Nou Patufet

Nou Patufet és una escola familiar d’una sola línia arrelada a la vila de Gràcia, que es vertebra sobre tres pilars que la fan única i, al mateix temps, especial:

  • Escola familiar i cooperativa
  • Escola de proximitat
  • Escola humanista

El seu projecte educatiu posa l’alumne com a eix central i el fa protagonista del procés d’aprenentatge. És el mateix alumne qui construeix el seu coneixement i l’escola qui vetlla perquè desenvolupi les seves competències socials i emocionals, tenint en compte que cada alumnes és únic i irrepetible i que l’atenció individualitzada és essencial.

Nou Patufet desenvolupa l’aprenentatge en base a uns valors essencials que permeten el foment de l’esperit crític i el coneixement del passat com a eina per entendre el present i construir el futur, en línia amb el que promou la Xarxa de Viles del Llibre. Aquests valors, que provenen de les humanitats i del cooperativisme, són: respecte, solidaritat, honestedat, compromís, responsabilitat, democràcia, igualtat, solidaritat.

Nou Patufet i Vila del Llibre

ViladelLlibre.CAT i l’escola cooperativa Nou Patufet endeguen l’any 2023 una experiència conjunta per acostar els nens i nenes, des de diferents vessants, al món del llibre. Una proposta multidisciplinar que pretén posar en valor la creació artesana i artística vinculada a la literatura i als diferents oficis que tenen relació amb la creació d’un llibre i la seva difusió posterior. De creador al públic. De la idea a la materialització. Passant pels paperers, enquadernadors, dissenyadors, editors, correctors, traductors, periodistes, llibreters… i totes les persones que participen en la cadena del llibre.

En aquesta primera experiència, en forma de prova pilot, es proposa una triple activitat, adequada a les diferents edats dels alumnes, a La Perla 22.

1. La figura de l’il·lustrador (Educació infantil)

Trobada amb la il·lustradora Roser Calafell que explicarà als alumnes en què consisteix la seva feina, tècniques (i trucs) del dibuix i la pintura; farà una il·lustració en directe que quedarà com a record per a l’escola.

2. Com s’escriu una novel·la? (Educació primària)

L’escriptor Jordi Folck compartirà amb els alumnes de 4t de primària com s’ho fa per escriure novel·les com Ningú és un zombi. Com neix un escriptor, d’on sorgeixen les idees, el procés d’escriptura, què cal per ser escriptor…

3. Literatura a les xarxes socials (Educació secundària)

Les xarxes socials formen part del dia a dia dels adolescents. Com els ganivets, són instruments d’una utilitat extraordinària si se n’hi sap treure profit. La prescriptora i booktuber Mixa compartirà la seva experiència amb alumnes de secundària i explicarà el lloc que ocupa la literatura a les xarxes i les fantàstiques i múltiples comunitats que hi existeixen.