Premi de Poesia Joan Aliguer 2022
La família del poeta i periodista Joan Aliguer (Mollet del Vallès, 1921-2007), encapçalada per la seva filla, Eulàlia Aliguer, convoca, amb la gestió de VilaDelLlibre.CAT, el primer Premi de poesia Joan Aliguer
concurs, poesia, literatura, convocatòria
58681
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-58681,tactile-core-tactile-core,ajax_fade,page_not_loaded,,tactile child-child-ver-1.0.1,tactile-ver-2.1,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

PREMI DE POESIA JOAN ALIGUER 2022

La filla del poeta i periodista Joan Aliguer (Mollet del Vallès, 1921-2007), Eulàlia Aliguer, i família, convoquen, amb la gestió de VilaDelLlibre.CAT, el primer «Premi de poesia Joan Aliguer» per servar la memòria de qui fou un dels poetes més estimats de la vila vallesana.
Convocatòria oberta fins al 25 de setembre de 2022.

 

BASES DE LA CONVOCATÒRIA
CartellConcursJoanAliguer2022

Joan Aliguer va néixer a Mollet del Vallès el 17 de desembre de 1921. Al voltant dels 12 anys es va iniciar de manera autodidacta en la literatura amb col·laboracions periòdiques dins del suplement setmanal Gente Menuda, que es publicava tots els dissabtes encartat dins del periòdic barceloní Las Noticias. Va ser en aquesta tribuna on es van publicar les seves primeres poesies, gairebé totes elles dedicades a “l’Amor”, amor amb majúscules, tal i com ho explicava el mateix en el seu llibre més difós, Mollet Poètic.

 

En arribar la guerra del 36, la seva creació va ampliar la mirada cap a la seva realitat més immediata amb uns versos més crus, que van deixar d’ensumar optimisme, i ja en la postguerra, torna a retrobar-se amb “l’Amor”. Als Jocs Florals de 1944 la seva publicació Memòries d’un capellà jove rep un dels reconeixements.

 

Després d’una època on la poesia es va convertir en un mitjà de subsistència –“la meva vena poètica s’exercí, principalment, per no dir exclusivament, en els encàrrecs: poesia per a núvies o companys de treball que es jubilaven…”–, l’any 1962 participa en el recull Antologia Poètica Franciscana amb una proposta de poesia nadalenca inspirada a l’ambient de Mollet del Vallès en festes. La seva principal motivació: “que aquest Mollet que m’ha vist néixer, créixer, riure i sofrir, no quedi oblidat quan tanqui els ulls”.

 

De fet, la vila vallesana va ser una de les grans inspiracions per a la seva obra. L’any 1983 publica Mollet Poètic i el 1986 Mollet Poètic II. Totes dues obres condensen en sí l’esperit del poeta de la vila: convertir en verso la quotidianitat, trobar en allò que ens envolta la bellesa més senzilla i absoluta.

 

Joan Aliguer va morir el 20 de febrer de 2007.

JoanAliguerFooterLogosOK-2