Title Image
Image graphic

IDEARI VILA DEL LLIBRE 2023

LLEGIR EL PASSAT PER ESCRIURE EL FUTUR

El llibre com a refugi i rebost davant les incerteses del nou món

La Xarxa de Viles del Llibre proposa per al 2023 una “fugida pàgines endins” per descobrir que totes les crisis que travessem i patim avui —en primera persona o en qualitat d’espectadors— són part d’un bucle infinit de la humanitat, l’etern retorn, on tot es repeteix de manera cíclica, però cada cop que torna a succeir, ens torna a sorprendre, ja que enfoquem la mirada en allò que vindrà i ens oblidem d’allò que hem viscut:

  • Llegim el passat per entendre per què passa el que passa avui. Les crisis que vivim avui, tot i semblar pròpies i originals del nostre temps, són repeticions d’un passat molt proper en la majoria dels casos. La revifalla de l’extrema dreta; la guerra a Europa i entre europeus o la crisi de l’energia són fets que s’emmirallen i tenen referents directes en successos ocorreguts fa menys de cent anys: el naixement del feixisme; la guerra dels Balcans; la crisi del petroli. Els llibres, com a rebost inesgotable de la memòria, son eines claus per entendre el món que vindrà.
  • Llegim el passat per enfrontar-nos als avanços del futur amb garanties. La tecnologia, que es desenvolupa frenèticament, ens enlluerna amb la seva capacitat per simplificar les tasques més quotidianes. Això no obstant, sota la seva imatge de progrés i d’avantatges infinits, s’amaga un potent i perillós motor d’evolucions que podria canviar, per a sempre, qüestions tan humanes com la creació literària tal com la coneixem avui en dia.
  • Llegim el passat per descobrir en els escrits d’ahir les respostes pel demà. La vigència dels clàssics. Una proposta per descobrir que els clàssics i els temes que les seves pàgines plantegen no s’allunyen tant de tot el que vivim avui.