Title Image
Image graphic

ARENYS DE MAR, VILA DEL LLIBRE 2024 (1a edició)

La vila marinera d’Arenys, curulla de literatura i història, serà Vila del Llibre el darrer cap de setmana d’estiu. En seran protagonistes la seva orografia, marcada per la riera, els seus fills més il·lustres, com Fèlix Cucurull o Salvador Espriu, i el llegat indià, tan present a tot el Maresme.

Cicle arenyenc

INAUGURACIÓ D’ARENYS DE MAR VILA DEL LLIBRE

Divendres 13 | 20.00
Escenari principal

Acte oficial d’inauguració de la primera edició d’Arenys de Mar Vila del Llibre.

RECITAL | Vicenç Llorca recita La llum mirada

Divendres 13 | 20.15
Escenari principal

El poeta Vicenç Llorca fa un recital del seu darrer poemari, La llum mirada (Perifèric Edicions), guanyador del Premi de Poesia Manel Garcia Grau 2023 i del Premi Crítica Serra d’Or de Poesia d’enguany. De compromís humanista, Llorca recorda en aquests poemes mestres com Espriu, Sarsanedas o Màrius Sampere. El títol del poemari ja és, en si mateix, un homenatge al vers espriuenc.

CICLE ARENYENC | El llegat indià

Diumenge 15 | 17.30
Escenari principal

Anna Castellví, coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians i autora del llibre El llegat indià desaparegut (Efadós), dialogarà amb la periodista Tate Cabré, autora d’Els indians catalans (Redbook), sobre el patrimoni dels indians, la seva història i la seva influència en el desenvolupament del país, amb especial atenció al llegat arenyenc.

CICLE ARENYENC | Espriu i Rosselló-Pòrcel, amistat estroncada

Diumenge 15 | 19.00
Museu Marès de la Punta

Hi ha qui diu que Salvador Espriu no hagués estat poeta si Bartomeu Rosselló-Pòrcel no hagués mort de forma prematura i cruel, atacat de tisi, en plena Guerra Civil. Mai sabrem si va ser la mort de l’estimat amic, la voluntat pròpia o els fets del temps qui ho va determinar. Però en parlarem amb Maria Isabel Pijoan, crítica literària experta en l’autor arenyenc, i amb Pere Antoni Pons, poeta, que ha esta curador de la recent Poesia completa de Rosselló a l’editorial Barcino.

EXPOSICIÓ
“LLIBRES INTERVINGUTS” DE ROSA VILA
Sala de les bótes (CC Calisay)

L’artista Rosa Vila proposa una exposició de la seva obra feta a partir
de llibres. Fugint de la paraula escrita, Rosa Vila fa una reflexió al voltant
de l’objecte llibre i del valor intrínsec del paper com a material escultòric.
Amb les seves mans, l’artista dona nova vida als llibres, transforma
les pàgines planes, plec a plec, per crear volums inimaginables.
Com diu ella mateixa, “el paper té música, canta i vibra”. En paral·lel
a l’exposició, Rosa Vila farà un taller introductori a les seves tècniques
creatives diumenge a la tarda.
Horari de l’exposició:
Divendres de 9.00 a 22.00
Dissabte de 9.00 a 14.00 i de 17.00 a 22.00
Diumenge de 9.00 a 14.00 i de 18.00 a 22.00

novetats, taules rodones i diàlegs

CICLE ARENYENC | Pels rials baixa el carro del sol… La Riera

Dissabte 14 | 18.00
Escenari principal

La particularíssima orografia del Maresme es manifesta intensament al poble d’Arenys de Mar, que s’organitza al voltant de la seva riera principal. No només marca la planimetria urbanística i el creixement del poble, sinó que determina, des de temps immemorials, la vida dels seus habitants. En parlarem amb experts i literats com el consultor ambiental Pere Alzina, l’historiador Francesc Forn o l’escriptor Emili Amargant. Presentarà la taula la maresmenca Montse Serra, periodista cultural i editora de Vibop Edicions.

PRESENTACIÓ DE NOVETAT | S’esbatanen els clavells. Poesia de joventut de Fèlix Cucurull

Dissabte 14 | 19.00
Escenari principal

Si gegantina és la figura d’Espriu, gegantina n’és també la seva ombra, que ha tapat en ocasions la brillantor d’altres arenyencs il·lustres. Entre ells l’historiador i escriptor Fèlix Cucurull de qui BonPla Edicions publica la seva poesia de joventut, majorment inèdita, en una edició especial, feta expressament per a aquesta Vila del Llibre. En parlaran la comissària del festival, Muntsa Abad; Montserrat Fonoll, que té cura del fons documental de Cucurull i n’ha escollit els poemes; i l’escriptor i editor Sebastià Bennasar, autor del pròleg, que també ha participat en l’edició.

DIÀLEG | Els llibres de la meva vida amb Ramon Gener

Diumenge 15 | 12.00
Escenari principal

Ramon Gener és un comunicador excepcional. Ho saben tots els seguidors dels programes que ha presentat, que han gaudit d’una manera totalment diferent de l’òpera, l’art o les cançons contemporànies. Va ser baríton i va començar a estudiar piano a sis anys al conservatori del Liceu i a més a més és llicenciat en Humanitats i Ciències Empresarials. Ara debuta en el camp de la novel·la i ho fa amb Història d’un piano (Columna Edicions), amb la qual va guanyar el premi Ramon Llull. Un piano és el protagonista d’aquesta novel·la amb la qual recorre la història contemporània, perquè al darrere de tot instrument hi ha una història i també les històries dels homes que hi han conviscut. A la vila del llibre d’Arenys conversarà amb el periodista Sebastià Bennasar.

TAULA DE NOVEL·LA NEGRA

Diumenge 15 | 18.30
Escenari principal

Hi ha moltes maneres diferents, encara que sembli mentida, de fer pa amb tomàquet. Però al final, si no som puristes ni massa primmirats, gairebé totes són bones. Especialment, si hi posem botifarra negra al capdamunt. Amb la novel·la policíaca passa el mateix. Carrers foscos i humits, troballes involuntàries de cadàvers, violència i supervivència, llum i taquígrafs… El farcit és reconeixible, però la trama particular de cada novel·la és la que en fa àpat. En parlarem amb Victoria González Torralba, a partir de la seva novel·la Buenos tiempos (Siruela), guanyadora del Premi Paco Camarasa 2023; amb Jaume Albert Ollé i L’home de Praga (Voliana); i amb Biel Cussó i L’herència del dimoni (Xandri). Moderarà la taula Elisenda Albertí, escriptora i editora d’Albertí Editor.

tallers

TALLER | Fem paper!

Dissabte 14
11.30 – 13.00  |  17.00 – 18.30

Espai de tallers

Cosim els somnis amb aigua! Els Sastres Paperers ens ensenyen a fer paper. I què hem de fer per fer paper? Mullar-nos les mans! Qui ho diria que una cosa que ha d’estar seca per fer servei sigui, en bona part, feta d’aigua. Aprendrem els secrets artesanals per fer el nostre propi paper. Fibres vegetals, aigua, sedassos, premses, sol… i l’explicació amena i didàctica dels Sastres, que tot ho cusen!

TALLER JAPONÈS | Gyotaku: l’art d’estampar amb peixos

Diumenge 15 | 11.30 – 13.00
Espai de tallers

El gyotaku o ictiograma és una tècnica de gravat inventada a Japó al segle XIX que consisteix en la impressió de peixos (gyo) sobre paper o tela, mitjançant fregament (taku). La seva invenció és molt més prosaica que el seu resultat final. Pràctic com és l’ésser humà, la tècnica va sorgir entre els pescadors japonesos de mitjan segle XIX per testimoniar les seves captures. N’hi ha qui diuen que per comparar-les amb les dels altres pescadors; n’hi ha qui diuen que per vendre el gènere al mercat; n’hi ha qui diuen, més poèticament, que com a forma d’agraïment a la mar i a la seva generositat. La blanenca Mireia Córdoba ens introduirà en aquesta tècnica d’impressió captivadora.

ESCULTURES DE PAPER | Llibres i formes

Diumenge 15 | 17.30 – 19.00 0
Espai tallers

Trenquem tòpics, trencant llibres? En un món on brilla la impressió indiscriminada de publicacions en paper, moltes d’elles sense sentit, proposem un taller de reciclatge artístic de llibres en desús i descatalogats que només tenen futur com a nova pasta de paper. L’artista Rosa Vila ens ensenya a redescobrir el llibre com a objecte i transformar-lo en peça d’art més enllà del seu escrit. Perquè, no ens enganyem, el contingut no sempre és millor que el continent.

RUTES LITERÀRIES
RUTA HISTÒRICA I LITERÀRIA | La petjada del passat

Diumenge 15 | 10.30
Cementiri d’Arenys de Mar

Itinerari cultural pel cementiri d’Arenys de Mar. Visita teatralitzada i musicada que incideix en la història d’Arenys de Mar a partir dels pròcers que omplen les tombes del seu cementiri. Visita gratuïta a càrrec de l’actor Roger Pou i el saxofonista Eladi Sellés. Places limitades. Inscripcions a comunicacio@viladelllibre.cat

activitats infantils i familiars

CONTACONTES | Val or!

Dissabte 14 | 11.30
Escenari infantil

La maresmenca Montse Sampera porta a Arenys la seva darrera creació. Un conte sobre els valors, la força de la diferència i la capacitat per superar barreres escrit a partir de vivències pròpies amb els seus dos fills. El conte Val Or! ha estat publicat dins la col·lecció Edita d’El Cep i la Nansa.

CONTACONTES I JOC | La dofí Dofina

Dissabte 14 | 12.30
Escenari infantil

Laura i Anna Pla i Júlia Martorell ens proposen una immersió en el medi marí a partir del seu conte La dofí Dofina. Un conte per a un món millor, que ens ensenya la importància de cuidar el mar, la seva fauna i la seva flora. Després del conte, ens proposen una sèrie de jocs i tallers al voltant del món dels dofins que ens obren els ulls a noves maneres de mirar i entendre el nostre entorn.

ESPECTACLES
PREESTRENA | El meu avi va anar a Cuba. Viatge d’anada i tornada

Dissabte 14 | 12.00
Sala Josep Maria Arnau (CC Calisay)

Preestrena en primícia d’aquest film documental, dirigit per Joan Salicrú i Sergi Martí, que ens acosta a una història dura i encomiable amb un punt d’ironia inqüestionable. La pel·lícula comença l’any 1903, quan Pere Freixas emigra a Cuba en busca d’una vida millor. Cent vint anys més tard, un besnét seu, cubà, emigra a Catalunya buscant exactament el mateix. Ironies del destí o insalubritat del món on vivim?
Presentarà el documental, al costat de Joan Salicrú, la periodista Marta Hernández. 

 

MONÒLEG | Solastàlgia d’Ada Castells

Dissabte 14 | 20.00
Sala Josep Maria Arnau
(CC Calisay)

El canvi climàtic us amoïna? A Ada Castells, també. No sabeu com posar-hi remei? Ella, tampoc. Té, però, una cosa a dir-vos: el discurs apocalíptic entorn l’emergència climàtica ens fa caure en el desànim. Però aquest desànim té cura. Ella se’n va sortir tot escrivint la novel·la Solastàlgia (L’Altra Editorial) a partir de la qual ens proposa aquest monòleg cruel però divertit.

TEATRE | Salva’t, Salvat!

Diumenge 15 | 20.00
Sala Josep Maria Arnau
(CC Calisay)

Sempre trencador, Lluís-Anton Baulenas ens proposa un homenatge a la figura de Joan Salvat-Papasseit, aquest any que en fan cent de la seva prematura mort, a ritme de bolero, blues i altres gèneres més moderns que ens sorprendran. Un muntatge “poescènic” amb Gemma Deusedas, Baulenas i el músic Pau Mainé, per fer present la veu sempre necessària de qui un dia va escriure, entre molts d’altres versos, “Si en saps el pler no estalviïs el bes / que el goig d’amar no comporta mesura.

AVIAT MÉS INFORMACIÓ