
Gràcies als anònims (de part de la Coia Valls)
Coia Valls va tenir l’encàrrec de tancar la primera edició de Montblanc, Vila del Llibre. L’acte de cloenda no sempre és una tasca fàcil: el cansament es barreja amb l’emoció però també la ‘saturació’ de dos dies de fira i, a vegades, sembla que un altre acte sobra. Però no.
Compartim amb vosaltres les paraules que l’escriptora reusenca va dedicar a tots els que van participar en aquesta Vila i als que participen en la construcció de la Xarxa. Perquè les Viles són una aposta dels governs locals, però sense la participació de la gent, sense la implicació i complicitat de les editorials i escriptors i sense la confiança de la gent, el somni que els llibres omplin tots els racons de la nostra vida no podria convertir-se en realitat.
Em sento feliç d’estar avui aquí amb tots vosaltres i tenir l’honor de portar a terme aquest acte de cloenda de la Vila del Llibre de Montblanc. Gràcies per la confiança, gràcies de tot cor.
La meva salutació, i agraïment especial, als caps visibles que han fet realitat aquest miracle. Gràcies a Josep Andreu, Alcalde de Montblanc, Francesc Benet, President del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Jordi Albalat, regidor de cultura Ajuntament de Montblanc i a l’Enric Bono, director del festival Montblanc, Vila del Llibre 2017. Moltes gràcies a tots ells.
Però, aquest somni no s’hauria materialitzat sense l’esforç de tantes i tantes persones anònimes que han posat el seu granet de sorra per sumar-hi qualitat i afegir-hi grandesa. És en aquest espai de cultura viva on la participació de la societat civil és clau per a la seva construcció.
Gràcies, també, als predecessors d’aquesta vila del Llibre. A aquells homes i dones que al 2008 van arromangar-se per portar a terme el que semblava una bogeria: convertir un poblet de la localitat de l’Anoia, anomenat Bellprat, de no més de vuitanta habitants, en la primera Vila del Llibre de casa nostra. D’aquesta manera i, a l’estil d’altres pobles del món que s’agrupen dintre el concepte Book Town, es posaven els fonaments a aquest projecte.
Com diria Steve Jobs, només els bojos canvien el món. I ho van aconseguir i van ser reincidents. Un any rere l’altre el poble de Bellprat es convertia en un lloc d’encontre, en un revulsiu cultural que aplegava centenars, milers de persones. La literatura va esdevenir motor de desenvolupament amb una fórmula exquisida que no ha parat de créixer. D’aquesta manera, a l’octubre del 2016 vam celebrar l’estrena de la xarxa de Viles del Llibre de Catalunya amb la incorporació de la Paeria de Cervera. Era la primera baula.
Allí mateix, en l’acte de colenda, del diumenge 23 d’octubre en Francesc Benet, Alcalde de Montblanc, anunciava el compromís d’agafar el relleu i fer de Montblanc la tercera Vila del Llibre de Catalunya.
I vet ‘ho aquí!
Ahir, mentre passejava per la vila ducal escoltant històries explicades a peu de carrer, mentre observava com rere els taulells -curulls de llibres- autors i editors traficaven amb possibles confabulant-se per fer-los realitat, mentre la plaça de Sant Miquel s’omplia de poesia i admirava la manera en que els aparadors de les botigues es vestien de llegendes, mentre al meu voltant es donaven cita lletraferits i nens que es barrejaven en els tallers i debats i uns es feien petits mentre els altres es feien grans, vaig remuntar-me molt lluny en la memòria.
En aquell temps en el qual aquesta terra (aquest turonet o mont) no es conreava, ja que donava molt pocs fruits i es considerava erm (o albis -blanc-, en català medieval). Aquest Montis Albis que originà Montblanc des de fa molt temps és l’orgull de propis i estranys. Avui ha florit davant els ulls de milers de testimonis en un esclat primerenc que anuncia Sant Jordi i ha estat commovedor, deliciós. La meva més sincera enhorabona.
Deixar que els llibres prenguin la vila, no és senzill. Com deia la gran Montserrat Roig “La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini”. I és caminant en aquesta direcció que tindrem una societat més crítica, més culta i per tant més lliure.
Montblanc ha donat un pas en ferm. 43 editorials especialitzades en narrativa, literatura infantil i llibre d’artista ens han ofert el mercat de segells literaris independents més gran de Catalunya. Presentacions, debats, conferències, tallers, concerts, teatre, contacontes, llibreries de vell, zones de música i lectura han omplert carrers i places, han insuflat vida a espais que patien d’una certa letargia i llocs de pas s’han convertit en escenaris.
“Cada paraula
és un batec de vida
que vol donar-se”
Resa un haikú de Joana Raspall. Entre tants i tant mots pronunciats, llegits, compartits, recitats, descoberts durant aquests dos dies, el cor no pot esdevenir aliè.
Tanquem aquesta Tercera Vila del Llibre de Montblanc sentint-nos més savis i, també, més feliços. Cansats però satisfets. Amb el desig íntim d’haver estat capaços d’engrescar a una altra vila que es sumi a aquesta fantàstica i agosarada proposta.
Gràcies a tots, de nou.