Title Image
Image graphic

LA RAMBLA, VILA DEL LLIBRE 2023 (2a edició)

Rambla dels Estudis i de Sant Josep

El primer cap de setmana de juliol, arriba la segona edició de La Rambla Vila del Llibre, una invitació a redescobrir el passeig més emblemàtic de la ciutat mitjançant els llibres. El programa pivotarà a voltant de dos eixos els escriptors estrangers que viuen i escriuen a Barcelona i la Rambla, que a més de ser escenari serà protagonista. 

CICLE LA RAMBLA

Carme Ubach i Anna Casas
ACTE INAUGURAL | Parlaments i recital musicat

Divendres 30 | 19.00
Ateneu Barcelonès

Inauguració oficial de La Rambla Vila del Llibre, seguida del recital poèticomusical Tot canta o brunz en el món a càrrec d’Anna Casas (veu) i Carme Ubach (arpa). Proposta per descobrir els múltiples registres de la poesia de Víctor Català, la part menys coneguda de la seva obra, en diàleg amb la música de la compositora i pedagoga Narcisa Freixas.

Cal reserva prèvia a comunicacio@viladelllibre.cat

Rodrigo Fresán | © Alfredo Garófano
Ale Osegera | © Víctor Hondartzape
Elena Hevia
AUTORS EN DIÀLEG | Literatura llatinoamericana, capital Barcelona

Dissabte 1 | 12.00
Espai Virreina

A 50 anys del boom literari llatinoamericà, en el qual la cituat de Barcelona jugà un paper determinant, analitzem amb un dels seus màxims especialistes i tres escriptors de l’altre costat de l’Atlàntic, els ecos del moviment en les noves generacions i la posició central de Barcelona com a ciutat històrica de residència d’autors i editorials llatinoamericans.

Hi participaran tres escriptors de diferents dècades i, potser, diferents generacions literàries. L’argentí Rodrigo Fresán, instal·lat a la ciutat des de 1999 i intel·lectual de primer ordre, que ha sovintejat la novel·la, el conte i l’assaig en la seva trajectòria. És autor, entre moltes d’altres, de La velocidad de las cosas, Mantra, Jardines de Kensington, el tríptic de novel·les La parte contada… L’any 2022 va publicar a Literatura Random House, Melvill.

El també argentí Matías Néspolo transita del conte a la novel·la i d’aquesta a la poesia. Va néixer l’any que Gabriel García Márquez va deixar de viure a Barcelona, 1975, i es va instal·lar a la ciutat l’any 2001. Ha publicat el poemari Antología seca de Green Hills i les novel·les Siete maneras de matar a un gato i Con el sol en la boca, diversos llibres de literatura infantil i ha participat en antologies de relats com Barcelona Buenos Aires.

Nascuda els anys 80 a Guadalajara (Mèxic), la poeta i activista cultural Ale Oseguera viu a Barcelona des de 2006. Ha publicat la novel·la Realidad en Mono i els poemaris Tormenta de Tierra, Un hotel de cinco estrelles sobre un cementerio i Mi rostro es un mapa de mi cuerpo. És un referent de la poesia escència que es fa a la ciutat de Barcelona.

Moderarà la conversa la periodista cultural d’El Periódico de Catalunya, Elena Hevia.

Craig Martin Getz
Tim Parfitt
AUTORS EN DIÀLEG | Written in English, Written in Barcelona

Dissabte 1 | 13.00
Espai Virreina

La comunitat de parla anglesa de la ciutat té diversos mètodes i mitjans d’expressió i comunicació propis. No és petita i té un volum de producció cultural i literari admirable. En parlarem amb escriptors de diferents nacionalitats: Craig Martin Getz, Tim Parfitt, Jeremy Ottewell i Stephen Burgen.

El poeta estatunidenc Craig Martin Getz va canviar Los Angeles per Barcelona l’any 1989. A més de poeta, és fotògraf i professor d’anglès. Ha publicat els poemaris The Gold Rush; Billy Goat; A Mountain on Jupiter – Earth Castle; i Suicide, 1964 i els seus versos tenen ressò en revistes de poesia d’arreu.

Tim Parfitt, escriptor i periodista anglès, ha treballat a mitjans de comunicació i revistes de Londres, Madrid i Barcelona (Condé Nast, Vogue, GQ, La Vanguardia, Lonely Planet, Playboy…). Acaba de publicar The Barcelona Connection, un thriller trepidant amb espurnes del més càustic humor anglès, la primera d’una sèrie de novel·les negres protagonitzada per un detectiu especialitzat en robatoris i falsificacions d’obres d’art.

Jeremy Ottewell, professor d’anglès a l’Escola Oficial d’Idiomes de Barcelona Drassanes des de 1992, és un escriptor britànic. Catalanòfil de mena, ha escrit la trilogia de novel·la històrica The Chronicles of the Forgotten Kingdom sobre el regnat de Pere el Gran i l’expedició dels almogàvers a Orient, donant a conèixer al mercat anglòfon una part cabdal de la història de Catalunya.

L’escriptor canadenc Stephen Burgen va arribar a Barcelona l’any 2001com a corresponsal de la revista The Times. Va se fundador, amb Carles Puigdemont, del diari en anglès Catalonia Today i escriu sobre la vida a la península a The Guardian, Observer i Financial Times. És autor de Your Mother’s TongueA Book of European Invective, la novel·la Walking the Lions, i els reculls de contes Afterlife i The Jacket.

Constanza Ternicier
Edgardo Dobry
Jorge Carrión
AUTORS EN DIÀLEG | Ecos del passat? Noves veus, nou boom?

Dissabte 1 | 19.00
Espai Virreina

Arrel de la gran quantitat d’escriptors llatinoamericans que viuen i escriuen a Barcelona, és pertinent preguntar-se si hi pot haver un segon boom de literatura llatinoamericana a la ciutat? És possible, al segle XXI, parlar de grups i corrents literaris? La potència editorial de Barcelona exerceix, ben segur, d’atractiu imant, però rau, també, una idea romàntica de la ciutat i dels escriptors que hi han viscut rere l’establiment de tots aquests nous autors?

Diàleg a tres bandes entre els escriptors Constanza Ternicier; Edgardo Dobry i Jorge Carrión, que farà, al mateix temps, de moderador.

Nascuda els anys 80, l’escriptora xilena Constanza Ternicier va fer el doctorat en Teoria Literària i Literatura Comparada a la Unviersitat Autònoma de Barcelona. Editora i guionista, és professora de literatura llatinoamericana a la Universitat de Barcelona. Ha publicat les novel·les Hamaca (Comba) i La trayectoria de los aviones en el aire (Caballo de Troya).

Escriptor i traductor, el poeta de Rosario (Argentina) Edgardo Dobry està establert a Barcelona, hi viu, hi treballa i hi escriu des de fa anys. És professor de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona i ha publicat, darrerament, el poemari El parasimpático (Club Editor), Premi Ciutat de Barcelona de Poesia en Castellà i l’assaig Celebración. A través de la poesia americana (Trampa Ediciones).

Jorge Carrión és, eminentment, una persona que pensa. Escriptor, director del Màster en Creació Literària de la UPF-BSM de Barcelona, i autor, entre moltes altres obres, de les novel·les Membrana i Todos los museos son obras de ciencia ficción (Galaxia Gutenberg), ha editat recentment el recull Nuevas emergencias (Candaya) que agrupa gairebé una vintena de relats de noves veus literàries llatinoamericanes.

INTERVENCIÓ CULTURAL | N’hi ha per llogar-hi cadires! Història de la Rambla

Diumenge 2 | 11.30
Rambla de Canaletes

Qui diria, a dia d’avui, que a la Rambla hi havia cadires de lloguer? Doncs hi van ser fins l’any 2000 i el baró de Maldà ja en parla l’any 1781 al seu famós Calaix de sastre. N’hi ha per llogar-hi cadires!

Tot recordant les darreres que hi van existir, a la Rambla de Canaletes, farem una intervenció poètica del passeig per fer-ne una fotografia de record. Després, farem tres cercles. Al primer, Lluís Permanyer, cronista oficial de la ciutat i gran coneixedor de la Casa Gay, que tenia la concessió de les cadires, ens n’explicarà la història.

Al mateix temps, en una altra rotllana de cadires, retrem homenatge a Roberto Bolaño, el gran escriptor xilè, autor de Los detectives salvajes i 2666 entre moltes altres obres, que va morir fa tot just 20 anys i que va viure en un pis del carrer Tallers quan residia a Barcelona. L’escriptor Sebastià Bennasar farà una lectura del conte Sensini de Bolaño en el seu honor.

El tercer cercle serà científic, en aquest cas. Rememorarem amb el professor Antoni Roca Rosell la visita d’Albert Einstein a Catalunya fa justament 100 anys. Especialista en història de la ciència, el professor Roca ha escrit precisament el llibre Quan Albert Einstein passejà per la Rambla, sobre la visita del científic alemany.

AUTORES EN DIÀLEG | Marta Estrada – Iyanga Ndjoli

Diumenge 2 | 12.00
Espai ONCE

Les escriptores Marta Estrada i  Iyanga Ndjoli ens parlaran de la seva fecunda trajectòria literària, de com s’enfronten al full en blanc i dels seus treballs més actuals.

Ko Tazawa
Salem Zenia
Jon
DIÀLEG | Editorial Lapislàtzuli: un japonès, un amazic

Diumenge 2 | 13.00
Espai Virreina

Eclèctica i altament interessant, l’editorial Lapislàtzuli ha editat i publicat l’obra de dos escriptors i intel·lectuals estrangers que han desenvolupat bona part de la seva obra a Barcelona. El professor Ko Tazawa, recentment traspassat, que ha donat a conèixer en japonès el Tirant lo Blanc i La plaça del Diamant, entre moltes d’altres obres, i que ens ha deixat, com a llegat, el seu llibre Petjades d’un japonès (Catalunya i un japonès 30 anys després).

El cas de Salem Zenia, poeta i activitsta de la Cabília, és diferent, doncs la seva arribada al país es produeix com a refugiat pel seu compromís amb la causa amaziga. Perseguit al seu país de naixement, Algèria, tant per les autoritats com pels grups islamistes, Zenia va arribar a Catalunya l’any 2007 i va formar part del programa d’Escriptor Acollit del PEN Català fins l’any 2019.

ORGULL PER UNA RAMBLA (UNA ALTRA VEGADA) LITERÀRIA
La Rambla 2023 | © Alba Bono

La Rambla és un carrer carregat d’història però, sobretot, carregat d’històries. Potser és per això, que sempre ha inspirat a poetes, novel·listes i autors teatrals. La Rambla ha estat escenari de molts llibres, obres de teatre, poemes i cançons. I, diàriament, la Rambla és el lloc on tenen lloc petites trames novel·lesques, màgiques històries d’amor, drames, passions i moments èpics.  Algunes d’aquestes històries quotidianes ja han estat escrites, però en queden moltes altres encara per escriure. Ramblejar és navegar per un carrer ple de vida i descobrir aquestes històries que es mouen al ritme que marca aquesta Rambla que mai descansa. La Rambla Vila del Llibre ve a recordar-nos aquesta relació entre la Rambla i la literatura, una relació que ve de lluny i que continuarà mentre hi hagi algú que vulgui escriure i, sobretot, lectores i lectors.

Veniu a la Rambla, llegiu-la i viviu-la.

Fermín Villar
President d’Amics de la Rambla

La ciutat de Barcelona ha sabut fer de la memòria una de les seves marques d’identitat. Gràcies a les novel·les que al llarg del temps ha escrit una plèiade d’autores i autors en moltes llengües del món, però sobretot i de manera molt especial en català, la llengua pròpia del país que tant hem de defensar tots, des de tots els àmbits i molt fermament des de la cultura i des de Barcelona, hem pogut viure i transitar una ciutat que cada dia es transforma i esdevé diferent de la que han fixat les pàgines dels literats més il·lustres que han transitat la capital de Catalunya.

Sense cap mena de dubte aquesta memòria literària, històrica, cultural, humana, té un epicentre a Barcelona: la Rambla. Aquest espai ineludible dels sentiments de tots els barcelonins i els seus visitants es tornarà a convertir aquest cap de setmana en l’epicentre literari del país, però sobretot tornarà a ser una vegada més un espai que es recupera per als barcelonins.

I no hi ha millor manera per a fer-ho que a través de la cultura i dels llibres. En uns moments en què una de les màximes preocupacions del país és el baix índex de comprensió lectora dels nostres estudiants, que es pot vincular directament al fracàs de la socialització dels llibres de lectura i la manca de biblioteques personals; a la falta de biblioteques escolars adequades; i a la sobreexposició de la ciutadania a les pantalles; recuperar la Rambla de Barcelona per a les lectores i els lectors i convertir els llibres en l’objecte preciós més buscat és quelcom que ens omple d’orgull.

Com no podia ser d’una altra manera hem trobat els millors aliats per fer-ho possible: l’Associació d’Amics de la Rambla, que cada dia lluita perquè aquest carrer sigui el més bonic del món. Gràcies a ells, a les aliances i complicitats, hem pogut envair-la novament de llibres, i gràcies també a l’Ajuntament, al Districte de Ciutat Vella, a l’ICUB i a l’ICEC de la Generalitat. La complicitat privada, associativa i pública s’han aliat novament. Benvinguts de nou a La Rambla dels Llibres.

Enric Bono
Director de la Xarxa de Viles del Llibre

TAULES DEL LLIBRE I NOVETATS

TAULA DE LLIBRES | Novel·la negra

Dissabte 1 | 17.30
Espai Virreina

La novel·la negra i policíaca, gènere popular per excel·lència en aquest país, no pot faltar a la seva cita amb la Vila del Llibre. A la Rambla, dialogaran els autors de dues novetats recent sortides del forn: Joaquim Micó amb El temps no compta (Voliana Edicions) i Mónica Subietas amb El bosque en silencio (Roca Editorial).

La primera, El temps no compta, obra de Joaquim Micó és una novel·la negra que inaugura la nova col·lecció sobre el gèner de Voliana Edicions: Falciot Negre. Esbojarrada, no hi manca res: un detectiu aficionat, una femme fatale, policies foscos, gàngsters, drogues, mesquinesa i assassinats, és clar. I també, una bona dosi d’humor tan negre com el gènere.

A El bosque en silencio, debut en la ficció de l’escriptora hispanosuïssa Mónica Subietas, ens submergim en un thriller ple de suspens, al voltant d’un crim ambientat en el present, però el mòbil del qual se situa l’any 1938. Espoli d’obres d’art, Suïssa en la Segona Guerra Mundial, Gustav Klimt, nazis, assassinats, comptes secrets i comptes pendents, conformen una trama perfectament orquestrada, precisa com un rellotge helvètic.

TAULA DE LLIBRE | Ramón Gironés: a la recerca d’una sortida

Diumenge 2 | 10.30
Espai ONCE

Testimoni vital d’un ésser humà, Ramon Gironés, que des de la infància encara la gradual i progressiva pèrdua de visió que l’obliga a deixar la seva professió de forner, a la qual s’ha dedicat en cos i ànima, quan arriba a la cinquantena.

Albert Torras
Marc Balcells
TAULA DE LLIBRE | El Liceu desaparegut

Diumenge 2 | 11.00
Espai Virreina

El Gran Teatre del Liceu, una de les institucions més emblemàtiques de la ciutat de Barcelona, commemorava l’any passat 175 anys d’història. El llibre d’Albert Torras El Gran Teatre del Liceu desaparegut  ressegueix aquesta trajectòria, des del 1847 fins a la segona crema del teatre, el 1994. Dels grans balls de màscares del XIX a la creació d’Amics del Liceu, passant per l’incendi del 1861, l’atemptat del 1893, la Guerra Civil, l’única funció de Maria Callas, o l’arribada de grans veus com Tebaldi, Caballé, Carreras, Aragall, Pavarotti, Kraus i Victòria de los Ángeles. En parlarà l’autor, Albert Torras, amb el vicepresident d’Amics del Liceu, Marc Balcells.

Montserrat Morera
Rosa Bassedas
TAULA DE LLIBRE | El Raval novel·lat

Diumenge 2 | 12.00
Espai Virreina

El Raval viu en constant transformació. A una velocitat immensament superior a qualsevol altre barri de la ciutat. És un barri on la vida no té temps d’aturar-se. Montserrat Morera ens n’ofereix a la novel·la Ravals (Edicions Bromera) un fresc dels últims cent anys del barri, a cavall de la vida de la protagonista, Mar Church, i els records de la seva família. En parlaran la seva autora, Montserrat Morera Escarré, i Rosa Bassedas, llibretera de la llibreria La Plaça de Sarrià i membre d’Amics de la Rambla.

TAULA DE LLIBRE | El Pinotxo en el record

Diumenge 2 | 17.00
Espai Virreina

Com ha de ser una persona per convertir-se en una icona mundial de la seva ciutat des de la parada d’un bar de mercat? Més enllà dels cigrons i el capipota, la personalitat i empatia que s’ha de tenir per tal que et reconeguin a aquest nivell i et vinguin a veure de tot arreu del món ha de ser increïble. Parlarem de la figura del Pinotxo a partir del llibre La Boqueria del Juanito (Genco Editorial) amb el fotògraf Josep Rodenas, autor de les imatges del llibre, l’empresari Alberto Herrero, que ha participat en la seva redacció i coordinació; i Genís Arnàs cap del Servei de Mercats de Barcelona.

Alfred Crespo
Josele Santiago | © Pol Vila
TAULA DE LLIBRE | Al volant del Sidecar

Diumenge 2 | 18.00
Espai Virreina

Diàleg entre Roberto Tierz, fundador i director de la sala Sidecar (plaça Reial, 7), autor d’Este no es el libro de Sidecar (66 RPM Edicions), el periodista musical i subdirector de la revista “Ruta 66”, Alfred Crespo “Coco”; i el músic Josele Santiago, que posarà, en directe, la banda sonora de l’acte.

Recorregut pels 40 anys d’història d’una sala amb vocació transgressora. Aventures i desventures d’un local emblemàtic de Barcelona, amb anecdotari inclòs de grups i músics com Siniestro Total, Jaume Sisa, Nick Lowe, Love of Lesbian… Barreja de records a través dels quals s’endevina la transformació que ha viscut la indústria musical, Ciutat Vella, Barcelona i la seva gent.

RECITALS DE POESIA

RECITAL | Odile Arqué / Mireia Calafell

Dissabte 1 | 13.00
Espai de poesia Eduardo Mazo

Recital a dues veus per inaugurar l’espai obert de poesia Eduardo Mazo, en honor del “poeta de la Rambla”.

Una de les veus més consolidades, personals, úniques i sinceres de la literatura catalana presenta els seus poemes. Odile Arqué ens acosta a tota la seva trajectòria amb aquesta proposta de recital.

La poeta barcelonina Mireia Calafell ha publicat Poètiques del cos, Costures, Tantes mudes i Nosaltres, qui. Entre els premis que ha rebut, destaca la Lletra d’Or al Millor llibre de 2014 per a Tantes mudes i el premi Josep Maria Llompart al millor poemari publicat l’any 2020, per a Nosaltres, qui. És membre de la productora cultural La Sullivan i ha estat codirectora del Festival Poesia i més (2015-2016), i de Barcelona Poesia (2018-2021).

Anna Gas
RECITAL | Anna Gas

Dissabte 1 | 18.30
Espai de poesia Eduardo Mazo

Recital en solitari de la poeta catalana Anna Gas Serra, que ha publicat en fins ara els poemaris Crossa d’aigua, Premi Joan Duch de poesia per a joves escriptors; i Llengua d’àntrax, Premi Josep Maria Llompart al millor poemari del 2019; i el recull de contes El pèndol, amb el qual guanyà el Premi Mercè Rodoreda. Diu de si mateixa que es dedica a escriure i al món de la psicologia.

Jordi Llavina
RECITAL | Como la mano cercenada. Gil de Biedma

Diumenge 2 | 13.00
Hotel 1898

Antologia comentada de la poesia de Jaime Gil de Biedma a càrrec del poeta Jordi Llavina, premi Carles Riba d’enguany, amb  Un llum que crema (Proa).
L’Hotel 1898 està situat en la seu històrica de la Compañía General de Tabacos de Filipinas, propietat de la família de Gil de Biedma i de la qual el poeta en va ser secretari general durant més de 30 anys. Anteriorment, havia estat la residència dels marquesos de Comillas.

RECITAL | Josep Cuello

Diumenge 2 | 17.30
Espai de poesia Eduardo Mazo

Dir que Josep Cuello és doctor en Biologia és quedar-se molt curt. Mestre, membre de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, escriptor, excursionista, boletaire… i poeta! A La Rambla Vila del Llibre el descobrirem com a poeta amb un recital del seu conjunt de versos Guia Urbana, publicat per Ònix Edicions.

TALLERS I ACTIVITATS FAMILIARS

El Gecko con botes
ESPECTACLE PARTICIPATIU | Les ombres del meu barri

Dissabte 1 | 11.00
Espai infantil

La companyia El Gecko con botes proposa un espectacle de titelles participatiu i reflexiu, en el qual la participació de la canalla és part fonamental i indispensable per al desenvolupament de la funció.

PASSI DE TITELLES | Performance amb titelles

Dissabte 1 | 12.30
Espai infantil

La companyia El Gecko con botes proposa un espectacle de titelles participatiu i reflexiu, en el qual la participació de la canalla és part fonamental i indispensable per al desenvolupament de la funció.

Sastres Paperers
TALLER FAMILIAR |
Fem paper!

Dissabte 1 |
11.00 – 13.30
17.00 – 19.30
Espai Tallers

Taller de fabricació manual de paper tal com s’ha fet tradicionalment i artesanal des de la seva invenció. Fibres vegetals, aigua, sedassos, premsa i una estona al sol per eixugar cada làmina. Els Sastres Paperers, del Molí de la Farga de Banyoles, atansen a la canalla, i a qui ho vulgui provar, un dels oficis més importants del món del llibre (com a mínim, fins a dia d’avui…).

TALLER FAMILIAR |
Taller de confecció d’exlibris

Diumenge 2 | 11.30
Espai Tallers

Un exlibris és un segell amb el nom del propietari per marcar les col·leccions de llibres. En aquest taller, de la mà Les Tampons de Roser, aprendrem a fer-ne un, al mateix temps que parlarem de la història d’aquest objecte tan apreciat pels bibliòfils.

Stand ONCE La Rambla Barcelona
TARDA ACTIVITATS FAMILIARS |

Diumenge 2
Espai ONCE

Escrivim a sis punts, aprenem Braille

Des de l’ONCE ens proposen una activitat d’introducció a l’alfabet Braille, en la qual ens ensenyaran com es creen les grafies que conformen el sistema de lectoescriptura Braille. Després de l’explicació prèvia i d’ensenyar-nos els materials i les eines amb les que treballarem, podrem  escriure el nostre nom.

Toca i explora

Activitat on es mostra la importància del tacte per a les persones amb discapacitat visual. Els participants hauran de distingir diversos objectes i dir què han sentit. Posteriorment, es jugarà amb el domino tàctil, on hauran de buscar les textures plantejades.

Legolitzem el Braille

En aquesta activitat es profunditzarà sobre l’alfabet Braille (curiositats, trucs, etc).  Un cop explicat, es plantejaran diverses dinàmiques amb el lego brig: Conta punts, Scrabble, El penjat.

Veus del Raval, veus del món
CONTACONTES | Veus del Raval, veus del món

Diumenge 2 | 18.30
Espai infantil

Les referents de l’àmbit de salut comunitària de la Fundació Tot Raval treballen actualment una de les barreres d’accés més comunes: la idiomàtica. A partir d’aquesta experiència ens presenten de viva veu diferents àlbums il·lustrats i contes tradicionals i contemporanis filipins, pakistanesos, russos, xinesos, catalans…, tots ells dirigits a infants, narrats en les seves llengües maternes (tagal, urdú, rus, xinès, àrab…) i traduïts simultàniament al català o castellà.

RUTES

ELS GÜELL A LA RAMBLA. QUATRE PALAUS CONNECTATS

Dissabte 1 | 10.00
Palau Moja

La vida del mecenes Eusebi Güell i Bacigalupi està estretament lligada a la Rambla, lloc de residència habitual del comte i de la seva família. La visita comença al Palau Moja, vivenda d’Antoni López y López, marquès de Comillas i sogre del comte; i segueix pel Palau Fonollar, al mateix carrer Portaferrissa, primera residència del matrimoni format per Eusebi Güell i Isabel López. Baixant la Rambla fins al número 37 s’arriba a un edifici senyorial imponent, la casa de Joan Güell i Ferrer, pare del comte, que va acollir els Güell-López després del Palau Fonollar. La visita culmina al Palau Güell, edifici paradigmàtic del geni creador d’Antoni Gaudí, que es convertí en residència de la família l’any 1888.

Visita gratuïta. Places limitades. Durada: 2 h.
Cal fer reserva prèvia a la web d’Amics de La Rambla www.amicsdelarambla.cat

Inici: Palau Moja (Portaferrissa, 1)
Final: Palau Güell (Nou de la Rambla, 3-5)

La Rambla. Visitants il·lustres
LA RAMBLA. VISITANTS IL·LUSTRES

Dissabte 1 | 11.00
Font de Canaletes

El carrer més popular de Barcelona ha estat parada d’il·lustres viatgers durant la seva història. Homenatge als visitants que han fet del passeig barceloní un escenari internacional: l’emperadriu Sissí, Buffalo Bill, Chopin i George Sand, que va dedicar-li elogiosos mots, Maria Callas o Albert Einstein, que hi va passejar fa exactament 100 anys, seran alguns dels protagonistes d’aquest itinerari. Són només un exemple de les moltes personalitats que van quedar captivades per l’ambient d’aquesta peculiar artèria urbana. Una activitat programada amb motiu de del festival literari La Rambla Vila del Llibre. De la mà de Rafa Burgos.

Visita gratuïta. Places limitades.
Cal fer reserva prèvia en aquest enllaç.

Punt de trobada: Font de Canaletes

La Rambla de les lletres
RUTA LITERÀRIA |
La Rambla de les lletres

Dissabte 1 | 17.00
Font de Canaletes

La Rambla és, sens cap mena de dubte, el carrer més emblemàtic de Barcelona. En donen fe la multitud d’escriptors i escriptores d’arreu que han transitat pels diversos trams del passeig i, des d’angles i visions molt diferents, li han rendit homenatge en novel·les, poemes, articles i dietaris. Plena de gent a totes hores, la Rambla alberga un enorme patrimoni literari invisible. Des de la font de Canaletes fins al monument a Colom, l’itinerari us proposa ramblejar de la mà de grans autors i autores per redescobrir la Rambla. De la mà de Maria Nunes.

Visita gratuïta. Places limitades. Durada: 2 h.
Cal fer reserva prèvia en aquest enllaç.

Inici: font de Canaletes
Final: Rambla de Santa Mònica

La Rambla, anys 30
RUTA LITERÀRIA |
La Rambla, anys 30

Diumenge 2 | 10.00
Plaça de Catalunya (Monument a Francesc Macià)

Amb la Rambla com a columna vertebral, us proposem una ruta literària per evocar els ambients de la Barcelona llampant i bulliciosa dels anys trenta, a partir dels textos d’escriptors i periodistes de l’època (Josep M. de Sagarra, Josep M. Planes, Rosa Maria Arquimbau, Francesc Madrid…) i de les imatges que el fotògraf Gabriel Cases i Galobardes retratà amb la seva càmera. De la mà de Maria Nunes.

Visita gratuïta. Places limitades. Durada: 2 h.
Cal fer reserva prèvia seguint aquest enllaç.

Inici: plaça de Catalunya (monument a Francesc Macià)
Final: Rambla de Santa Mònica

Josep Maria de Sagarra
RUTA LITERÀRIA |
La Rambla. Univers literari

Dissabte 1 | 18.00
Font de Canaletes

La Rambla és, sens cap mena de dubte, el carrer més emblemàtic de Barcelona. En donen fe la multitud d’escriptors i escriptores d’arreu que han transitat pels diversos trams del passeig i, des d’angles i visions molt diferents, li han rendit homenatge en novel·les, poemes, articles i dietaris. Plena de gent a totes hores, la Rambla alberga un enorme patrimoni literari invisible. Des de la font de Canaletes fins al monument a Colom, l’itinerari us proposa ramblejar de la mà de grans autors i autores per redescobrir la Rambla. De la mà de Maria Nunes.

Una inundació explicada per Hans Christian Andersen. Unes floristes que van inspirar Josep Maria de Sagarra. Un ambient que enamorà Federico García Lorca. O un conflicte bèl·lic amb George Orwell. I George Sand, Manuel Vázquez Montalbán, Rubén Darío, Pitarra… Un no parar d’escriptors que han fet de la Rambla la seva font d’inspiració. I del resultat d’aquest amor a primera vista en parlarem amb motiu del festival literari La Rambla Vila del Llibre. De la mà de Rafa Burgos.

Visita gratuïta. Places limitades. Durada: 2 h.
Cal fer reserva prèvia seguint aquest enllaç.

Inici: font de Canaletes

La Rambla, Vila del Llibre 2023