Qui som?
La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya
vila del llibre, booktown, activitats literàries, fira del llibre, fires del llibre, mercat del llibre, taller d'escriptura, oficis del llibre, taller de escritura, escritura creativa, retirament espcriptores, retiro escritores
56660
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-56660,tactile-core-tactile-core,ajax_fade,page_not_loaded,,tactile child-child-ver-1.0.1,tactile-ver-2.1,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
SOM LA XARXA DE VILES DEL LLIBRE

Vila del Llibre proposa un nou model d’economia cultural, sostenible i social que trenca amb la desigualtat en l’accés a la cultura que pateix el món local. La Xarxa es construeix de la mà de persones de diferents ciutats, pobles i barris que decideixen que els seus territoris es dediquin de manera efímera o permanent al llibre. A Europa s’anomenen booktown.  Treballem per convertir-nos en la major iniciativa literària estable, en xarxa i fora dels grans circuits culturals que s’hagi estructurat mai a Europa

Viles del Llibre

La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya és una iniciativa de VilaDelLlibre.CAT i neix com una proposta adreçada a petits indrets rural, o bé a zones de pobles i ciutats de major grandària, que creuen en la cultura com a motor per reactivar-se socialment i econòmicament.

 

Una vila del llibre recupera espais i els reconverteix en llibreries de segona mà o en llocs de creació que rescaten els oficis del llibre (enquadernació, cal·ligrafia, impressió artesana, il·lustració…). A més, ofereix programes d’activitats basats en la literatura, pensats per a tots els públics, que es poden exercir de manera estable o com a trobades puntuals de petit i gran format (tallers, presentacions de llibres, trobades amb autors, exposicions, festivals del llibre…). Propostes que permeten descobrir d’una forma sorprenen el territori.

 

La Xarxa de Viles del Llibre va tenir els seus inicis el 2008 en un petit poble de la comarca de l’Anoia, Bellprat, on els centenar d’ habitants que allà hi vivien van somiar es podien emular altres pobles d’Europa que havien decidit convertir-se en booktown (pobles llibre). 10 anys després, l’esperit de Bellprat s’ha escampat i la Xarxa de Viles del Llibre la formen quatre pobles booktown a Catalunya –Cervera (La Segarra), Montblanc (Conca de Barberà), La Pobla de Segur (Pallars Jussà) i L’Escala (Alt Empordà)– que en conjunt han celebrat 8 festivals literaris amb la presència d’importants personalitats de la cultura i la societat civil.

Desenvolupament sostenible

La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya vol ser referents en un model d’economia cultural que fomenta la sostenibilitat i que promou l’accessibilitat cultural més enllà de les grans ciutats.

 

Una Vila del Llibre és un espai que ofereix la possibilitat de desenvolupament econòmic i social sostenible en el territori a través de la literatura. Partint de les estructures ja existents, és capaç de donar nova vida als espais abandonats o canviar tendències d’usos del territori, implicant la població en l’estructuració de propostes que atreuen un visitant interessat en la cultura i les tradicions.

 

Promou, a més, la cultura del reciclatge. Dóna una segona oportunitat al llibre de paper: estableix un Punt Verd estable, gestionat per entitats socials, on es recullen títols ja rebutjats, es classifiquen, es revaloren i es posen a disposició del públic en llibreries de segona mà físiques i en línia. En les seves instal·lacions, es prioritza la reutilització de mobiliari i d’altres estris.

 

A més, descentralitza la cultura, traient-la de les grans urbs i connectant-la amb la terra. L’apropa a tots els habitants als quals dóna l’excusa perfecta per descobrir racons que, d’una altra manera, no figurarien en els seus plans de lleure.

Ésser un Booktown

Un petit poble que vol ser més que un punt desconegut en el mapa, un barri oblidat interessat en reviure glòries passades, un espai en desús capaç de transformar-se en un racó inoblidable… Una Vila del Llibre és qualsevol lloc en el qual els seus habitants decideixen deixar espai als llibres i apostar per un creixement sostenible i respectuós.

 

És una iniciativa ciutadana, que rep el suport dels gestors públics o privats del territori en el qual es desplega i articula noves xarxes de col·laboració entre el món cultural, social i econòmic per construir un nou model de desenvolupament de manera col·laborativa.

 

És també una proposta escalable. Pot començar amb accions puntuals, com tallers literaris, i ampliar el seu abast fins concretar la globalitat del model: llibreries de segona mà, espais de creació, caps de setmana temàtics, allotjament rural, festival anual del llibre…

UNA PROPOSTA QUE CAPTIVA