
Cervera, Vila del Llibre: literatura de guerra com a llavor de pau
Per quarta edició consecutiva, la Vila del Llibre arriba a Cervera amb la tardor. El 18, 19 i 20 d’octubre, la festa literària de les Terres de Ponent s’instal•larà, com cada any, al carrer Major de la capital de la Segarra, que aquest any és, també, Capital de la Cultura Catalana 2019. Coincidint amb el 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil, la Vila posarà èmfasi en la literatura de guerra, els conflictes bèl•lics com a font d’inspiració literària; centrant-se especialment en la seva importància per al desenvolupament de la cultura de la pau.
La Vila del Llibre de Cervera s’inaugurarà oficialment divendres a la tarda, amb una vetllada dedicada al poeta Gabriel Ferrater, i comptarà amb la presència durant el cap de setmana d’autors com Jaume Cabré, Premi Nacional de Cultura 2019, Lluís-Anton Baulenas, Montserrat Barderi, Premi Prudenci Bertrana 2019, Pol Beckmann, Premi Llibreter 2019… També hi participaran Clàudia Pujol, vicepresidenta d’Òmnium Cultural, i Maria Bohigas, responsable de Club Editor i Premi Nacional de Cultura 2019.
La quarta edició de la Vila del Llibre de Cervera que se celebrarà entre el 18 i el 20 d’octubre, posarà el focus enguany en la literatura de guerra com a llavor de pau. Coincidint amb la capitalitat de la Cultura Catalana 2019 de Cervera i per commemorar els 80 anys de la fi de la Guerra Civil i de l’inici de la II Guerra Mundial, el festival literari de les Terres de Ponent convida a fer realitat el lema «Més llibres, menys conflictes».
Escriptors, autors, espectacles, exposicions i artistes conformaran un Cicle de Guerra per descobrir quina és la relació entre la literatura i els conflictes armats i quines ensenyances ens deixen els llibres per construir un futur en què la paraula guanyi el conflicte. Formaran part del cicle, de manera destacada, la poesia de Gabriel Ferrater; Club Editor, que en fa 60, i té una estreta relació amb la guerra, com ens explicarà la seva editora Maria Bohigas; i les novetats de les editorials independents en relació a la guerra, que no són poques i que conformaran diverses taules i actes durant tot el cap de setmana.
Guerra a banda, seran protagonistes de la Vila autors com Jaume Cabré, Premi Nacional de Cultura 2019, que arriba amb una novetat que no és ficció; Montse Barderi, que porta sota el braç, recent publicat, el Premi Prudenci Bertrana 2019; Lluís-Anton Baulenas, amb nova novel·la; Pol Beckmann, Premi Llibreter 2019 i llibre revelació de l’any; noves veus en la ficció catalana com Laura Pinyol, Xavier Mas Craviotto i Roser Miquel; les novetats més canalles de la Plataforma de Adictos a la Escritura… Així mateix, i de manera molt destacada aquest any, la taula d’actualitat política i narrativa del Procés tindrà, per calendari, una importància de primer ordre, doncs les eleccions generals seran a tocar i la sentència del Tribunal Suprem s’haurà fet pública uns dies abans. De tot plegat en parlaran, Clàudia Pujol, Josep Enric Dallerès, Albert Mercadé i Gonzalo Boye.
L’any 2019 se celebra el centenari de dos figures preeminents en la cultura catalana del segle XX, Teresa Pàmies i Joan Brossa, i la Vila del Llibre s’adhereix als seus respectius homenatges. Amb aquest afany, tots dos tenen una àmplia presència dins el programa, ja sigui en forma de tallers, performances i recitals, Brossa; o en exposicions i espectacles, Teresa Pàmies, la figura de la qual clourà el festival amb un concert homenatge a càrrec de Big Mama Montse.
Com sempre, el mercat d’editorials independents jugarà un paper central en la Vila, tant per la seva importància com per la seva ubicació, estès al llarg del carrer Major de Cervera. En l’edició d’enguany, més de 30 editorials i llibreters hi muntaran parada i participaran de les activitats organitzades. Durant el cap de setmana hi haurà lloc, també, per als Encants del Llibre, espectacles, exposicions, contacontes, recitals, tallers per a tota la família i per la zona gastronòmica.
Cervera Vila del Llibre 2019 – Programa
Cervera acull la quarta edició de la Vila del Llibre en un any especialment senyalat, doncs és Capital de la Cultura Catalana 2019. Al voltant del mercat d’editorials, al carrer Major, se situaran els espais per a la presentació dels llibres, espectacles, tallers i exposicions. L’Església de Sant Joan Degollat, l’Auditori, el Carrer Major 113 i la Casa Dalmases seran els llocs més concorreguts, però també hi haurà actes a Cal Botines, la Plaça Major i Sant Domènec.
CICLE DE GUERRA. Per commemorar el 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil i de l’inici de la II Guerra Mundial, la Vila del Llibre de Cervera dedicarà bona part de les seves propostes a la literatura de guerra i al conflicte bèl·lic com a font d’inspiració, centrant-se en la seva importància per al desenvolupament de la cultura de la pau.
Els primers a submergir-se en el Cicle de Guerra seran els alumnes de Cervera. Aquest any, s’ha ideat, per primera vegada, un programa per a la comunitat educativa que comptarà amb diverses activitats. Entre elles, els alumnes de l’Institut de la Segarra i l’Institut Antoni Torroja faran, durant el matí del divendres, un club de lectura amb Núria Parera, escriptora del llibre La Maleta (Babulinka Books), que fa una travessia pel segle XX, els seus canvis i els seus conflictes.
La tarda del mateix divendres tindrà lloc la inauguració oficial de la Vila, amb una vetllada dedicada a Gabriel Ferrater. Jordi Cornudella, poeta i editor, que ha tingut cura de la reedició del llibre on Ferrater va aplegar tota la seva poesia, Les dones i els dies (Edicions 62), oferirà una conferència sobre el poeta reusenc. Un cop finalitzada es representarà l’espectacle In Memoriam a partir del llarg poema on Ferrater explicà la seva experiència durant la Guerra Civil. El periodista Xavier Miró i el músic Andrés Noarde diran i musicaran, respectivament, fragments del poema i d’altres texts de Ferrater a la manera d’Ovidi Montllor >i Toti Soler. Els acompanyarà el també músic Daniel Llandrich.
El cicle continuarà dissabte amb tres actes. Una taula de novel·la sobre la guerra on participaran les editorials independents Adesiara, amb Ombres entre tenebres de Manuel Valldeperes; l’Editorial Límits amb Ossos i cendres de Robert Pastor i Trípode amb Diagonal de Lluís Balsells. Seguidament, un recital a dues veus i dos idiomes ens transportarà a la Síria en guerra, d’on el poeta Mohamad Bitari ha escollit versos de sis poetes per al llibre Jo soc vosaltres. Sis poetes de Síria (Godall, Pol·len, Sodepau). Bitari recitarà en àrab i Marina Lasaosa ho farà en català. Clourà el cicle dissabte Maria Bohigas, Premi Nacional de Cultura 2019 i editora de Club Editor, que explicarà la relació de la seva editorial amb la guerra, ja sigui a través de la seva fundació, feta per Joan Sales i Xavier Benguerel fa 60 anys; ja sigui a través del seu catàleg, que aglutina veus de la guerra com Rodoreda, Amat-Piniella, Aurora Bertrana o el mateix Sales.
Diumenge, obrirà el foc dins el cicle un llibre dedicat a un cerverí il·lustre, Protocol M. L’afer Comorera (Voliana Edicions), on Ramon Breu narra els últims anys del fundador del PSUC, la seva vida en la clandestinitat i el consell de guerra a què fou sotmès. El seguirà la presentació d’Els vius (Editorial Meteora), debut en la novel·la del medievalista Joan Santanach, que té l’originalitat de presentar el llibre des d’un punt de vista inusual en la literatura de guerra catalana. Per últim, tres visions de la guerra. La del mexicà fill d’exiliats José María Murià (nebot d’Agustí Bartra i Anna Murià) a De no ser por México: Ayuda a tantos exiliados republicanos. 80 aniversario (Editorial Milenio); la del militant comunista Amalio Presmanes a Amalio. Fuego, vapor y armas (Associació Cultural Tintamotora), escrit per la seva filla Rosa-Elvira; i la de Marcelino Rodrigo a Entre dos banderas (Onix) escrit l’any 1967 i que presentarà el fill de l’autor, David Rodrigo.
Durant tot el cap de setmana tres exposicions complementaran el cicle: Vencedors i vençuts, produïda pel Memorial Democràtic; Donem plasticitat a la lluita, feta pels alumnes de l’Institut Antoni Torroja; i Literatura. Una guerra per la pau, produïda per ViladelLlibre.cat. Els mateixos alumnes del Torroja, han creat una experiència vinculada al cicle amb l’escape room endinsa’t en el fons de la guerra que es podrà fer als Encants del Llibre durant tot el cap de setmana.
NOVETATS EDITORIALS. La poderosa veu de Jaume Cabré, Premi Nacional de Cultura 2019, ressonarà dissabte al matí, a les 11, a l’Auditori, on l’escriptor presentarà Tres assaigs (Proa) que reuneix tres textos on parla de la manera com entén l’art i de la gènesi de la seva literatura. A Sant Joan Degollat, a les 12, serà hora per la política. En una setmana en què es preveu que aparegui la sentència del Suprem, la Vila del Llibre reuneix en una taula la vicepresidenta d’Òmnium Cultural Clàudia Pujol (amb el llibre de Jordi Cuixart Ho tornarem a fer (Ara Llibres) sota el braç); Josep Enric Dallerès (amb 82 dies d’octubre (Anem Editors)); Albert Mercadé (amb I ara què? Carta de navegació per la Catalunya de després del Procés (Pagès Editors)); i Gonzalo Boye (amb …Y ahí lo dejo (Roca Editorial)). També al migdia, en escenaris alternatius, es presentarà a la botiga de música Sol Major la novel·la de David Puertas El pianista cec (Pagès Editors) i el poemari del cerverí Bernat Huguet El majordom d’Eugeni d’Ors (Voliana Edicions), una reflexió atípica sobre la creació literària. A la una del migdia, arribarà l’hora d’una taula rodona al voltant de la figura de la mare. S’hi han aproximat de manera diferent Lluís-Anton Baulenas amb Los caminos de Rut (Editorial Milenio), José Ignacio Carnero amb Ama (Caballo de Troya) i Pepa Roma amb Una família imperfecta (Pagès Editors). A les set de la tarda l’escriptora Montse Barderi, comissària de l’Any Teresa Pàmies, presentarà la seva darrera novel·la, La memòria de l’aigua (Editorial Columna), guanyadora del Premi Prudenci Bertrana d’enguany.
Diumenge obrirà tanda Adam Martín a les 11 amb El nedador d’aigües obertes (Comanegra). Just quan toqui migdia, una taula de noves veus de la literatura catalana que aplegarà Xavier Mas Craviotto i La mort lenta (L’Altra Editorial); Laura Pinyol i El risc més gran (Amsterdam); i Roser Miquel i Entre Beirut i tu (Pagès Editors). A la una, les obres que el gremi va coronar amb el Premi Llibreter 2019: l’artifici de metaliteratura Novel·la (Quaderns Crema) de Pol Beckmann; i Les formes del verb anar (Angle Editorial) de Jenny Erpenbeck, que presenta la seva editora, Rosa Rey.
COMMEMORACIONS. L’Any Teresa Pàmies, que celebra el centenari de l’escriptora, es podrà veure en tots els formats possibles. Durant tot el cap de setmana es podrà gaudir al vestíbul de la Paeria de l’exposició Tot és en els llibres produïda per la Institució de les Lletres Catalanes, que fa un repàs a la vida de Teresa Pàmies. Diumenge al migdia, la rondallaire Laberta Delpoblet presentarà l’espectacle infantil Hola, soc la Teresa, per acostar als més petits la figura de la cronista. I com a cloenda de la Vila del Llibre, la cantant Big Mama Montse oferirà el concert Teresa Pàmies, la llengua com a ofici, inspirat en els textos de l’escriptora de Balaguer.
Joan Brossa, per la seva banda, també tindrà presència en l’any del seu centenari. Dissabte al migdia, Teatre Aula representarà l’espectacle Brosset, per a tots els públics,un reflex visual i poètic del món plàstic de l’artista. A la una, Cuscusian’s presentarà el taller per a tothom De la poesia escrita a la lletra feta que convida als participants a ser Brossa per un dia i omplir Cervera de lletres. Els mateixos Cuscusian’s oferiran diumenge, també a la una, el taller Abrossadiari, per crear inspirant-se en els poemes visuals de Brossa, una obra pròpia.
ACTIVITATS INFANTILS i JUVENILS. La Vila del Llibre sempre pensa en la manera d’acostar i fer fàcil el món del llibre als més petits. En aquest sentit la programació de Cervera està plena d’espais per als contacontes, els tallers i els jocs. Dissabte al matí, a les 11, Edicions del Pirata proposa una gimcana literària per a detectius de 6 a 12 anys. Més tard, hora per als contacontes. A la una del migdia, Elmer l’elefant de colors serà el protagonista. A les cinc, Les amigues de la Lluna, taller i contacontes, a partir de la història de Montserrat Cuadros. Una hora més tard, Diu que diuen… històries divertides amb animals i éssers fantàstics de Lletra Impresa Edicions. També a les cinc, els Sastres Paperers ofereixen un taller per aprendre l’ofici de paperaire tal com era abans, aigua i cotó.
L’endemà, diumenge, es podrà gaudir dels contes infantils Les Gallines d’Aristot i La trementinaire de les nenes rosses (Salòria) d’Isidre Domenjó i Carme Invernón. Així mateix, el ninotaire Ermengol oferirà una classe per aprendre a dibuixar pensant i a fer acudits a partir del seu llibre A cop d’humor (o no) (Fonoll). També, la proposta d’Abacus No obris aquest llibre, que inclou contacontes i taller de punts de llibre.