26 20.00-22.00 i diumenge 27 18.30-20.30.
Plaça de l’Església

Els escriptors malgratencs tenen un espai a la seva disposició per parlar dels seus llibres, exposar-los i vendre’ls. Una oportunitat única perquè els veïns s’atansin i descobreixin els autors amb qui comparteixen carrer. Hi participaran Dissabte: Carme Beltran, Rosa Domingo, Cynthia Carbó, Atoine Nolla i Josep Pérez. Diumenge: Neus Serra, Daniel Ferrer Esteban, Rosa Serra, Vicens Tomàs, Montse Pellicer i Vicenç Bayarri.

CadiresFresca
HAPPENING | CADIRES A LA FRESCA

Dissabte 27.  19.00
Carrer del Mar

Fa anys, així que arribava l’estiu i després de sopar, hi havia el costum de treure cadires al carrer i xerrar amb els veïns. L’aparició dels cotxes i els televisors es va endur, gairebé del tot, aquest costum. A la Vila del Llibre el volem recuperar fent un “cadires a la fresca” al carrer de Mar. Quatre persones, de Malgrat o molt vinculades al poble, us proposarem parlar d’autors i autores que en els seus llibres esmenten el nostre poble. Veniu, que la farem petar!

SoniaGarangou
MireiaClemente
HOMENATGE | RECUPERANT LA MEMÒRIA HISTÒRICA: EL VIATGE DELS BRIGADISTES

Diumenge 28. 20.00
Parc de la Solidaritat

El 30 de maig de 1937, davant de la costa de Malgrat, el vaixell Ciudad de Barcelona va ser atacat per un submarí. Hi viatjaven molts brigadistes internacionals. Aprofitarem la Vila del Llibre per retre tribut a aquests soldats vinguts d’arreu del món per defensar la República i els seus valors. Amb l’escriptora Sònia Garangou, autora de Les aigües de l’oblit (Pagès Editors), sobre el luctuós succés, i l’actriu Mireia Clemente.

ACTIVITATS FAMILIARS

CollesGeganteres
VIATGE LITERARI | JUGUEM AMB ELS GEGANTS DE CATALUNYA

Divendres 26. 19.30
Arxiu Municipal

Un viatge per Catalunya de la mà dels gegants. Un llibre d’entreteniment que fomenta l’interès pel folklore del país, mitjançant reptes, activitats i desafiaments per a totes les edats. Un quadern d’allò més divertit i instructiu nascut de la mà de Rosa Simeón, Josep Palma i Josep Carrasco i editat per l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya.

AssumtaFelixCardona
ACTIVITAT JUVENIL | LA MOTXILLA D’EN FÈLIX CARDONA

Divendres 26. 21.00
Arxiu Municipal

Fèlix Cardona va marxar, ben jove, a Veneçuela. Volia endinsar-se en les espesses selves de l’Amazones i conèixer aquell territori. Va ser un explorador, però també va exercir de geògraf i cartògraf. A l’Arxiu Municipal de Malgrat de Mar es guarden un munt d’objectes que li van pertànyer. En traurem alguns a la llum i, comentant-los, explicarem els fets més remarcables de la seva vida. Amb Assumpta Mercader. A partir de 10 anys.

XilografiaMalgrat
TALLER | LA TEXTURA DE LES PARAULES

Dissabte 27. 18.00 – 19.30
Plaça de l’Església

Imprimir és imprimir i estampar és estampar. Són el mateix? O no? La Mireia Córdoba, artista i mestra en aquestes tècniques, ens ho explicarà a partir de l’art de la xilografia. Un taller continu, ràpid i instructiu per a tota la família.

ClaudiaMollfulleda
CaderneresMalgrat
ACTIVITAT JUVENIL | EL VOL DELS CADERNERES

Dissabte 27. 19.00
Arxiu Municipal

L’escriptora Clàudia Mollfulleda ens proposa una activitat lúdica al voltant de la seva novel·la El vol dels caderneres, publicada a Neret Edicions amb il·lustracions de Bernat Costa. Una novel·la de joves en busca d’una identitat pròpia, de càrregues familiars heretades, d’etiquetes que cal defugir.

expo

EXPOSICIONS
PuntLlibreExpoMalgrat
PUNTS DE LLIBRE
Biblioteca La Cooperativa

El punt de llibre és un objecte senzill, gairebé banal, amb funció de recordatori, crossa de la memòria, sense cap valor aparent, però que desperta furor i fanatisme a nivells insospitats, només a l’alçada de les plaques de cava. Una tira de paper aparentment sense importància convertida en un objecte venerat, de col·leccionisme.

En aquesta Vila del Llibre de Malgrat en podrem observar amb tranquil·litat una selecció raonada de la immensa col·lecció que atresora la malgratenca Núria Gibert. En consonància amb el fil conductor que guia l’aparell programàtic del festival, el viatge, en una part de l’exposició es poden observar punts de llibre de diferents indrets del món. En l’altra, com a homenatge a la literatura i a la seu que acull l’exposició, s’ha fet una tria de diferents escriptores.

GabrielFerraterExpoMalgrat
GABRIEL FERRATER. LLEGIR TOTA LA VIDA
Biblioteca La Cooperativa

La Biblioteca la Cooperativa de Malgrat se suma a les celebracions de l’Any Ferrater, que commemora el centenari del naixement del poeta reusenc, amb una exposició que repassa la trajectòria vital de Gabriel Ferrater. Un resum de la seva vida intel·lectual a partir de les seves obsessions, dèries i aficions: les matemàtiques, l’art, el món editorial, la poesia, la lingüística i la docència. Ideada per Jordi Cornudella, comissari de l’Any i marmessor del llegat literari del poeta i del seu germà, Joan.

El títol de l’exposició prové d’una carta de Gabriel Ferrater a la seva mare escrita a Hamburg l’any 1963: “No us cregueu que el meu treball sigui massa matador. Consisteix en llegir més o menys un llibre cada dia, i al capdavall és el que he fet tota la vida”.

JoanFusterExpoMalgrat
JOAN FUSTER, UNA VIDA IL·LUSTRADA
Biblioteca La Cooperativa

En un any de tantes celebracions i efemèrides, la Biblioteca la Cooperativa s’ha sumat també a la celebració del centenari de l’intel·lectual Joan Fuster, figura icònica de les lletres valencianes. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Institució de les Lletres Catalanes han sumat esforços per produir aquesta exposició sobre l’autor de Nosaltres els valencians. L’exposició, comissariada pel poeta Salvador Ortells, recull diferents aspectes de la vida de Fuster i en fa una cronologia a partir de documents de l’assagista de Sueca. Manuscrits, mecanoscrits, articles, notes de treball, fitxes de lectura i gran quantitat de fotografies es complementen amb un impressionant treball gràfic, il·lustrat.

VdL_MalgratDeMar-footer_logos -1200x154_PNG_BLANC