LECTURA I ESCRIPTURA DE POESIA

Tot els dijous del 12 de gener al 9 de març (9 sessions)
De 19.00 a 20.30
c/ la Perla, 22 – Barcelona
100 €
Reserves: 660 491 376 – laperla22@viladelllibre.cat (indica’ns si vols que sigui una capsa regal)

Martín Grinberg proposa un taller de lectura i escriptura de poesia amb l’objectiu de desplegar i fomentar la creativitat, la reflexió estètica i la imaginació. A través del diàleg, la interpretació i l’exploració subjectiva, es pretén potenciar la comprensió i estimular la capacitat d’apropiació i producció de textos poètics.

La metodologia aborda l’aprenentatge de l’escriptura simultàniament al de la lectura, dues instàncies que es potencien recíprocament, dues activitats complementàries, d’anada i tornada, al voltant de la construcció de sentit. Un taller vivencial que treballa la resposta emocional que els textos ens provoquen i que ens permet, més enllà de la comprensió literària, vehicular i donar forma a l’art i la poesia. Un taller que, tanmateix, acompanyarà l’experiència d’uns rudiments crítics, d’una reflexió estètica, que ens permeti entendre que no n’hi ha prou amb la reacció espontània, la vivència, per a la comprensió d’un poema.

El contingut del taller serà el següent:

1. El pensament poètic i la poesia com a forma de coneixement.
2. El vers i la materialitat de la paraula poètica.
3. La construcció d’imatges.
4. La importància del ritme (més enllà de la mètrica).
5. La relació entre el so i el sentit (el to).
6. La prosa poètica.
7. L’equilibri entre intuïció i reflexió.
8. El descobriment d’autors/es i poemes d’estils i concepcions poètiques diferents.

Tasques que es realitzaran durant el curs:

  • Reflexió al voltant del gènere poètic. Què és allò que anomenem art i poesia? Diferències i similituds entre la poesia i altres llenguatges artístics.
  • Definicions poètiques, on els participants inventaran definicions poètiques a partir d’una sèrie de mots proposats.
  • Lectures en veu alta, tant per part del docent com dels participants.
  • Interpretacions col·lectives guiades dels textos proposats, així com comentaris i reflexions a partir de les creacions pròpies dels participants.
  • Escriptura individual i col·lectiva de poemes.
  • Construcció de versos, on els participants elaboraran versos amb un seguit de mots proposats.
  • De la música al text: traduir la música. Els participants assajaran una escriptura poètica lliure a partir de les emocions, les imatges o els pensaments durant l’audició de peces musicals.
  • Del cinema al text: traduir el cinema. Els participants escriuran un text poètic en forma de diàleg amb les imatges, a partir del visionat de fragments cinematogràfics.
  • Del cos al text. Es generarà una situació de consciència corporal a partir de la mirada, els gestos, la relació entre els participants, perquè després provin de traduir alguna cosa de l’experiència viscuda mitjançant la paraula.
  • Escriptura com a diàleg. Els participants escriuran un text poètic a partir d’algun dels poemes proposats i d’algun poema dels companys.Autors protagonistes: Juan Gelman, Li Po, Corredor-Matheos, Feliu Formosa, Gloria Fuertes, Miquel Martí i Pol, Roque Dalton, Jose-Alberto Marques, Sophia de Mello, Bertold Brecht, Matilde Campilho, Rafael Alberti, Juana Bignozzi, Alejandra Pizarnik, Mahmud Darwish, Eugénio de Andrade, Sohrab Sepherí, Wallace Stevens, Ishikawa Takuboku, Daigu Ryokan, Louise Gluck, Li-Young Lee, José Ángel Valente, César Vallejo, William Carlos Williams, Fernando Pessoa, Rainer Maria Rilke, Nâzim Hikmet, Vladimir Holan, Nuno Júdice…

El curs durarà nou setmanes i es desenvoluparà en sessions de 90 minuts.