Title Image
Image graphic

PIERA DEGUSTA LLIBRES 2021

LA VILA LITERÀRIA I GASTRONÒMICA DE L’ANOIA

Degusta Llibres és la nova proposta d’oci de qualitat i proximitat que fa l’Ajuntament de Piera i que neix a l’unir la celebració de la primera edició del festival literari Piera, Vila del Llibre i la quarta edició del festival gastronòmic PieraDegusta. El 25 i 26 de setembre de 2021 les Viles del Llibre van tornar allà on van néixer, a l’Anoia de la mà de la literatura i la gastronomia!

TAULES DEL LLIBRE Y DIÀLEGS

SalvadorGarciaArbosPiera
TAULA INAUGURAL | Empar Moliner

Ironia, sarcasme i altes dosis de crua realitat per inaugurar la primera edició del festival literari i gastronòmic de l’Anoia de la mà de Empar Moliner i el seu És que abans no érem així (Columna). Presenta Salvador Garcia-Arbós, periodista.

Dissabte 25 11.00 | Espai Abadessa

vermut_politic_DamiaDelClot
VERMUT LITERARI | Política

Damià del Clot, alcalde de Vilassar de Mar, presenta, en petit comitè i acompanyat d’un vermut, el seu llibre sobre la guerra judicial de l’estat espanyol contra l’independentisme català: L’estratègia de repressió contra l’independentisme català. (Voliana Edicions).

Dissabte 25 12.00 | Espai Abadessa (Amb reserva prèvia al Punt d’Informació del mercat)

vermut_classic_SergiGrau
VERMUT LITERARI | Clàssics

Les santes putes del desert (Adesiara Editorial) és un assaig que ens aproxima a un dels aspectes més controvertits del cristianisme. Moltes de les primeres santes, dones de forta personalitat, van fer el pas cap a l’eremitisme i la fe des de la prostitució. Presentarà el llibre Sergi Grau, traductor de clàssiques i autor de l’estudi.

Dissabte 25 13.00 | Espai Abadessa (Amb reserva prèvia al Punt d’Informació del mercat)

vermut_narrativa_CoiaValls
VERMUT LITERARI | Espai Biblioteca

El mite de la dona pantera. Misteris i morts conformen un còctel dinàmic i saborós en la nova novel·la de Coia Valls, Pantera (Animallibres). Un viatge de Salamanca al cor de l’Àfrica i una aventura de descobriment interior. Perquè els misteris més grans, sempre, són més a prop del que semblen.

Dissabte 25 13.00 | Espai Abadessa (Amb reserva prèvia al Punt d’Informació del mercat)

GemmaSantaloPiera
MarcCerrudoPiera
TAULA DEL LLIBRE | Narrativa breu

En un país amb autors com Víctor Català, Rodoreda, Calders, Carme Riera, Porcel, Monzó o Pàmies, que s’han dedicat intensament al gènere del conte i la novel·la curta, la narrativa breu no té el reconeixement que mereix. Tot i així, el gènere no decau i suma nous relats, com els de Gemma Santaló, Volar a cegues (Trípode), i el de Marc Cerrudo, Lluny vol dir mai més (Amsterdam), premi Roc Boronat 2021. Presenta: Josep Maria Solé, periodista

Dissabte 25 17.30 | Espai Abadessa

taller_libro_escritura_autor_07
CICLE PIERENC | L’edició local. Reptes i experiències

Amb Víctor Lupus, Ferran Rafecas, Anna Ferrer, David March, autors pierencs. Presenta: Sònia Magallón, directora de la Biblioteca de Piera.

Diumenge 26 11.00 | Ajuntament de Piera

ToniMassanes
NuriaBaguenas
DIÀLEG | La tradició culinària en època de Youtube

Amb Núria Bàguena, investigadora de la història i evolució de la cuina; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; i Judith Càlix, directora de la revista Cuina.

 

La difusió de coneixement pot implicar pèrdua de tradició? Fins fa ben poc, les receptes passaven de generació en generació (a vegades, de manera secreta) símbol d’una tradició i un coneixement atàvic. Els plats eren diferents d’un poble a l’altre, i a Piera, no és que ningú sabés fer sushi, és que ningú no feia trinxat. Avui en dia, obrint Youtube podem fer a casa un plat japonès, explicat per un cuiner italià des de Nova York. El concepte de tradició i propietat en la cuina és més volàtil que mai. Fins a quin punt?

Diumenge 26 12.00 | Espai Abadessa

vermut_poetic_FrancescCañas
VERMUT LITERARI | Poesia

Ad Absurdum (Edicions Tremendes) és l’interval de temps indeterminat entre tocar la superfície de l’aigua i enfonsar-s’hi, i totes les preguntes existencials que et passen pel cap en aquests moments: sobre la vida, l’univers i tota la resta. Un vermut amb el seu autor Francesc Cañas.

Diumenge 26 13.00 | Espai Abadessa (Amb reserva prèvia al Punt d’Informació del mercat)

vermut_conte_MartiSales
VERMUT LITERARI | Conte

Martí Sales, grafòman compulsiu, ens presenta el seu darrer llibre. Diccionari de vint-i-set, en recerca del plaer, carnal i intel·lectiu, mengívol, i de la dificultat de fer una bona truita a la francesa.

Diumenge 26 13.00 | Espai Abadessa (Amb reserva prèvia al Punt d’Informació del mercat)

JoanLluisLluisCervera2018
TAULA DEL LLIBRE | Novetat Editorial

Joan-Lluís Lluís presenta Junil a les terres dels bàrbars (Club Editor). Junil, l’encoladora de papirs, emprèn un viatge per terres i llenguatges estranys en morir son pare. Una novel·la d’aventures situada al principi de l’imperi romà i l’era cristiana, territoris, en aparença, llunyans i ignots.

Diumenge 26 17.00 | Espai Abadessa

JordiCampoyPiera
CLOENDA | Presentació – Concert

El compositor i escriptor Jordi Campoy presenta la seva nova novel·la, La cantant de fado, a ritme de música. Una presentació-concert per posar el punt i final a la primera edició del festival Degusta Llibres.

Diumenge 26 19.00 | Teatre Foment de Piera
Cal reserva a www.entrapolis.com/entrades/degustallibres

ESPECTACLE LITERARI DE CLOENDA

CLOENDA | Presentació-concert | RECITAL POÈTIC

El compositor i escriptor Jordi Campoy presenta la seva nova novel·la, La cantant de fado (Columna), a ritme de música. Un espectacle musical i literari per posar punt i final a la primera edició del Degusta Llibres.

 

Reserves al Punt d’Informació i a través de Entrapolis

Diumenge 26 19.00 | Teatre Foment de Piera

ACTIVITATS INFANTILS I JUVENILS

Imprescindible reserves al Punt d’Informació de Degusta Llibres!

OrellaVerdaPiera
CONTACONTES | NYAM-NYAM

A la llibreria virtual L’Orella Verda en saben molt d’explicar històries. I per celebrar Degusta Llibres han preparat quatre contes al voltant d’aliments i plantes inversemblants. Pareu l’orella, escolteu en Toni i a veure com acaba tot… Us en llepareu els dits o en sortireu amb un rau-rau a l’estómac?

Dissabte 25 11.00 | Espai Voltes

Taller de caligrafia
TALLER | CAL·LIGRAFIA

El mestre Pere Bosch, pintor i artista, diletant impenitent, us obre les portes del seu taller per ensenyar-vos les beceroles de la cal·ligrafia. Ves, què voleu més en una horeta… Taller per a grans i petits.

Dissabte 25 i Diumenge 26 12.00 i 18.00 | Plaça Joan Orpí

AstridBarque
TALLER | Aprèn a cuinar sa

L’Astrid Barqué, que de menjar sa en sap més que ningú, ens ensenyarà no només com de senzill i fàcil n’és d’aprendre a cuinar de manera saludable, sinó també com n’és de divertit. Qui ho diu que els cereals o la remolatxa són avorrits?

Dissabte 25 12.00 | Espai Voltes

Sastres Paperers
TALLER CONTINU | Aprèn a fer paper

Els Sastres Paperers vénen de molt lluny per ensenyar-te els seus secrets. Escolta’ls ben atent. Aigua, sedàs i cotó. Mulla’t les manetes i premsa que premsaràs tu mateix hauràs fet paper. I segur que tenen alguna sorpresa preparada…

Dissabte 25 tarda  | Carreró de les Rodes

AstridBarque
SHOWCOOKING | Astrid Barqué

Amanides de fruita amb productes de proximitat. Un espectacle per a grans i petits per atansar-se a la fruita des d’una nova perspectiva.

Dissabte 25 18.30 | Plaça del Peix

Mercat del Llibre Infantil
CONTACONTES | Mònica Torra

Un viatge a través de la imaginació de la mà de la polifacètica Mònica Torra, una fervent i apassionada defensora de la narració oral

Dissabte 25 19.00 | Espai Voltes

InmaFlo
CONTACONTES | Olor de conte

L’Imma Flo ens convida a valorar les petites coses. Si mirem bé al nostre voltant, hi trobarem autèntics tresors. I si mirem de gaudir-los amb els cinc sentits, descobrirem quantes coses senzilles fan olor de conte.

Diumenge 26 11.00 | Espai Biblioteca

AstridBarque
TALLER | La remolatxa alegra

L’Astrid Barqué, que de menjar sa en sap més que ningú, ens ensenyarà no només com de senzill i fàcil n’és d’aprendre a cuinar de manera saludable, sinó també com n’és de divertit. Qui ho diu que els cereals o la remolatxa són avorrits?

Diumenge 26 12.00 | Espai Voltes

FerranMartin
CONTACONTES | Contes de bon menjar

Què passa quan no et vols menjar les patates? T’agradaria tastar la lluna? Quant val una olor? Si encara no tens gana, espera a empassar-te aquests contes que el Ferran Martín et cuinarà amb tota la seva saviesa.

Dumenge 26 17.00 | Espai Biblioteca

POESIA

Poesia cantada
CICLE PIERENC | Itinerari Poètic

Ruta de versos amb motiu de la tercera edició de “Piera en vers”, composta per més d’una vintena de poetes. Parteix de l’amfiteatre de l’avinguda Barcelona i culmina a la Barra de les Perdius, on tindrà lloc el recital dels darrers versos.

Dissabte 25 10.00 a 13.30 | Des de l’avinguda Barcelona fins la Barra de les Perdius

JosepaRibera
CICLE PIERENC | Josepa Ribera Vallès

Josepa Ribera Vallès recita Temps fugit. Poemes del viure quotidià. Del temps i els records que ja han passat, del que hem viscut i com ens ha colpit, ensenyat, endurit, entendrit, emocionat, alliçonat i modula

Dissabte 25 17.00 | Espai Biblioteca

vermut_poetic_FrancescCañas
VERMUT LITERARI | Francesc Cañas

Francesc Cañas presenta Ad Absurdum (Edicions Tremendes). Ad Absurdum és l’interval de temps indeterminat entre tocar la superfície de l’aigua i enfonsar-s’hi, i totes les preguntes existencials que et passen pel cap en aquests moments: sobre la vida, l’univers i tota la resta.

Diumenge 26 13.00 | Espai Abadessa (Amb reserva prèvia al punt d’informació)

CICLE PIERENC

Poesia cantada
CICLE PIERENC | Itinerari Poètic

Ruta de versos amb motiu de la tercera edició de “Piera en vers”, composta per més d’una vintena de poetes. Parteix de l’amfiteatre de l’avinguda Barcelona i culmina a la Barra de les Perdius, on tindrà lloc el recital dels darrers versos.

Dissabte 25 10.00 a 13.00 | Barra de les Perdius

ExpoCiclePiera
CICLE PIERENC | Inauguració exposició

Inauguració de l’exposició La Història i la Terra. Fotografies antigues de la vila de Piera de l’arxiu fotogràfic de Joan Poch: la història, la terra, la ceràmica i el tèxtil

Dissabte 25 12.30 | Cafè Foment

Piera_1
CICLE PIERENC | Historiografia de Piera: passat, present i futur

Amb Eusebi Jorba, Josep M. Romeu, Jaume Anton Mirallas, Martí Coral Moderador: Ramon Mora Davant

Dissabte 25 13.00 | Ajuntament de Piera

JosepaRibera
CICLE PIERENC | Josepa Ribera Vallès

Josepa Ribera Vallès recita Temps fugit. Poemes del viure quotidià. Del temps i els records que ja han passat, del que hem viscut i com ens ha colpit, ensenyat, endurit, entendrit, emocionat, alliçonat i modula

Dissabte 25 17.00 | Espai Biblioteca

Piera_1
CICLE PIERENC | Piera, Colònia d’estiu

Antoni Escudero, comissari literari del festival, fa una reflexió sobre l’evolució de Piera durant el segle XX i el seu paper com a colònia d’estiu, especialment després de la Guerra Civil. Les aigües, les cases senyorials, els esgrafiats… Quins elements del passat han configurat la història de Piera i n’han marcat el seu caràcter?

Dissabte 25 18.30 | Ajuntament de Piera

taller_libro_escritura_autor_07
CICLE PIERENC | L’edició local. Reptes i experiències

Amb Víctor Lupus, Ferran Rafecas, Anna Ferrer, David March, autors pierencs. Presenta: Sònia Magallón, directora de la Biblioteca de Piera.

Diumenge 26 11.00 | Ajuntament de Piera

PoesiaNOcreativa_LaPobla19
CICLE PIERENC | Contacontes adult

Imma Pujol, Joana Orpina, una pierenca oblidada Relat literari que vol homenatjar Joana Orpina, mare de l’últim “conquistador” de Veneçuela. Parlar d’ella és parlar irremeiablement del seu fill, de la història de Piera, de la de Catalunya del 1600 i també de la història de Castella. Però sobretot i per sobre de tot, és el relat d’una dona tenaç que vetllarà pel patrimoni familiar dels Orpí del Pou.

Dumenge 26 13.00 | Barra de les Perdius

EXPOSICIONS

Una Vila d’autor

L’exposició Una vila d’autor fa una repàs gràfic als cinc anys d’existència de la Xarxa de Viles del Llibre, a partir d’una selección acurada i significativa de les fotografies, en rigorós blanc i negre, que Xulio Ricardo Trigo ha fet en tots els festivals que ha celebrat la xarxa des del 2016.

 

L’actitud de Xulio Ricardo Trigo és la del “passejant contemporani” i les seves fotografies reivindiquen aquest “esperit de recerca i curiositat que volen anar més enllà de la fotografia documental i aprofundir en el bategar diari de la nostra gent”. Molts dels escriptors més destacats que han participat en aquests cinc anys de Vila, des de Joan Margarit a Carme Riera, passant per Joan-Lluís Lluís o Màrius Serra, hi surten retratats en plena acció, sense posar, mostrant-se en la imatge tal com són.

La història i la terra

ExpoCiclePiera

A partir de l’arxiu de fotografia històrica de la vila de Piera de Joan Poch s’ha fet una selecció d’imatges que il·lustren diferents aspectes de la vida del poble durant el segle passat. Una sèrie d’instantànies evocadores, d’un altre temps i unes altres formes de vida, que ens permeten fer un viatge sentimental per la vida de Piera i, per extensió, per la vida del país. Fotografies que ens mostren les antigues formes de vida i de treball de Piera, vinculades a la terra, a la ceràmica i al tèxtil