TALLERS EXPRÉS: INTRODUCCIÓ AL MICRORELAT I AL CONTE

Dissabtes, 27 d’abril i 4 de maig
17.00 a 20.00
Places limitades: 50 €
c/ la Perla, 22 – Barcelona
Més informació: 660 491 376 – laperla22@viladelllibre.cat

Curs intensiu, teòric i pràctic, d’escriptura i concepció del microrelat i el conte. Repartit en dues sessions de tres hores, el curs constarà de dues parts, una dedicada exclusivament al microrelat i les seves particularitats essencials; i un altre en relació al conte, i les seves característiques bàsiques. Impartirà les sessions en relació al microrelat Isabel Egea Mompeán i les relacionades amb el conte Feliu Torrents. Ambdós són membres del col·lectiu d’escriptors Verum Fictio.

Introducció al microrelat

El microrelat, l’essència del qual és la brevetat, demana un llenguatge concís i una idea prèvia molt clara. Per la seva pròpia naturalesa, se centra en el clímax, no pas en el desenvolupament. Tots els elements que hi apareixen i fins i tot els que voluntàriament elidim, donant pel fet que el lector serà capaç d’omplir els buits, han d’estar motivats, han de tenir un pes específic per mantenir la tensió des del títol al final.

Isabel Egea ens donarà les pautes per poder concebre els nostres microrelats, ens parlarà dels grans cultivadors del gènere i ens posarà a prova amb exercicis pràctics.

Iniciació al conte

Tots tenim clar en principi el que és un conte, però potser no és ben bé així. Descobrirem meticulosament les particularitats d’aquest gènere i les diferències que té amb d’altres gèneres similars com poden ser els relats curts o la nouvelle.

Parlar de conte és parlar d’economia i de conflicte, en certa manera. Economia planificada en trames, personatges i elements narratius i el conflicte entès com a motor que permet avançar el relat.

Amb Feliu Torrents farem una teòrica intensiva sobre el gènere amb molta atenció a totes les preguntes que ens hem de fer abans de començar a escriure.

Llegir el passat per escriure el futur

Aquest taller neix de la nostra associació amb Verum Fictio en l’organització, durant l’any 2023, del Concurs de relats Vila del Llibre, que només exigia dues premisses: que hi aparegués una de les localitats on vam celebrar Viles del Llibre i adequar-se, lliurement, al lema de la Xarxa durant el 2023: “Llegir el passat per escriure el futur”. Els vencedors del concurs, del qual se’n publicarà un llibre amb tots els relats, formaran part del taller motiu pel qual les places són limitades.

El concurs ja està en la seva segona edició, de la qual se’n pot obtenir més informació seguint aquest enllaç: Concurs de relats Vila del Llibre 2024.