
L’Escala, cinquena Vila del Llibre de Catalunya
La Pobla de Segur, Vila del Llibre 2018 ha tancat la primera jornada d’activitats amb l’anunci que L’Escala, municipi empordanès de 10.000 habitants, s’incorpora a la Xarxa de Viles de Catalunya.
Després de la Vila del Llibre de Bellprat (Anoia) amb nou anys de vida, la Vila del Llibre de Cervera (Segarra), inaugurada l’octubre de 2016, la Vila del Llibre de Montblanc (Conca de Barberà), que va iniciar la seva activitat el març de 2017 i la Vila del Llibre de La Pobla de Segur (Pallars Jussà) el quart dels booktown de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, L’Escala (Alt Empordà) es converteix en la cinquena Vila literària del nostre país.
El regidor de Cultura de l’Ajuntament de l’Escala, Rafel López, va destacar a la presentació de la iniciativa que «L’Escala Vila del Llibre és un projecte il·lusionant, que des del primer moment des de l’Ajuntament hem contemplat com un gran repte de present i amb unes grans oportunitats de futur. En aquests temps complexos que estem vivint, l’aposta per la cultura en un sentit ampli i transversal és més necessari que mai i una constant en les diferents accions del nostre govern local, amb la planificació d’una gran quantitat d’esdeveniments culturals al llarg de l’any, que mereixen el reconeixement tant d’escalencs com de visitants».
A més, ha avançat que l’escriptora Víctor Català, de la qual es commemoraran l’any vinent els 150 anys del seu naixement, «serà l’eix fonamental sobre el qual construirem el projecte l’Escala Vila del Llibre 2019».
Enric Bono, director de la Xarxa, ha explicat el que els escalencs i visitants podrán trovar a la Vila del Llibre: “A més d’editorials i presentacions de novetats, la vila farà arribar els llibres a tots els racons de L’Escala. A partir d’ara, comença una feina d’investigació i descoberta del patrimoni, tant material com inmaterial, per aconseguir que el booktown empordanés tingui la seva pròpia personalitat dintre de la Xarxa. Esperem donar visibilitat a escriptors i creadors Km. 0, portar grans noms de les lletres del nostre país al festival literari que es celebrarà en 2019, i a més, dissenyar una proposta estable d’activitats literàries que puguin desenvolupar-se al llarg de tot l’any».
La Vila del Llibre
El concepte de Vila del Llibre neix els anys seixanta a Gal·les en un poble pioner en aquest model, Hay-On-Wye. Avui és una proposta arrelada als cinc continents: fins a 47 pobles ja són ‘booktown’ en països tan dispars com Japó, Malàisia, França, Estats Units o Austràlia.
Una Vila del Llibre és un lloc que decideix apostar per un model de desenvolupament que atorga protagonisme al llibre i a tot l’imaginari que hi ha al seu voltant amb l’objectiu d’aconseguir una dinamització social i econòmica de l’espai on es crea a través de la literatura. Fa una proposta de desenvolupament sostenible i integrada amb el territori, té el suport dels gestors públics i/o privats de l’espai en què es desplega, involucra la ciutadania en la seva creació i funcionament i és capaç d’articular noves xarxes de col·laboració entre el món cultural, social i econòmic.
En una vila del llibre, el visitant pot trobar llibreries de segona mà en espais recuperats, espais de creació al voltant dels oficis del llibre, agenda d’activitats: trobades amb autors i creadors, tallers, presentacions de llibres, caps de setmana literaris amb oferta d’allotjament i de gastronomia, i un festival anual del llibre, entre altres propostes.